Interview

Claire Bender en Sebastián Mrkvicka vertellen alles over het nieuwe seizoen van Dertigers

8 juli 2024 10:00 | serie | Door Ernest Marx

© Joy Hansson
De tv-serie Dertigers is terug. Het vijfde seizoen speelt in een andere stad en gaat over een nieuwe vriendengroep, gespeeld door nieuwe acteurs. Claire Bender en Sebastián Mrkvicka zijn twee van hen.

Na vier seizoenen waren de hoofdrolspelers uit Dertigers zelf bijna veertigers. Dat paste niet meer goed bij verhalen over het leven van een alledaagse vriendengroep van net-dertigers. Daarom besloot BNNVARA vorig jaar met de populaire serie te stoppen. Gelukkig voor de liefhebbers kwam er afgelopen maart goed nieuws: er komt toch een vijfde seizoen, met een geheel verjongde cast.

Claire Bender

Een van de acteurs in deze nieuwe reeks is Claire Bender (30), die onlangs veel lof kreeg voor haar hoofdrol in de dramaserie De Joodse Raad. “Dertigers is natuurlijk heel wat anders. Als actrice doe ik veel verschillende dingen, zoals drama en comedy, maar dit is compleet nieuw voor mij. Ik vond het heel aantrekkelijk om in zo’n toegankelijke en alledaagse serie te mogen spelen. Ik was als kijker ook helemaal verknocht aan de vorige seizoenen. Juist die herkenbaarheid maakt het zo leuk.”

Claire speelt Ada, die na jarenlang te hebben samengewoond in Amsterdam haar leven omgooit. “Ada komt uit een heel toxische relatie. Ze ging altijd erg op in het leven van haar ex-vriend. Nu wil ze een nieuw bestaan opbouwen in Utrecht, waar ze een kamer kan huren bij Ruben, die ze nog kent van de middelbare school. Ada werkt in een vintagekledingzaak, staat stevig in haar schoenen en heeft een goed werkend moreel kompas.” Haar nieuwe huisgenoot Ruben woont boven de fietsenwinkel van Sam, die ook tot de nieuwe vriendengroep behoort.

Claire Bender als Ada in Dertigers
Claire Bender als Ada in Dertigers

Sebastián Mrkvicka

Ruben werkt als deejay en wordt gespeeld door Sebastián Mrkvicka (26). “Toen ik hoorde dat ik auditie mocht doen, sprong ik een gat in de lucht,” vertelt hij. “Ik keek altijd graag naar Dertigers, al was ik zelf nog helemaal niet bezig met dertigersdilemma’s als ‘wil ik wel of geen kinderen?’ Toch herkende ik het vallen en opstaan, het zoeken naar een invulling van je leven, zoals de personages in de serie dat doen.”

Sebastián omschrijft Ruben als een flirterige gangmaker die binnen de vriendengroep graag de clown uithangt. “Hij is erg bezig met anderen, waardoor hij zichzelf soms vergeet. Ruben is homoseksueel en vrijgezel. Door zijn werk is hij veel in het nachtleven te vinden, waaraan hij regelmatig kortstondige relaties en onenightstands overhoudt.”

Op relationeel vlak zitten zowel Ada als Ruben niet lekker in hun vel. Daarin vinden ze steun bij elkaar. Sebastián: “Wat ik zo leuk vind aan hun onderlinge relatie is dat ze elkaar na de middelbare school jaren niet hebben gezien. Ze zijn pas sinds kort huisgenoten en hun hernieuwde vriendschap is nog heel pril. Omdat Ruben altijd op zichzelf heeft gewoond, moet hij er erg aan wennen dat hij nu een huisgenoot heeft, terwijl Ada juist heel lang heeft samengewoond met haar inmiddels ex-partner. De manier waarop ze vriendschappelijk met elkaar omgaan heeft iets heel aandoenlijks.”

Sebastián Mrkvicka als Ruben in Dertigers
Sebastián Mrkvicka als Ruben in Dertigers

Wanneer en waar is Dertigers te zien?

Dertigers is vanaf 8 juli 2024 elke maandag t/m donderdag rond 19:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. De serie is dan ook te streamen bij NPO Start.

Meer over