#stabby door 't soaphart

Waarom de GTST verjongingskuur gedoemd is te mislukken

11 december 2021 12:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

GTST heeft het roer weer eens omgegooid. De soap gaat de komende periode voor jong, snel en wild met vloggers en veel seks. Maar of dat gaat helpen?

Het is een veeg teken: in de aflevering na het gedwongen vertrek van oudgedienden Anton (Joep Sertons) en Linda (Babette van Veen) lopen Daan en Richard ineens rond in een foute nachtclub met paaldansers, escortdames en een gastrolletje voor Temptation Island VIPS-verleidster Daniëlle Koppers.

Pikante koers

Voor wie het nog niet door had: GTST gooit ’t weer eens over een andere boeg. De makers proberen met hun tijd mee te gaan en de eerste tekenen zijn meteen merkbaar. Het moet allemaal weer wat ondeugender en pikanter. Waar Linda en Anton worstelden met impotentie en de overgang heeft de rest ineens aan lust geen gebrek. Bij zijn thuiskomst krijgt Bing bijvoorbeeld al direct een vrouw achter zich aan die halfnaakt door de woonkamer paradeert en meent dat seks en zakendoen prima samen kunnen.

Vijftigers Lone van Roosendaal en Martijn Fischer gingen plots van exen met een warme vriendschap naar opgehitste pubers die amper van elkaar af kunnen blijven… Terwijl Fischers personage juist een hartkwaal heeft waardoor iedere inspanning al fataal kan zijn.

En van het huiselijke, herkenbare gezinnetje van Julian en Saskia Verduyn is ook weinig meer over. Vrouwlief Saskia fantaseert openlijk over een vurige affaire met dokter Roman, een charmeur met obsessieve stalkertrekjes, een vrijgevochten seksleven en duistere geheimen.

Terwijl oudste dochter Merel al tijden stiekem rommelt met Marwan, de man die haar minderjarige zusje Demi zwanger gemaakt heeft.

En dan is er nog zoon Steef die van typische luie scholier naar een professioneel gamer ging met een influencer als vriendinnetje.

Jada Borsato

In dezelfde aflevering waarin GTST afscheid nam van Anton en Linda maakte Jada Borsato haar opwachting als Abby Rose, het nieuwe liefje van Steef die als influencer meer bezig is met haar telefoon dan met de wereld om haar heen. Alleen al de komende week levert dat tenenkrommende scenes op die bijna als een parodie voelen. Abby en Steef draaiden online al even om elkaar heen. Als flirtpoging heeft ze de hashtag #stabby gelanceerd. Die gaat viral, dus moet er om haar volgers tevreden te houden een date komen die uiteraard gestreamd wordt. En dat was aflevering 1 pas.

Op Videoland is al te zien hoe Abby zich ontwikkelt tot ieder cliché van een influencer. Ze grossiert in oppervlakkigheid, deelt iedere klapscheet online, fotografeert zelfs het simpelste kopje koffie, heeft de mond vol van brands en trending selfies en gebruikt zonder te blozen kreten als ‘hartje-hartje’.

Steef is er na anderhalve date al klaar mee, maar hij kan haar toch niet weerstaan. Voor het eind van de week is van zijn scepsis weinig meer over. Hij gaat volledig mee in het wereldje van zijn geliefde: #STABBY #MISSYOU #HARTJE-HARTJE.

Niets ten nadele van acteur Tommy van Lent die eindelijk meer te doen heeft. Jada Borsato heeft keurig auditie gedaan voor de rol van Abby Rose. Ze doen hun best en zijn ook maar gebonden aan wat het schrijfteam hen geeft. Hen valt niet te verwijten dat de schrijvers slecht van hun fouten lijken te leren.

Vlogflops

Vloggers en andere online types vallen namelijk in de regel volledig verkeerd bij GTST-kijkers. Dat bleek al toen acteur Roel Dirven in 2018 de serie in wandelde als de milieubewuste duurzaamheidsvlogger Flo Wagenaar. In de eerste weken leek het vlogcameraatje aan zijn hand vastgeroest te zitten, maar het sprak alles behalve tot de verbeelding. Al was het maar omdat het personage deels in de serie kwam vanwege een stille sponsordeal met stichting Urgenda.

Een jaar later probeerden de makers het weer. Ditmaal waren het Rover (Floris Bosma) en Valentijn (Vincent Visser) die heel Meerdijk onveilig maakten met hun vlogkanaal Grappenmakers waar ze elkaar en hun vrienden Jojo en Kimberly probeerden te foppen voor zoveel mogelijk likes. Die lolbroekerij leidde tot een stortvloed aan kritiek van kijkers en inmiddels zijn al deze personages uit de serie geschreven. Het geeft te denken.

Smoellaria

Het probleem is dat vloggers en influencers volledig ingaan tegen het DNA van de serie. Meerdijk is een wonderlijke fantasiewereld die geruststellend tijdloos lijkt. In Meerdijk gebruikt iedereen gesponsorde Windows-telefoons en tablets, social media heet daar Smoellaria en zoeken op internet gaat via Vinddie. Met zulke Sesamstraat-achtige termen voelt vloggen lang niet zo hip, cool en modern aan als de schrijvers zouden willen.  

Pijnlijk

De vraag is ook waarom ze het willen. Natuurlijk moet GTST de ogen niet sluiten voor nieuwe beroepen of ontwikkelingen in de samenleving. Maar ineens influencers introduceren voelt als een krampachtige poging hip te willen doen. Niet in de laatste plaats omdat het pijnlijk duidelijk is dat de makers verre van thuis zijn in het wereldje. De 18-jarige influencer Abby praat zoals een groep schrijvers van middelbare leeftijd denkt dat een 18-jarige influencer praat. Wat je krijgt zijn clichés.

Oudere kijkers kunnen zich sowieso amper met vloggers, influencers of pro-gamers identificeren. Dit gebrek aan raakvlakken leidt tot irritatie. En jongere kijkers zien vooral wat er niet klopt. Het voelt niet authentiek en daarmee gaat alle geloofwaardigheid verloren. Dat is funest, zelfs in de fictieve wereld van GTSTwaarin alles kan, zolang het maar oprecht voelt.

Wanneer gaat het roer weer om?

Meer over