Spoilers!

Komende week in GTST: Vaag-vurige verlangens en de bittere boottocht

17 September 2020 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Valentijn die zo goed als onvindbaar bleek voor zowel Ludo als Richard.

Deal met de duivel

Een triomfantelijke Valentijn stuurt daarom zowel zijn opa als Richard een filmpje waarin hij laat zien L’Absence te hebben. Hij laat doorschemeren dat hij ook sjeik Rachid Al-Fad, Richards opdrachtgever in Abu Dabi, heeft laten weten wat er is gebeurd. Waardoor Van Nooten nog meer in het nauw gedreven is.

De meedogenloze oliesjeik heeft zijn vingers al laten breken nadat Richard zijn afspraken niet nakwam. Als Valentijn ook nog eens zelf het doek verkoopt aan Al-Fad is ‘ie zijn leven helemaal niet meer zeker. Richard staat dan ook open voor Ludo’s aanbod om hun krachten te bundelen: als ze samenwerken om Valentijn te vinden en veilig te houden, mag Richard L’Absence kopen. Met frisse tegenzin gaat de zakenman akkoord. Het alternatief is erger.

Dankzij hun informanten ontdekken zowel Ludo als Richard dat Valentijn z’n filmpje in Muiden heeft opgenomen. Ludo gaat naar het plekje toe en Richard vertrekt naar Kiel om het busje en Valentijns achtergelaten telefoon te onderzoeken. Maar de acties leveren allemaal niks op en Ludo’s frustratie groeit buiten alle proporties.

Janine besluit zich ermee te bemoeien en laat Daan langskomen. Ze willen dat hij buiten alle officiële politiekanalen om op zoek gaat naar Valentijn en zijn nieuwe nummer traceert. Daan wil daar niets van weten, maar Janine bedreigt hem weinig subtiel: als hij bij de familie Sanders wil horen, dan kan hij maar beter zijn best doen en meewerken. Mokkend gaat Daan op onderzoek uit: Valentijn is nog in Muiden en heeft contact met een schipper die geregeld naar Engeland vaart. Ludo spoedt zich naar de haven.

Ludo weet nog net aan boord te springen van de vertrekkende vissersboot en al snel heeft hij Valentijn gevonden. Opa en kleinzoon ruziën op volle zee over de situatie en Valentijn is zoals altijd niet voor rede vatbaar. Dat blijkt wel als Ludo de schipper probeert over te halen terug naar land te gaan. Valentijn is woedend: dit betekent dat hij weer de cel in moet, wat Ludo ook beweert. De puber haalt uit met zijn rugzak en slaat Ludo in één klap overboord. Tot zijn grote schrik komt Ludo niet bovendrijven.

Janine versus Richard

Ondertussen is Janine bezig om aan te sterken na haar borstherstellende operatie. Dat wil niet erg vlotten dankzij haar zorgen om Ludo en Valentijn en ook het goedbedoelde bezoek van Lucas en Linda zorgt niet voor afleiding. Janine laat zich toch overhalen gezellig een spelletje te spelen om de tijd te verdrijven, maar het samenzijn wordt verstoord door de komst van Richard van Nooten die vrolijk aanschuift om op Ludo te wachten.

Janine is er niet van gediend en vermant zich: ze staat erop dat Richard vertrekt. Uiteraard laat hij zich niet zomaar de les lezen, maar Janine houdt voet bij stuk en laat niets los over Ludo’s locatie. Pas als Leon arriveert, verlaat de zakenman onder protest de villa. De toon is gezet.

Amelie loopt risico

Amelie is nog altijd niet hersteld van haar hersenschudding en overige verwondingen, maar ze weigert naar Amirs goede raad te luisteren. Ze kan het simpelweg niet rustig aan doen en dat begint zich deze week te wreken. In een spontane bui biedt ze aan Jojo te vervangen in CS zodat ze een schoolopdracht kan doen. Jojo vraagt zich af of het niet teveel voor Amelie is, maar ze houdt zich groot. Ook Amir maakt zich zorgen als hij zijn vriendin toevallig achter de toonbank aantreft.

Ze zegt dat er niks aan de hand is, maar zwijgt over de toenemende duizelingen en pijnscheuten in haar hoofd. Maar Amir is heus niet blind: hij ziet dat ze steeds meer moeite krijgt met harde geluiden. Pas als ze zelf aangeeft last te hebben, grijpt hij in. Hij schrijft rust voor en geeft haar een geluiddempende koptelefoon om haar gevoelige gehoor te ontlasten.

Henk kwetst Tiffy

Henk is al weken bezig Tiffy te bedotten. Ze denkt hem te helpen met zijn conditie door een streng sport- en voedingsschema, maar hij gooit er sinds dag 1 met de pet naar. Dankzij Saskia komt onbedoeld uit dat Henk zijn kleinzoon Steef al dagen laat rondlopen met de stappenteller die Tiffy hem gaf. Verbolgen en teleurgesteld trekt ze haar handen van hem af. Vol berouw probeert Henk het goed te maken met zijn huisbaas, maar het laat Tiffy koud.

Henk besluit daarom te bewijzen dat hij heus wel verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn eigen gezondheid. Hij vraagt Rik een nieuw sportschema op te stellen en haalt Laura over om samen met hem iedere dag een stevig stuk te gaan wandelen.

Maar als Henk zijn schema ongevraagd uitprint via de laptop van Tiffy, wist hij per ongeluk een groot deel van haar afstudeerscriptie die binnen een week af moet zijn. Uiteraard houdt Henk wijselijk zijn mond als Tiffy tot haar verbijstering ontdekt dat ze gigantisch achterloopt.

Demi voor het blok

Milou dreigde vorige week hondje Dolly iets aan te doen als Demi niet precies zou doen wat ze zegt. Ditmaal wil ze dat Demi oorbellen voor haar steelt, maar Demi is slim genoeg om dit direct tegen haar vader te vertellen. Julian besluit dat zijn dochter zelfverdedigingsles nodig heeft en neemt haar mee naar Rik.

Met zijn begeleiding leert ze zich verweren, helaas wint de angst voor Dolly’s veiligheid het van haar verstand. Als Milou de volgende dag haar dreigement herhaalt, belooft Demi de oorbellen te zullen pikken.

Familiebezoek voor Ilyas

Ilyas staat versteld als zijn grote broer Marwan ineens in de buurtsuper staat. Hij is terug uit Marokko met goed nieuws: Ilyas is momenteel aan het sparen om een studiestage naar Australië te bekostigen, maar de familie heeft het benodigde bedrag nu al voor hem. Hij kan dus zo snel mogelijk vertrekken naar Melbourne. Ilyas schrikt: dit is veel eerder dan hij had verwacht en hoe moet het nu met hem en Jojo?

Jojo heeft niets van dit alles door. Ze is zo hevig verliefd op de jongen dat haar schoolwerk er onder lijdt. Dankzij Amelie vindt ze de inspiratie om het nuttige met het noodzakelijke te verenigen. Ze moet een zelfgemaakt liedje opnemen en besluit er een mierzoete lovesong voor Ilyas van te maken. Hij is ontroerd als ‘ie het hoort, maar weet nu helemaal niet meer hoe hij het nieuws moet delen dat hij op het punt staat te vertrekken uit Meerdijk.

Daarom liegt Ilyas tegen zowel z’n broer als Jojo wanneer ze hen uitnodigt voor een kennismakingslunch. Ilyas beweert tegen Jojo dat Marwan ziek is en tegen zijn broer smoest hij dat Jojo moet werken. Lang houdt die leugen geen stand, want Marwan zoekt Jojo gewoon op bij CS waardoor ze weet dat er iets speelt. Al snel heeft hij geen keus: hij vertelt over zijn stage. Jojo schrikt, maar is ook blij dat Ilyas tenminste niet uitgehuwelijkt is.

Judith dramt door

Anton en Linda krijgen ook deze week weer te maken met de opdringerige Judith Schoof. Ditmaal wil ze weten of de uitslag van haar bloedonderzoek er al is. Ze is verbolgen als Anton concludeert dat ze helemaal niets ernstigs mankeert. Dat kan ze niet verkroppen omdat ze wel degelijk helse pijnen doorstaat.

Anton heeft geen geduld voor haar eis om aanvullend bloedonderzoek en een urinetest. Judith vindt de arts daarom maar een kwakzalver en beent boos weg. Later die dag lopen Linda en Laura haar weer tegen het lijf. En passant laten de vrouwen weten dat Judiths klachten wel heel sterk lijken op verschijnselen van de overgang. Judith herkent zich direct in deze diagnose en komt blij in de praktijk vertellen dat ze nu gerustgesteld is. Anton zet er z’n vraagtekens bij, maar is allang blij dat de opdringerige patiënte tevreden is.

Bing en alweer Nina

Het smeulende verlangen tussen Bing en Nina laait weer op als Bing deze week ineens met zijn nieuwe scharrel Tanja op de proppen komt. Nina kijkt met argusogen toe hoe het flirterige stelletje met elkaar omgaat en doet moeite om in de gaten te houden wat ze met elkaar doen.

Bing heeft zijn ex prima door, maar kampt zelf ook met een uitdaging: door zijn eigen gevoelens voor Nina kan hij niet vol voor Tanja gaan. Maar als Nina lacherig doet over hem en Tanja, wordt Bing boos. Hij laat zich niet zomaar uitlachen en komt op Nina’s atelier verhaal halen. Volgens Bing wil ze hem nog steeds en Nina kan dat niet met volle overtuiging ontkennen.

Kort daarop liggen ze samen te vrijen in het atelier. Ze hebben nog nét hun kleren aan als Nola onbedoeld binnen komt en hun hereniging verstoord. Nina doet haar best uit te leggen dat het allemaal niets voorstelde, maar Nola zit vol vragen. Al wat Nina kan hopen is dat ze niets tegen Daan zegt, maar eerst wil Bing duidelijkheid over hun verhouding. Ze komen tot de conclusie dat het voor alle partijen beter is dat ze elkaar zo snel mogelijk vergeten.

Ludo is weg

Aan het eind van de week gaat de vermissing van Ludo als een lopend vuurtje door Meerdijk. Daan krijgt de onzalige taak om Janine en de rest van de familie Sanders in te lichten. Janine reageert vol ongeloof en gaat direct met Nina naar Muiden om erbij te zijn als Valentijn en de boot aankomt. Maar ze hebben geen kans met hem te praten, hij wordt direct ingerekend.

De kustwacht zet de zoektocht voort terwijl menig Meerdijker schrikt van het nieuws. Voor Nina is de boodschap dat haar vader vermist is extra wrang. Al haar bedrijven staan nog op zijn naam sinds de vechtscheiding met Bing en zolang Ludo de overdrachtspapieren niet tekent, heeft ze geen controle over haar financiën. Als dat binnen een week niet veranderd, is ze zowel zakelijk als persoonlijk failliet.

Maar voorlopig lijkt de kans klein dat Ludo snel terugkomt. Daan krijgt van de kustwacht te horen dat ze voorlopig de zoektocht staken omdat het donker wordt. Daarmee worden de overlevingskansen van Ludo alleen maar kleiner.

En verder: Richard kent Dries Roelvink, Ilyas wil niet de rest van zijn leven dadels afvegen en you’ll believe a Ludo can fly.

Meer over