Sybrand Niessen over Dat Is Toch Niet Normaal?

17 juni 2011 08:10 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Sybrand Niessen (49) kijkt in Dat is toch niet normaal!? naar asociaal gedrag. Maar hoe asociaal is hij zelf? Vijf vragen aan de presentator.

Jij was dé persoon voor dit programma?

"Het idee is niet van mij, maar de makers moesten wel aan me denken. Ook omdat ik bij de KRO de Aso show heb gedaan." Is het niet te belerend? "We willen zeker niet moraliserend zijn. We houden mensen met een vette knipoog een spiegel voor. Het is leuk om te zien hoe iemand in een bepaalde situatie reageert en je daarbij af te vragen wat jij zou doen. Drie man spuiten een bushokje onder met graffiti, jij bent alleen. Wat doe je? Hoogleraar in de psychologie Diederik Stapel verklaart het gedrag."

Ben jij zelf asociaal?

"Misschien asocialer dan ik dacht, omdat ik het niet in de gaten had. Zo bleef ik in een winkel weleens bellen tijdens het afrekenen. En bij mij op de galerij ligt in de zomer veel poep door alle zwaluwen. Mijn buren maken hun deel netjes schoon, ik stond daar niet bij stil. Totdat ze me vriendelijk vroegen of ik dat ook wil doen. Een keertje wildplassen in het bos reken ik gemakshalve niet mee…"

Wat is het asociaalste dat je ooit hebt meegemaakt?

"Wat de één asociaal vindt, is voor een ander misschien heel normaal. We zijn wel asocialer geworden, maar dat heeft een achtergrond. De individualisering van de maatschappij en de afname van sociale controle door kerkgemeenschappen en dorpen bijvoorbeeld. Het is zaak de balans te vinden tussen de wereld van toen en de wereld van nu waarin alles mag en kan. De publieke ruimte is van ons allemaal."

Vanavond zien we ex-wielrenner Michael Boogerd. Kun je alvast wat verklappen?

"Michael ziet dat iemand fietsen probeert te stelen bij een benzinepomp. Hij grijpt zeer kordaat in, zonder enig nadenken. Bovendien krijgt hij te maken met een dronken automobilist die na afloop van een wielerevenement naar huis wil rijden. De man vraagt Michael om zijn auto even uit te parkeren, de rest kan hij zelf wel. Of Michael dat doet, zie je vanavond."

Meer over