Woestijnvis grapt met Vlaamse Pers

De Vlaamse tv-producent Woestijnvis heeft talloze media meer dan een jaar lang voor de gek gehouden. Het mediabedrijf publiceerde tal van neponderzoeken, die vervolgens vaak klakkeloos werden overgenomen door kranten en websites.

Zo deed het bedrijf 'onderzoek' naar de seksbeleving van aanhangers tussen politieke partijen. Uit het zogenaamde onderzoek bleek dat kiezers van de Liberale Partij Open VLD het beste seksleven hadden, en dat werd actief overgenomen door talloze media zonder dat de journalisten en redacteuren hun feiten controleerden.

Stemhokje
Ook bleek uit 'onderzoeken' van Woestijnvis dat Vlamingen afgelopen zondag bij de verkiezingen gemiddeld 27 seconden in het stemhokje stonden, korter dan bij de vorige stemronde.

Uiteindelijk werd het bedrog ontdekt door een journalist van de krant Het Belang Van Limburg. Hij kwam erachter dat Data Driven, de naam van het fictieve onderzoeksbureau, een grap is van Woestijnvis voor een toekomstig tv-programma van het bedrijf.

Woestijnvis is onder andere de maker van programma's als Man Bijt Hond en Kabouter Wesley. Hoe het nieuwe programma er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Reageren