Spoilers!

Komende week in GTST: Abjecte aantijgingen en de vileine vuurzee

3 mei 2019 20:36 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met therapeut Rob die onder één hoedje bleek te spelen met Billy de Palma om Ludo en Janine uit elkaar te drijven.

Beladen dagen

Billy laat Rob deze week de druk opvoeren: ze wil binnen een paar dagen merken dat er een breuk op handen is, zodat ze Ludo voor zichzelf kan claimen. Rob krijgt een gouden gelegenheid als hij een sessie bij Janine thuis heeft uitgerekend op de dag dat haar zusje Marieke jarig zou zijn geweest. Ludo lijkt de verjaardag vergeten en Janine is verdrietig en teleurgesteld. Maar ze komt ook met een geheim op de proppen: ze heeft destijds gelogen over de uitslag van haar DNA-onderzoek. Ze weet helemaal niet of zij net als haar zus het gen heeft voor frontotemporale dementie omdat ze de brief met de uitslag niet open durfde te maken.  Rob stimuleert haar om uitgerekend vandaag moedig te zijn. Met trillende handen opent ze de brief en beiden zijn intens blij als blijkt dat ze geen drager is.Rob is zo ontroerd door het moment dat hij besluit zijn opdracht terug te geven aan Billy. Hij heeft gevoelens voor Janine ontwikkeld en kan dit niet aan zichzelf verkopen. Billy herinnert hem er killetjes aan dat hij wel door moet, anders maakt ze zijn carriere kapot. Rob besluit Janine daarop uit te nodigen voor een lunchafspraak, waar Ludo op hoge poten tussen beide komt. Het blijkt dat hij haar al een tijd laat schaduwen door z’n mannetjes, wat voor nieuwe woede zorgt bij Janine. Al die weken dat ze leed aan angsten en achtervolgingswanen zat er dus écht iemand achter d’r aan. Ze stuurt Ludo weg en vervolgt haar lunchdate met Rob.

Tussen de bedrijven door is ook Kimberly teruggekeerd in Meerdijk. Haar verblijf in India heeft de Sanders telg goed gedaan: ze is rustig, in balans en loopt over van goede, spirituele raad. Ludo zit niet echt op al die zweverigheid te wachten, maar ze helpt hem wel inzien dat hij open en eerlijk moet zijn over zijn gevoelens en angsten. Als hij oprecht toegeeft aan Janine dat hij bang is dat ze elkaar kwijtraken, barst de bom helemaal. Dit is precies wat ze hem al weken duidelijk wil maken en hij snapt het pas als Kimberly het zegt? Kwaad pakt ze haar spullen en vertrekt naar De Rozenboom.

Riks helse week

Rik is nog altijd dolblij met Daan als zijn nieuwe broer en stelt ‘m vol trots voor aan Lana, die verrast is dat ze er weer een oom bij heeft. Om elkaar beter te leren kennen, organiseert Rik een etentje waar Lana mag bepalen wie van haar ooms de beste pastasaus maakt. Het wordt een gezellige, mooie avond die eindigt met een domper als Aysen off the record vertelt dat een vrouw aangifte tegen Rik heeft gedaan wegens seksuele intimidatie.Het gaat om ene Jet Moerkerken, een client die na één keer trainen met Rik een onbehaaglijk gevoel kreeg. Hij zou haar belaagd en betast hebben. Rik ontkent uiteraard alles, maar wordt boos als Zoe hem niet onvoorwaardelijk steunt. Door haar verleden als escortdame weet ze hoe mannen en vrouwen signalen en gebaren anders kunnen interpreteren. Wat niemand weet is dat Jet voor Daan werkt: als zij Rik in de shit helpt, zorgt hij dat haar politiedossier verdwijnt. Uiteraard is Daan naar Rik toe uiterst begripvol en sympathiek. Hij adviseert hem zelfs om met Jet te gaan praten, maar Aysen steekt daar een stokje voor. Dat is het domste wat je kunt doen.Er zijn echter dommere dingen die je kunt doen. Lana en Zoe lokken Jet na sluitingstijd naar CS om haar uit te horen. Ze binden het meisje vast en eisen dat ze eerlijk is. Kimberly kan dit niet aanzien en kiest Jets kant: toen haar naaktfoto’s destijds online kwamen, geloofde ook niemand haar. Uiteindelijk zorgt de komst van Nina voor een einde aan de ontvoering, maar het leed is geleden. Jet post een video op Smoelaria waarin ze iedereen vertelt wat er is gebeurd nadat ze door Rik de Jong seksueel werd belaagd. Rik kan wel door de grond zakken nu hij met naam en toenaam voor de hele wereld bekend staat als een viespeuk. Het gevolg is direct duidelijk: al zijn klanten laten hem in de steek.

Jojo's heropvoeding

Maar orkaan Kimberly veroorzaakt nog meer schade sinds ze geland is in Meerdijk. Zo besluit ze eigenhandig te bemiddelen in de ruzie tussen Bing en Jojo. Hij wil haar nog steeds niet vergeven voor het stelen van z’n bankgegevens en zit ook totaal niet te wachten op Kimberly’s zweverige wijsheden. Bings boodschap is duidelijk: of je houdt er over op, of je verdwijnt. Maar met hulp van Nina weet ze toch op ‘m in te praten en ziet Bing in dat hij z’n zusje niet in de steek kan laten. Ze heeft z’n hulp juist hard nodig. Daarom haalt hij haar op bij Rik en neemt hij Jojo in huis zodat ‘ie haar voortdurend in de gaten kan houden.Jojo doet in eerste instantie braaf wat haar grote broer wil, maar Bing draaft wel wat door. Hij perkt haar vrijheid in, stuurt ‘r voor 21.00 uur al naar bed en eist dat ze in zijn patroon van rust, reinheid en regelmaat komt. Jojo denkt hem nog even te slim af te zijn door weg te sluipen zodat ze met vriendinnen kan afspreken, maar daar komt Bing uiteraard achter. Als straf moet ze haar telefoon inleveren en komt ze helemaal niet meer weg.

Linda's langzame ondergang

Linda krijgt steeds meer moeite met en door haar drugsverslaving. Ze probeert Shanton te pesten door een dag na Bevrijdingsdag een wilde afterparty bij hun thuis te houden, maar het stel laat zich niet uit de tent lokken. Laura en Rover zijn verbaasd als ze zien dat Linda al die vreemde, veel jongere mensen in huis laat, maar trekken nog niet aan de bel. Laura uit hooguit haar zorgen aan Anton, die zo verliefd is dat hij amper oog heeft voor Linda’s problemen.

Later die week zit Linda in een dip en laat ze via Billy een koerier langskomen met een verse lading coke. Terwijl Anton en Shanti boven in bed van elkaar genieten, gaat Linda zich in al d’r eenzaamheid volledig te buiten aan het witte poeder. Manisch begint ze het huis schoon te maken en als de drugs op zijn, schakelt ze over naar drank. Dronken bekliedert ze een foto van Anton en Shanti om ‘m vervolgens met een kaars symbolisch boven bij het slapende stel te zetten. Ze glipt nog even Antons telefoon in haar zak en verdwijnt dan naar beneden zonder te zien dat de kaars de gordijnen in lichterlaaie zet.Terwijl Anton en Shanti zichzelf dankzij Amir in veiligheid weten te brengen, is Linda alweer in de Rozenboom voor een nieuwe drugsdeal met Billy. En passant laat ze de besmeurde foto van Anton en Shanti zien, maar Billy kan er niet om lachen. Ze noemt Linda “uitgerangeerd therapiemateriaal” en onthult uiterst ijzig dat “die rode heks” haar dochter is om er aan toe te voegen dat Linda een groot probleem heeft als ze ooit nog zo over haar praat. Op weg naar huis is Linda verbaasd door de brandweer en ziekenauto’s voor haar deur. Linda probeert eerst de schuld van de brand op Shanti en Anton af te schuiven, maar ze kan niet ontkennen dat zij de kaars op hun slaapkamer had gezet. Het stel kan niet anders dan concluderen dat Linda hen wat aan wilde doen, zelf doet ze het af als een geintje.

Heet je Eveline voor mij?

Sjors is de wanhoop nabij nu Amir nog altijd de kant van Romy kiest en niets gelooft van haar claims dat ze gewoon kan lopen. Ze schakelt de hulp van Lana in om Romy’s email te hacken en zo meer over haar te weten te komen. Lana vindt ’t maar gek dat uitgerekend haar moeder wil dat ze een strafbaar feit pleegt, maar ze speelt het handig door alleen te helpen als Sjors haar huisarrest schrapt na de geldezelaffaire. Al snel heeft Lana beet: Romy bleek jarenlang in een psychiatrische instelling gezeten te hebben omdat ze een gevaar voor haar omgeving was.Sjors besluit Romy te achtervolgen en ziet hoe ze, al lopend, een pakketje in ontvangst neemt als ‘Eveline Dublois’. Ze is net te laat om het incident te filmen met haar telefoon, maar een boze Sjors gaat verhaal halen bij Romy en Amir. Als ze wederom alles ontkent, onthult Sjors dat ze in een instelling gezeten heeft. Amir kijkt er niet van op: dat weet hij allemaal al. Ze is vroeger erg gepest en daar heeft ze hulp voor gehad. Sjors druipt gefrustreerd af en Romy maakt haar pakketje open: een dosis rattengif dat ze door een pan soep gaat mengen.Nina probeert Sjors te stimuleren voor haar huwelijk te vechten. Met hulp van een bevriende psychiater concluderen ze dat Romy waarschijnlijk lijdt aan een dissociatieve persoonlijkheidstoornis. Ze heeft mogelijk meerdere persoonlijkheden waarvan eentje meent dat ze verlamd is en, waarschijnlijk, een ander die levensgevaarlijk is. Daar komt Rover achter als hij bij Romy blijft terwijl Amir met Anton en Linda bij de brandweer is. Rover probeert haar iets te handtastelijk gerust te stellen waarna Romy opstaat en hem knockout slaat met een fles. Als Amir weer terugkomt, zit Romy in haar stoel en is Rover gek genoeg verdwenen. Ze heeft wel een lekker kopje soep klaarstaan dat Amir met smaak oplepelt.En verder: Lana blijkt ineens een volleerd hacker, Shanti kan “coïtus” spellen en Linda heeft voor het gemak haar cokelepeltje aan d’r sleutelbos gedaan.

Meer over