Spoilers!

Komende week in GTST: Onrustbarende oefenweeën en de revalidatie reflectie

11 Maart 2021 20:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Daan die op non-actief werd gezet na het verwijderen van zijn eigen politiedossier. 

Nieuwe paleisgasten

Zonder zijn baan als rechercheur kan Daan de huur van het Paleis nooit ophoesten. Hij handelt snel en benadert Marwan en Ilyas om hen alsnog een kamer aan te bieden in het riante wooncomplex. De broers zijn dolblij, want het gaat nog maanden duren voordat hun huidige woning asbestvrij is.

Daan vindt ’t allemaal best, zolang ze maar betalen en de zolder voor hem laten.  De komst van de El Amrani’s heeft nog een ander voordeel: hij kan aan de kinderbescherming laten weten dat zijn thuissituatie met twee betrouwbare huisgenoten een stuk stabieler is geworden.

Maar in de eerste week gaat het al meteen mis: tijdens de verhuizing zetten ze per ongeluk een loodzware doos op Daans peperdure Breitling horloge.

De broers proberen de boel te redden door een goedkope vervanging te regelen, maar Daan heeft het direct door. Hij geeft ze een week om het duizenden euro’s kostende klokje te repareren, anders staan ze op straat.

Bings zelfreflectie

Vorige week lachte Bing de suggestie van Rik nog weg om spiegeltherapie in te zetten tegen zijn fantoompijnen. Diep van binnen weet Bing echter wel dat het nodig is. Hij laat daarom een spiegel komen en gaat zelf aan het werk.

Het valt Bing ontzettend zwaar. Zo zwaar dat hij het niet alleen kan. Als Nina doorheeft wat er speelt, staat ze erop dat ze hem mag bijstaan. Hoe confronterend ook, langzaam  zet Bing stappen in de acceptatie van zijn lot.

Toch vindt hij het lastig om Nina te betrekken bij het fysieke deel van zijn revalidatie. Hij wil niet dat ze hem als zwak en hulpeloos ziet. Dit frustreert Nina die op haar beurt juist wil helpen en zich nu machteloos voelt. Jojo probeert te bemiddelen en spreekt de geliefden afzonderlijk moed in. 

Uiteindelijk inspireert dit Nina om te doen waar ze wél goed in is: ze laat Bing zelf sporten terwijl ze in haar atelier een hulpstuk bedenkt voor zijn beenprothese waardoor zijn broeken beter vallen. Het stel verrast elkaar diezelfde avond nog: Nina heeft haar creatie klaar en Bing laat zien hoe hij met pijn en moeite zijn eerste stapjes kan zetten zonder looprek of stok.

Demi bedenkt zich

Demi’s babybuik is inmiddels zo gegroeid dat haar ouders besluiten dat ze tot de kleine er is beter thuis onderwijs kan volgen. Haar slaapkamer is ook al verbouwd tot kinderkamer, compleet met wieg.

Maar nu Demi in haar eentje thuiszit, verveelt ze zich al snel. Als ze online horrorverhalen leest van tienermoeders die vinden dat hun leven voorbij is omdat ze voor een kleintje moeten zorgen, begint ze toch weer te twijfelen. Stiekem belt ze met het adoptiebureau dat ze toch haar baby wil afstaan.

De volgende ochtend staan adoptieouders John en Marleen al vol enthousiasme op de stoep, tot verbijstering van Julian. Demi lijkt heel stellig in haar overtuiging het kindje toch af te willen staan, waardoor ze besluiten de adoptieprocedure versneld op gang te brengen.

De dag erop krijgt Demi ineens hevige steken in haar buik, tot wanhoop van Merel en Steef. Ondanks haar training vergeet Merel spontaan alles wat ze van de verloskundige heeft geleerd en moet machteloos toe zien hoe Steef zijn zusje naar de huisarts brengt. Merel voelt zich daar vreselijk schuldig over.

Maar na een onderzoek kan Saskia haar kroost geruststellen: de pijntjes waren niet meer dan oefen weeën. Met Demi en de baby is niets mis. Julian blijft echter twijfels houden over het feit dat Demi haar dochter wil afstaan. Hij besluit zonder verder overleg met het adoptiebureau te bellen om door te geven dat Demi de kleine toch niet direct na de geboorte af staat.

Lydia’s liefdeswrok

Lydia, Henk en Laura hadden het uitgepraat, Lydia heeft Laura liever nog steeds niet in de buurt zolang ze gevoelens heeft voor haar vent. Pas na een potje darten komt het hoge woord eruit. Maar daarmee is de kous niet af.

De volgende dag leest Lydia haar vent de les als hij in De Koning wil genieten van Laura’s verse appelflappen. Lydia noemt cholesterol een sluipmoordenaar en wil Henk het liefst zo lang mogelijk gezond houden, grotendeels uit schuldgevoel omdat haar eigen man is bezweken aan te veel en te vet eten.

Lydia voelt zich daar verantwoordelijk voor en wil daarom het beste voor Henk. Dat vindt Laura allemaal een beetje overdreven. Ze leidt Lydia af om Henk stiekem een portie bitterballen toe te stoppen. Het gebaar valt zeer bij de oude baas in de smaak. Lijkt er dan toch iets op te bloeien tussen hen?

Het conflict tussen Lydia en Laura wordt wederom gevoed als Lydia op bezoek is bij Henk en het stel zich per ongeluk opsluit op het balkon. Toevallig is Laura net in het flatje van Rik en Shanti om wat kruiden te halen. Ze wil helpen, maar Lydia blijft liever in de kou zitten wachten tot één van de Verduyntjes thuiskomt.

Helaas voor Lydia is de rest van de familie druk met de mogelijke vroeggeboorte van Demi's kindje dus er komt niemand thuis. Als Henk nodig moet plassen zit er niks anders op dan toch de hulp van Laura en haar reservesleutel in te roepen. Maar het gaat niet van harte.

Valentijns rechtszaak

Ludo en Janine togen naar de rechtbank voor de hoorzitting over het lot van Valentijn Sanders en treffen daar naast hun kleinzoon ook Richard en Billy die zichtbaar smullen van de situatie.

Valentijn blijkt boos en verbitterd en wil van niemand meer iets weten. Dat Richard tijdens zijn getuigenverklaring liegt over alle misstappen die de jongen heeft begaan helpt niet mee. De zaak neemt een wending als Ludo gehoord wordt. Hij neemt het op voor Valentijn en noemt hem het slachtoffer van de vete tussen hem en zijn vader Nick. Wat Ludo betreft is de jongen al genoeg gestraft.

Ludo’s woorden hebben invloed op Valentijn: hij draait bij en neemt na de zitting afscheid van zijn familie. Hij vreest dat ‘ie nog wel wat jaren vast blijft zitten, maar wil graag bezocht worden door zowel Ludo als Janine.

Richards zwakke plek

Richard is verbolgen over de pais en vree in de Sanders clan. Het herinnert hem aan zijn eigen, verbroken familiebanden en Billy wrijft onbedoeld zout in de wonden als ze hem vraagt wie hij wil uitnodigen voor hun bruiloft. Met pijn en moeite geeft Richard toe dat hij zijn vader nooit gekend heeft en dat hij na de dood van zijn moeder geen contact meer heeft met al zijn broers en zussen. Het valt hem zwaar, al heeft hij het er wel zelf naar gemaakt.

Ludo’s kokende woede

Ludo heeft ondertussen een manier bedacht om Billy en Richard kapot te maken. Hij wil veilinghuis Palmnoot ten gronde richten door ze via een tussenpersoon een lading gestolen kunst aan te bieden. Als ze die werken veilen is de reputatie van hun nieuwe onderneming naar de knoppen en kunnen ze wel inpakken. Het lijkt hem een meer dan waterdicht plan. 

Hij ergert zich dan ook aan Janine die haar eigen plannetje blijft doordrijven: ze wil Richards ex Indra Kalkhoven inzetten om een wig te drijven tussen hem en Billy de Palma. Ze gaat zelfs nog eens langs in het eetcafé om Indra met een smoes uit te horen.

Maar Janines plan B wordt al snel het enige plan, want Richard en Billy ruiken lont als ze de partij schilderijen aangeboden krijgen. Het klinkt ze allemaal net iets te perfect in de oren en bedanken vriendelijk. Ludo is razend en slaat om zich heen, tot grote schrik van Janine die haar geliefde probeert te kalmeren. Samen gaan ze hun vijanden kapot maken.

Shanti’s gerechtigheidsgevoel

Shanti wil dat Rik haar vergezelt bij het kennismakingsetentje met Billy en Richard en is teleurgesteld als haar man pertinent weigert. Hij draait bij als ‘ie ziet hoe koppig hij is geweest. Later in de week staan ze weer recht tegenover elkaar. Samen met Daan gaan ze naar de rechtbank waar officieel wordt bepaald dat Louise de komende drie maanden bij hen blijft. Zeker nu Daan op non-actief is gezet en ook geen inkomen meer heeft. Daan mag Louise de komende maanden niet eens opzoeken en dat valt hem zwaar.

In De Koning smeekt Daan zijn broer en schoonzus of ze alsjeblieft niet discreet de regels wat voor hem kunnen buigen. Rik is niet te vermurwen, maar Shanti wordt geraakt door Daans tranen. Het is ook heel wat om je kind niet te mogen zien.

Daarom gaat Shanti later die avond langs in het Paleis om met Daan te praten. Die heeft na de uitspraak alleen nog zin zich te bezatten, maar Shanti houdt stug vol: ze laat hem niet in de steek.

En verder: Richard wordt een horzel genoemd, Steef spot MILFS op bakfietsen en zelfs na een jaar blijft het gokken of Ilyas blij of boos is.

Meer over