Rifka Lodeizen speelt mantelzorger in nieuwe dramaserie Maud & Babs

12 september 2021 06:05 | serie | Door Wieger Favier

© Mark de Blok
In de nieuwe dramaserie Maud & Babs speelt Rifka Lodeizen de dochter en mantelzorger van haar moeder met beginnende dementie. "Vooral het laveren tussen mantelzorg en je eigen leven is heel herkenbaar", zegt de actrice.

“Ik vind het ontzettend goed dat Maud & Babs vanuit het perspectief van de mantelzorger is geschreven”, zegt Rifka Lodeizen, die de rol van Maud speelt. “Ze nemen vaak veel werk op hun schouders, maar krijgen daar niet altijd waardering voor.” In de nieuwe televisieserie heeft Maud een verloskundepraktijk, een echtgenoot en schoolgaande kinderen. Als haar moeder Babs, gespeeld door Loes Luca, steeds meer tekenen van beginnende dementie vertoont, voelt Maud zich geroepen om de zorg op zich te nemen.

Verantwoordelijk

“Babs kookt niet meer, schoonmaken vindt ze ook niet zo nodig, ze hangt overal briefjes op en weet op een gegeven moment ook af en toe niet meer waar ze is”, vertelt Lodeizen. “Terwijl ze zelf vindt dat het allemaal wel meevalt, ziet dochter Maud de ernst van de situatie steeds meer in. Ze wil haar moeder veilig thuis laten wonen en neemt allerlei taken over.” Terwijl Maud zich verantwoordelijk voelt voor haar moeder Babs, gespeeld door Loes Luca, moet ze ook nog haar gezin en haar praktijk draaiende houden. Ondertussen voelt ze zich onvoldoende gesteund door haar man Koen en haar zus Juliette. Ze houdt zichzelf voor dat ze het allemaal nog onder controle heeft, maar als de situatie steeds meer uit de hand loopt, moet ze toch hulp aanvragen bij zorginstanties. Dat blijkt nog behoorlijk lastig.

Dilemma's 

“Vooral die ontkenning van de ziekte door haar moeder, het laveren tussen de zorg en je eigen leven en het doolhof aan zorgaanbieders zijn denk ik heel herkenbaar voor veel mantelzorgers”, zegt de ervaren actrice. “Ze nemen veel taken op zich. Mantelzorgers ruimen op, zetten de zieke onder de douche, verzorgen alle paperassen, verdiepen zich in de ziekte en regelen de thuiszorg. Zelf heb ik ook jarenlang geholpen bij de zorg voor mijn inmiddels overleden vader. Hij had vasculaire dementie. Die ervaring hielp bij het spelen."

Confronterend

"Ik ken de dilemma’s waar je voor komt te staan. Ik wilde helpen om hem zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar hem zijn waardigheid, zijn zelfbeschikking, niet afnemen. Als hij zegt dat het nog prima gaat, en jij moet daar tegenin gaan en zeggen: ‘Nee, papa dat kun je niet meer’, is dat heel pijnlijk en confronterend.” Daarom vond Lodeizen juist ook de fase in het begin van de ziekte, zoals ook bij de eerste afleveringen van Maud & Babs, erg naar. “Het ontkennen, de leugentjes, die zijn heel ongemakkelijk, omdat je ze doorziet. Daardoor verschuift er iets in je relatie, die begint te kantelen, het schuurt.”

Bekende tegenspelers

Het zijn juist die ongemakkelijke scènes die Loes Luca vaak op een humoristische manier speelt, vindt Lodeizen. “Ze liegt heel leuk, kan ook aanstekelijk zo maar wat zwetsen en zegt soms plompverloren wat haar uitkomt. Bijvoorbeeld als de casemanager op bezoek is. Loes speelt dat ontzettend geestig. Ik moest er soms vreselijk om lachen, ook al zijn die situaties tegelijkertijd om te huilen zo zielig.” Naast Loes Luca, heeft Lodeizen nog een aantal bekende acteurs als tegenspeler. Zo speelt Peter Paul Muller haar man Koen, Nadja Hüpscher haar collega in de verloskundepraktijk en Kim van Kooten is de veel lossere en rivaliserende zus Juliette. “Een geweldige groep om mee te werken”, vond ze. “Kim en Nadja zijn al lang hele goede vriendinnen van me. Ik speelde in Evelien al eerder de zus van Kim. Geweldig dat we dit nu weer samen konden doen.”

Opgewekt

Lodeizen vond de rol van Maud in de licht humoristische serie een mooie, nieuwe uitdaging om te vertolken. “Ik houd er wel van om iemand te spelen die in de problemen komt. Op een dag gaan Maud en haar man samen een dagje zeilen. Even helemaal weg van alles. Haar zus Juliette zorgt even voor hun moeder, maar ze raakt Babs kwijt tijdens het winkelen en Maud moet onverhoopt terugkeren. Iedereen is boos op haar. Juliette omdat ze niet wist dat ze continu moest opletten en haar man omdat ze terug moeten. Heerlijk als ze dan helemaal klem komt te zitten en zich er toch opgewekt doorheen moet zien te slaan.”


Maud & Babs begint zondag 12 september om 22.20 uur op NPO 1

Meer over