'Ik hoop dat Zuidas een kans krijgt'

Annet Malherbe over Zuidas

13 april 2018 12:38 | serie | Door Irma Tomas

© BNNVARA

Annet Malherbe speelt Christine Meijer in de serie Zuidas. Zij is de founding member van een groot advocatenkantoor en niet per se de aardigste persoon ooit. Een personage dat naar eigen zeggen mijlenver bij Annet zelf vandaan ligt. Wij spraken de actrice.

Zuidas is de eerste advocatenserie in tien jaar tijd. En dat terwijl het toch een populair genre is. Hoe zou dat komen?
„We hebben een heel ander rechtssysteem dan de Amerikanen. Bij ons is er minder show in de rechtszaal dus dat is minder spectaculair. In Zuidas gaat het ook nog eens over ondernemingsrecht en dat is best wel saai. Ik vond het daarom dapper dat de makers dit aandurfden.”

Hoe hebben ze Zuidas dan toch spannend weten te maken?
„De dames die het schreven, hebben er zelf als advocaten gewerkt en zij weten de mores van De Zuidas. Wij hebben er fictie van gemaakt. Het heet ook niet De Zuidas, maar Zuidas. Dat geeft meteen meer ruimte voor fantasie.”

Het is fictie, maar hoe realistisch is het?
„Heel erg. Het wordt alleen net iets lekkerder gemaakt. Als je bij een gewone rechtszaak zit en je hoort de advocaten en officier van justitie praten, dat is zo saai. Dus we proberen er iets meer sjeu aan te geven, zonder dat het meteen glamour en Hollywood wordt.”

Ben je een kijkje gaan nemen op de Zuidas ter voorbereiding?
„Ik ben er wel eens langs gereden en ik heb een grote fantasie. Dus ik hoef niet per se een jaar mee te lopen op een advocatenkantoor om te weten hoe ik me daar moet gedragen. Maar ik heb wel met de schrijvers gesproken en ik speelde in de film Lucia de B. de officier van justitie. Een soortgelijke rol. Het ligt volledig buiten mijn comfortzone en dat is ook waarom ik ‘ja’ gezegd heb.”

Was het een wereld die je beviel?
„Het is leuk om iets te doen waar je je tanden in kan zetten. Er waren zoveel verhaallijnen dat ik me vooral heb geconcentreerd en gefocust op mijn personage Christine. En dat kwam in dit geval goed uit, want Christine is ook alleen maar met zichzelf bezig.”

Kijk je nu met andere ogen naar de Zuidas?
„Nee, want ik kom er niet. Voor mij is het een soort filmset. Alsof het niet echt is. Al worden daar wel de belangrijke beslissingen genomen.”

Denk je dat Zuidas een hit wordt?
„Ik heb geen flauw idee! En ik ga ook echt niet voor de televisie zitten als het uitgezonden wordt, maar dat is omdat ik liever niet kijk naar mezelf. Dit is een hele nieuwe serie die moet groeien. Ik hoop dat Zuidas die kans krijgt.”

Zuidas, zondag - NPO 3 • 21.15 uur

Meer over