Interview

Maarten Heijmans over zijn rol in Arcadia: 'Je moet voortdurend op je hoede zijn'

19 maart 2023 10:00 | serie | Door Jef Willemsen

© KRO-NCRV

Realiteit en fictie liggen dicht bij elkaar in Arcadia, een nieuwe Nederlands-Vlaamse dramaserie over een samenleving waarin iedereen is teruggebracht tot een allesbepalend nummer. Maarten Heijmans speelt de spijkerharde regulator Marco Simons.

Hoe zit de wereld van ‘Arcadia’ in elkaar?

“In de nabije toekomst gaat de maatschappij ten onder aan een grote ramp. De overlevenden stichten Arcadia, een futuristische stadstaat omringd door muren. In deze nieuwe samenleving is het leven goed, mits je burgerscore hoog genoeg is. Mensen worden voortdurend gecontroleerd op goed of ongewenst gedrag. Overal hangen camera’s en iedereen krijgt een chip geïmplanteerd die bijhoudt wat je doet. Iedereen begint met een voldoende. Positief gedrag levert je punten op en dat zorgt voor extra privileges. Verkeerd gedrag betekent puntenaftrek. Als je burgerscore onder een bepaalde waarde zakt, word je zonder pardon verbannen.”

Wat is jouw rol in het geheel?

Arcadia draait om de familie Hendriks. Ze hebben een goed leven, maar dat komt deels omdat vader Pieter heeft gefraudeerd met de burgerscores van zijn dochters. Ik speel Marco Simons, hij staat aan de kant van het systeem. Simons is regulator, een rechercheur die jaagt op sjoemelaars. In het begin lijkt hij koud en zielloos, maar hij is natuurlijk ook een mens van vlees en bloed met zijn eigen demonen. Na verloop van tijd komt hij met zijn geweten in de knoop.”

Lees ook: Maarten Heijmans en Monic Hendrickx te zien in nieuwe Nederlands-Vlaamse serie Arcadia 

Dat klinkt heel heftig…

“Zeker, maar het is ook logisch: angst is een constante factor in een samenleving als Arcadia. Je moet voortdurend op je hoede zijn. Wat het zo gruwelijk maakt is dat deze manier van leven in onze ogen vreselijk is, maar voor de bewoners is het normaal. Dit gegeven maakt Arcadia ook een mooi gedachtenexperiment dat zich uitstekend leent voor kunst. De centrale vraag is: wat als het misgaat en we het ongewone gewoon gaan vinden?”

Zitten we ver van ‘Arcadia’ af?

“Dat is de vraag die je jezelf kunt stellen. In Nederland zijn we al gewend aan camera’s in openbare ruimtes. Techbedrijven weten zo’n beetje alles van ons. China is al jaren bezig met de invoering van een sociaalkredietsysteem dat lijkt op de burgerscores van Arcadia. Goede sciencefiction ligt dicht bij de werkelijkheid en bevat gegevens die je eigenlijk voor je ogen al ziet gebeuren.”

Waarom zei je ja tegen de serie?

“Sowieso omdat ik fan ben van series die sterke, originele verhalen vertellen. Het uitgangspunt van Arcadia fascineerde me en doet denken aan de Netflix-serie Black Mirror. In Nederland wordt dit genre zelden gemaakt, de nabewerking en special effects maken het kostbaar. Daarom vind ik het des te moediger van de makers dat ze zo’n grootschalig project aandurven. De sets zijn enorm en dankzij de computereffecten geloof je echt dat het een hele eigen wereld is.”

Wat zou jouw burgerscore eigenlijk zijn?

“Waarschijnlijk zou ik net rond de zes blijven hangen, net als op de middelbare school. Mijn bijdragen aan educatieve programma’s als Klokhuis zijn vast goed voor het gemiddelde, maar verder ben ik zeker geen modelburger.”

Arcadia is vanaf zondag 19 maart 2023 wekelijks om 20:20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO3.

Meer over