Spoilers!

Komende week in GTST: Losbandig Laplandgelag en klemmende kroonhuwelijken

29 maart 2019 20:35 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.
 

De cliffhanger eindigde met Daan die ongevraagd van Laura hoorde wie zijn biologische moeder is:  de onlangs overleden Maria de Jong…Wat hem dus een halfbroer van Rik maakt.

Daans familiemoment

Daan kan het niet geloven en noemt Laura een oude, eenzame gek die aandacht zoekt. Laura laat zich niet van de wijs brengen en vertelt hem hoe goed, lief en zorgzaam Maria wel niet was. Vooral dat laatste schiet hem in het verkeerde keelgat: als ze zo zorgzaam was, waarom heeft ze 'm dan weggedaan? Laura vertelt in alle rust hoe Maria zwanger raakte in de gevangenis en hoe Eduard Stern haar kindje kocht in ruil voor een nieuw leven in Canada. Als Laura weg is, lukt het Daan niet haar woorden te vergeten. Zeker niet als hij terugdenkt aan uitspraken van zijn opa en Maria die Laura's verhaal bevestigen. Later in de week vreest Laura dat Daan het geheim niet voor zich kan houden, maar haar pogingen hem te overtuigen dat het beter is te zwijgen lopen op niets uit. Daan bepaalt zelf of, wanneer en wat hij tegen wie dan ook zegt. Duidelijk is dat hij Rik met hele andere ogen beziet, zeker als hij in Boks ook nog Rikki en haar kinderen ontmoet.

Billy is back

Ludo krijgt ook de verrassing van zijn leven als de voortvluchtige drugscrimineel Billy de Palma ineens bij hem aanschuift in de Rozenboom. Billy had hem onder valse voorwendselen naar het restaurant gelokt om iets op te biechten: dankzij hem en Aysen raakte ze alles kwijt, inclusief haar collectie gestolen kunst, maar in plaats van haat en wraak voelt ze alleen verlangen, Billy is heimlijk verliefd geworden op de zakenman en is vastberaden hem voor zich te winnen. Ludo wil er niets van weten en maakt zich uit de voeten om uit te zoeken waarom een gezochte crimineel als De Palma vrij kan rondlopen.

Aysen heeft al snel een antwoord voor hem, maar wordt er niet blij van. Billy heeft een handig spel gespeeld door zichzelf vrijwillig te melden bij de autoriteiten en te beweren dat ze eigenlijk vooral een hulpeloze pion was van een grote, Chinese drugsbaron. Toen ze de politie hielp met hem af te rekenen, zag de korpschef af van verdere vervolging. Dat de man een dag daarna met vervroegd pensioen ging en naar Barbados vertrok zit Aysen niet lekker. Ze vermoedt vuil spel maar krijgt geen kans er in te duiken: hoofdcommissaris Groen vertrekt ook vrij onverwacht en Aysen krijgt tegen alle verwachting zijn job aangeboden. Ze twijfelt geen moment en is helemaal in haar nopjes, tot blijkt dat Billy de baan voor haar heeft geregeld… en ze verwacht er zeker weten wat voor terug.

Shanti's schokken

Shanti heeft een alles behalve prettige week. Ze schrikt zich wild als ze Billy de Palma in de Rozenboom ziet. Shanti maakt zich haastig uit de voeten en houdt zich angstig verscholen, tot verbazing van Anton die meent dat hij iets verkeerd gedaan heeft. Daarom besluit hij dat het hoog tijd is Linda te vertellen dat hij en Shanti een relatie hebben. In een vlaag van verstandsverbijstering laat hij Linda naar De Koning komen om het nieuws en plein publique te delen. Ongelukkigerwijs komt Shanti ook net binnen. Linda kan zich niet beheersen en springt bovenop haar nieuwe, jongere rivaal. Anton en de toevallig aanwezige Rover halen de twee uit elkaar, maar Linda is klaar voor oorlog. Ze zweert Anton helemaal kaal te plukken in een vechtscheiding zodat het jonge grietje geen cent van hem krijgt. Ook boekt ze direct op Antons kosten een vakantie naar een Turks kuuroord waar ze gegarandeerd jonger van terugkomt. Shanti blijft snotterend en in shock achter terwijl Anton zijn meisje troost.

Linda's aanstekelijke woede

Linda is nog altijd razend als ze later Ludo en Janine treft in de Rozenboom die gezellig een hapje wilden eten. Linda schuift aan, bestelt wijn en gaat los over Anton waarna Ludo laat ontvallen dat hij al enige tijd op de hoogte was van Antons affaire met Shanti. Dit schiet niet alleen Linda in het verkeerde keelgat, ook Janine wordt boos. Ze voelt zich verraden door Ludo: hoe kon hij dit voor z’n eigen vrouw achterhouden? Linda doet er nog een schepje bovenop en beweert dat Ludo zweeg als vriendendienst. Alle mannen dekken elkaar immers als het om vrouwen bedriegen gaat. Voordat Ludo zich kan verdedigen stappen Janine en Linda verontwaardigd op terwijl Billy de Palma twee tafeltjes verder vergenoegd toekijkt.

Janines manipulatie therapie

Janines wantrouwige houding richting Ludo lijkt deels de schuld van therapeut Rob. Vorige week concludeerde hij dat Janine’s posttraumatische angststoornis werd veroorzaakt door een gebrek aan veiligheid en vertrouwen. Ludo gaf haar niet de zekerheid die ze nodig had. Tijdens de therapie brengt Rob haar onder hypnose en verzekert hij haar keer op keer dat juist hij wél te vertrouwen is. Rob stelt voor vaker af te spreken met Janine zodat ze nog sneller vorderingen boekt. Ze twijfelt omdat de sessies emotioneel loodzwaar zijn, maar op advies van Nina stemt ze in. De vraag is of Robs motieven wel helemaal zuiver zijn. Linda heeft zo haar twijfels en adviseert haar vriendin te stoppen, al doet Janine dat niet geheel onterecht af als doorzichtige jaloezie.

Jojo's broodnodige broederbedrog

Jojo en Lana worden nog altijd onder druk gezet door een oplichtersbende die hen dwingt met pinpassen op de proppen te komen. De meiden proberen er onderuit te komen, maar zien geen andere keus dan een pas en code te pikken. Jojo weet met een smoes een van Bings pinpassen te lenen, maar voelt zich vreselijk. Toch gaat ze op aandringen van Lana door met de deal, ook al slaat de angst haar om het hart als Bing de pas mist.

Sjors gaat los

Lana laat zich deze week sowieso van haar riskante kant zien. Als het vrijgezellenfeestje van haar moeder in het water dreigt te vallen omdat de stripper niet op komt dagen, besluit ze wat partydrugs door de fruitpunch te roeren zodat de feestvierders helemaal losgaan. Vooral Sjors weet amper nog wat ze doet of wie ze is. Ze stommelt naar huis en ploft halfverdoofd op de bank neer als er wordt aangebeld. Haar stripper was wat verlaat en is Sjors naar huis gevolgd om toch z’n werk te kunnen doen. Al giechelend kan Sjors het niet laten haar "cadeautje" uit te pakken en al snel staan ze flink te zoenen.

Lapland, mon amour

Amir heeft van dit alles geen weet. Hij is door Bing, Rover, Anton, Rik en Daan ontvoerd naar Lapland voor een ruig mannenweekend in de sneeuw. De sfeer zit er goed in, zeker als ze de knappe reisleidster Romy Dublois ontmoeten die hen door het barre, winterse land gaat loodsen. Rover en Daan zijn direct van haar gecharmeerd en vergeten spontaan dat ze beide een relatie hebben. Romy staat het geflirt tot op zeker hoogte toe, maar bijt hard van zich af als ze het beu is.

Ze heeft vooral oog voor Amir en zoekt hem opvallend vaak op als ze op expeditie gaan in arresleen met rendieren, poolhonden en sneeuwscooters. Tijdens de scootertocht gaat het goed mis als de heren elkaar uitdagen en tegen de regels in offroad door de besneeuwde bossen crossen. Amir heeft Romy achterop, maar raakt in de war door de witte wereld en crasht zijn scooter in een afgelegen stuk woud. Hij mankeert niets, maar Romy is er ergens onderweg afgevlogen en blijkt onvindbaar. Als de avond valt, moeten de Meerdijkers hun zoektocht vroegtijdig afbreken.

Amir kan het niet over zijn hart verkrijgen Romy in de sneeuw achter te laten en gaat op zoek. Wonder boven wonder vindt hij haar: ondergesneeuwd en bevroren maar in leven. Dwars door de poolnacht draagt hij haar bewusteloze lichaam tot ‘ie per toeval een lege blokhut tegenkomt. Daar weet hij Romy op te warmen via het delen van lichaamswarmte. Halverwege de nacht ontwaakt ze en door de intieme setting begint ze spontaan met hem te vrijen. Amir houdt haar met zachte hand tegen en de volgende ochtend lijkt ze zich niets meer van het incident te herinneren. Ze heeft een groter probleem: haar benen werken niet meer.

Amir voelt zich verantwoordelijk voor Romy en gebruikt zijn connecties in het AZM om haar daar de best mogelijke behandeling te geven. Voorlopig is Romy aan een rolstoel gekluisterd, maar ze is voldoende hersteld om twee weken later aanwezig te zijn in de kerk om te zien hoe Amir en Sjors trouwen. Vlak voor de ceremonie zorgen Anton en Shanti voor lichte ophef door voor het eerst samen als stel in het openbaar te verschijnen. Maar Linda weet de aandacht meer naar zich toe te trekken met een opvallende hoed. Het hoofddeksel is volgens haar de laatste mode uit New York, maar lijkt vooral bedoeld om te verhullen dat haar gezicht nog niet is hersteld van alle cosmetische ingrepen in het Turkse kuuroord.

Niets lijkt het geluk van Sjors en Amir nog in de weg te staan. Zeker niet nadat Lana opbiecht dat ze haar moeder heeft gedrogeerd en Sjors aan haar aanstaande moet bekennen dat ze met de stripper heeft gezoend. Amir kan het haar vergeven, hij was immers in een dronken bui uit haar jurk gescheurd. Toute Meerdijk zit in de kerk om te zien hoe twee oprecht verliefde mensen elkaar eeuwige trouw beloven. Voor het eerst in lange tijd verloopt een huwelijksvoltrekking in het soapdorp zonder kleerscheuren. Maar als iedereen na de plechtigheden het bruidspaar komt feliciteren slaat het noodlot toch toe. Net als Romy de bruid en bruidegom het beste wil wensen, knapt het touw van de kerkelijke kroonluchter. Het gevaarte stort neer en eist twee slachtoffers.

En verder: Chantal Janzen speelt een dominee op naaldhakken, Tiffy vindt 'insemineren' maar een vies woord en in Lapland laat Daan zich van z'n meest koelbloedige kant zien.

Ter ere van de 6000e aflevering van GTST verrasten Caroline de Bruijn en Lidewij Mahler samen met Televizier een fan. Hier zie je hoe dat ging.

Meer over