Spook soapies

De beste geestverschijningen in dertig jaar GTST

1 oktober 2020 10:43 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

GTST viert haar dertigjarig bestaan met een stemmige aflevering vol aandacht voor verdriet, verlies én een (telefoon)lijntje met het hiernamaals.

Contact met het hiernamaals is niets nieuws in GTST, menig Meerdijker heeft in de loop der jaren bezoek gehad van een dierbare overledene. We hebben de meest opvallende GTST-geestverschijningen op een rijtje gezet.

5) Arnie op lijn 1

Hoogtepunt van de grote jubileumaflevering is een onverwacht telefoontje van Laura’s overleden zoon Arnie. Hij is al meer dan twintig jaar vermist na een vliegtuigcrash in Venezuela, maar Laura bleef altijd hoop houden dat haar kind ooit weer terug zou keren. Met zijn belletje laat hij definitief weten dat dit nooit meer gaat gebeuren. Een harde maar eerlijke boodschap die er voor zorgt dat zijn moeder eindelijk echt door kan met haar leven.

4) Hartekreet van Roos

Doden keren in GTST nooit zonder boodschap terug. Dat bewees wijlen Guusje Nederhorst al in 2001 toen ze nog één keer verscheen als haar personage Roos de Jager. Het jaar daarvoor was Roos op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Ze had vlak voor haar huwelijk ecstasy gebruikt en dat mixte niet goed met de vaccinaties die ze voor haar huwelijksreis had gekregen. Zo kreeg ze uitgerekend voor het altaar een fatale hartstilstand. Meerdijk rouwde om de kapster, maar het was niet haar definitieve einde. Roos verscheen een jaar later in een visioen aan haar radeloze hartsvriendin Anita Dendermonde die het leven niet meer zag zitten. Dankzij Roos’ geruststellingen, pakte Anita het leven weer op, tot ze zelf aan haar einde kwam door nierfalen.

3) Anita’s moederlijke raad

Uiteindelijk mocht ook Anita (Sabine Koning) in 2014 weer even terug naar het Aardse. Ze verscheen aan Rik vlak nadat hij een zware hartaanval kreeg en op het randje van de dood balanceerde. Anita liet haar grote liefde inzien dat hij het leven helemaal verkeerd aanpakte: Rik moest hun dochter Rikki veel meer loslaten, zijn beklemmende manier van opvoeden werkt alleen maar averechts. In het schemergebied tussen tijdelijk en eeuwig leerde Rik een belangrijke levensles voordat hij weer terugkeerde naar het land der levenden.

2) Robin ziet Benjamin

GTST was in de vroege jaren nul in de ban van het spirituele. Zo kon Bings moeder Dorotea de toekomst zien en praten met geesten, maar ook de verstandelijk beperkte Robin Visser (Rop Verheijen) bleek een lijntje met boven te hebben. Hij was de enige die zijn overleden broer Benjamin (Winston Post) kon zien nadat deze afleveringen lang onzichtbaar had rondgehangen in Meerdijk en machteloos moest toezien hoe Robin een zelfmoordpoging ondernam. Deze geestverschijning had niet echt een boodschap, behalve dat je nooit met lucifers en een gasfornuis moet spelen.

1) Edwins eervolle afscheid

De grootste, meest emotionele comeback is toch wel die van Edwin Bouwhuis (Raynor Arkenbout). Nadat de tiener begin 2012 bezweek aan het ebolavirus, was zijn grote liefde Lucas (Ferry Doedens) ontroostbaar. Door de bizarre omstandigheden rond zijn dood, heeft Lucas nooit echt afscheid kunnen nemen en zonder Edwin heeft het bestaan sowieso weinig zin meer voor hem. Edwin kan het niet aanzien dat Lucas zijn leven vergooit en grijpt in.

Met behulp van de cast van de musical Wicked, waar Ferry Doedens niet geheel toevallig deel van uitmaakte, bezorgde hij Lucas de verrassing van zijn leven. Edwin verscheen aan Lucas om de koppige blondine een goedbedoelde schop onder zijn kont te geven. Hij moet weer gaan leven en neemt na een laatste, innige knuffel dat advies ter harte. Een wijze les, een lucratieve cross-promotie tussen soap en musical én de talloze fans van het liefdespaar kregen het afscheid dat ze zo vurig wensten. Eind goed, al goed!

Meer over