Spoilers!

Komende week in GTST: Meesterlijke manipulaties en de snoezige supermarktscharrel

23 april 2020 12:08 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Valentijn die zich aansloot bij Richard van Nooten, de aartsrivaal van zijn grootvader Ludo.

Huisvrede met breuken

Aan het begin van de week heeft Ludo daar helemaal geen weet van. Hij heeft alleen oog voor Janine terwijl hij haar een tour geeft door hun nieuwe woning die Ludo naar eigen stijl en inzicht heeft laten inrichten. Janine kijkt haar ogen uit in het reusachtige landhuis, al schrikt ze wel van zijn decoratiekeuzes van haar man. Het is lief bedoeld, maar hij heeft er echt geen gevoel voor.

Nadat Janine de verhuizers heeft laten slepen met het interieur en de woonkamer naar haar smaak is, heeft Ludo een nieuwe verrassing voor haar: hun nieuwe huishoudster Lydia Edel: ze kookt, wast, doet boodschappen en staat 24 uur per dag tot hun beschikking. Janine moet er wel even aan wennen, zeker omdat ze het ervaart als Ludo’s zoveelste, betuttelende poging haar te ontzien.

Maar Lydia heeft geen kwaads in de zin en wil alleen maar helpen, dus Janine besluit er het beste van te maken. Samen organiseren ze een groot familiediner om te vieren dat ze een nieuw huis hebben en dat Janine schoon is verklaard. Het etentje is ondanks de onwennige aanwezigheid van Daan een groot succes, Janine zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt in hun nieuwe huis.

De kinderen hebben dankzij de speelkamer al snel hun draai gevonden, maar eenmaal aan tafel merkt Janine dat het haar allemaal wat teveel wordt. Ze maakt zich met een smoesje uit de voeten en staart op de gang radeloos en vermoeid voor zich uit. Dankzij Lydia weet ze zich te herpakken en beleeft iedereen een geslaagde avond.

Bieden op Valentijn

Valentijn is niet aanwezig bij het etentje omdat hij zogenaamd een studieopdracht had. In werkelijkheid was hij druk voor Richard van Nooten die deze week een nieuwe opdracht voor hem heeft. Ze worden echter geschaduwd door een medewerker van Ludo die alles doorgeeft aan zijn baas. Valentijn kijkt dan ook gek op als z’n opa ineens voor z’n neus staat als hij met Richard in de auto zit. Ludo stelt hem voor een simpele keuze: familie of de vijand. Valentijn gaat mee naar huis.

Ludo probeert zijn kleinzoon de les te lezen, maar Valentijn is het zat om behandeld te worden als een onwetend, klein kind. Ludo moet toegeven dat de jongen inderdaad kwaliteiten heeft en besluit zijn huisarrest op te heffen. Hij biedt hem zelfs een baan aan in het veilinghuis, mits hij voor altijd uit de buurt blijft van Richard.

Etterende strijd

Bing, Nina en Daan sloten vorige week een voorzichtige vrede, maar de wapenstilstand komt onder druk te staan als Daan officieel bij Nina intrekt en het niet kan laten Bing subtiel te sarren en uit te dagen. Bing probeert zich groot te houden, maar als Daan beweert te gaan karten met Manu vliegt hij ‘m bijna aan. De tussenkomst van Rik en Nina voorkomt erger, maar het is duidelijk dat er nog voldoende spanning heerst tussen de twee mannen.

Nina leest Daan de les: dit incident is net zo goed zijn schuld. Het wordt er niet veel beter op als Bing moet aanhoren hoe Nina en Daan door Janine worden uitgenodigd voor het etentje. Janine vindt het ook vervelend, maar kan er niks aan doen.

Maar Bing is nog niet van de familie Sanders af. Ludo heeft van Nina’s advocaat gehoord dat zijn dochter en Bing hebben afgesproken het ouderschap 50/50 te verdelen. Dit vindt Ludo helemaal niets en hij negeert zowel Nina als Janine die willen dat hij zich er buiten houdt. Ludo staat onaangekondigd bij Bing op de stoep om hem te bedreigen. Bing trekt zich volledig terug en verdwijnt uit hun levens, of Ludo spant een rechtszaak aan met het vuistdikke dossier dat hij over zijn ex-schoonzoon heeft laten aanleggen.

Boos gaat Bing naar Nina die schrikt van wat haar vader nu weer heeft gedaan. Ze bezweert Bing dat ze van niets wist en gaat direct naar Ludo om hem de les te lezen. Maar mede door de aanwezigheid van Amelie gebeurt het tegenovergestelde. Ludo laat zijn dochter inzien dat hij het beste met haar voor heeft én dat je types als Bing echt niet kan vertrouwen.

Bing schrikt zich dan ook rot als hij een hardvochtige Nina treft die niets meer wil weten van redelijkheid, ouderschapsplannen of schappelijke concessies. Ze zweert hem kapot te gaan maken als hij ook maar iets probeert tegen haar en haar gezin.

Hartendieven en kippetjes

Merel is nog altijd boos op haar moeder omdat ze opa Henk terug naar zijn eigen huis heeft gestuurd. Saskia probeert haar beslissing uit te leggen, maar Julian is er voor nodig om de twee dichter bij elkaar te brengen. Merel onthult waarom ze zo boos is: ze is al bij opa langs geweest en ziet dat hij in z’n eentje vereenzaamt en zichzelf verwaarloosd. De Verduyns besluiten Henk gewoon vaker uit te nodigen.

Henk accepteert de uitnodiging om te komen eten maar wat graag en Merel gaat naar de buurtsuper om zijn favoriete gebraden kippetje te halen. Ze meent dat ze aan een tientje nodig heeft voor alle boodschappen en heeft bij de kassa een probleem als ze nét niet genoeg heeft voor kip, groenten en saus. Ze probeert daarom het flesje saus te stelen, maar valt pijnlijk genoeg door de mand.

Merel vlucht weg uit de buurtsuper en weet eigenaar Ilyas af te schudden. De familie Verduyn smult van het eten en het gezelschap van opa Henk. Maar Merel is schrikkerig en als de bel gaat, kan ze niet anders dan opbiechten omdat ze zeker weet dat de politie voor de deur staat. De Verduyns reageren verrassend begripvol, maar Julian neemt zijn dochter wel mee naar de buurtsuper waar ze excuses maakt, voor de saus betaald en de straf hoort die eigenaar Ilyas voor haar heeft: ze moet een dagdeel komen werken in de zaak.

Merel verschijnt keurig op tijd voor haar taakstraf en heeft Jojo meegenomen zodat ze eerder klaar zijn met de klusjes. Jojo wordt echter spontaan smoorverliefd op Ilyas en kan weinig meer doen dan klunzig zwijmelend rondhangen. Ze is zelfs zo onhandig zelfs dat ze per ongeluk keihard met haar hoofd tegen dat van hem bonkt. Ilyas gaat hard neer.

Als hij na de klap duizelig blijft en moeite heeft met focussen, besluiten ze dat Ilyas echt naar een dokter moet. Jojo neemt hem op sleeptouw terwijl Merel en de net gearriveerde Julian op de buurtsuper passen. Anton concludeert dat Ilyas een lichte hersenschudding heeft en raadt rust aan. Merel kijkt geamuseerd toe hoe Jojo stuntelend haar best doet haar ware gevoelens te verbergen.

Riks zwemdiploma

Nu Rik en Shanti al weken vruchteloos proberen zwanger te worden, vreest Rik dat hij te oud is om nog levensvatbaar zaad te hebben. Dat idee maakt hem zo angstig dat hij langsgaat bij Amir thuis die hem niet gerust kan stellen: vanaf je 45e neemt de mannelijke vruchtbaarheid inderdaad af. Amir adviseert hem bij de drogist een testje te halen. Rik gaat snel op en neer en terwijl Bing, Jojo en Amir wat ongemakkelijk beneden televisie kijken, is Rik boven in de badkamer bezig een monster te produceren. Ondanks het ongemak is er goed nieuws: met zijn zwemmers is niks mis.

Manny problems

Lucas is nog altijd zoekende naar zijn nieuwe roeping en denkt het deze week helemaal gevonden te hebben. Hij is altijd goed geweest met kinderen, dus waarom wordt hij  geen mannelijke nanny? Om alvast te oefenen, neemt hij alle neefjes en nichtjes een dag op sleeptouw. Tiffy schrikt als ze al het kroost over de vloer ziet komen in huize Bouwhuis. Ze kan zich niet op haar eindscriptie concentreren en al snel is het huis een chaos. Tiffy flipt, waar Lucas zo van schrikt dat hij de kinderen terugbrengt en zijn loopbaan als manny opgeeft. Hij gaat definitief weer op zoek naar werk in de horeca.

Amelies biecht

Het vrijblijvende gescharrel tussen Amir en Amelie neemt onbedoeld vastere vormen aan als de twee na de seks vast blijken te zitten in haar atelier. Om de tijd te doden tot ze gered worden, besluit Amelie hem te schetsen, maar Amir brengt haar daarna pas echt in kaart als hij merkt hoe kritisch ze is over haar eigen werk. Amelie onthult dat ze zo perfectionistisch is omdat haar vader nooit interesse toonde in wat ze maakte. Deze biecht brengt het stel onbedoeld dichter bij elkaar, ook als de deur weer open is, blijven ze samen.

Wrange wachtkamerrel

Linda ontdekt dat zelfs de kleinste beslissingen grote gevolgen kunnen hebben in een huisartsenpraktijk. Ze heeft een snoepjespot in de wachtkamer gezet, maar dat gaat volledig mis als een patiënt stikt in een zuurtje. Anton en Amir zijn niet aanwezig, waardoor Linda en Saskia de man in hun eentje moeten redden. Anton praat Saskia op afstand door een tracheotomie heen, tot grote bewondering van iedereen.

Anton is echter minder blij met Linda. Door haar ondoordachtheid hadden ze bijna een sterfgeval in de praktijk. Hij moet streng zijn: tot ze haar thuisstudie als doktersassistent heeft afgerond, is ze niet langer welkom in de praktijk. Linda is in alle staten en laat ’t niet zomaar op zich zitten.

Linda vreest dat Anton weleens voor Saskia zou kunnen vallen. Ze besluit daarom haar man ’s avonds in de praktijk op te zoeken in haar meest sexy outfit om hem te verleiden. Anton is daar niet ongevoelig voor, maar hun romantische rendez vous wordt onderbroken door een spoedgeval. Linda druipt teleurgesteld en voor schut af, maar ’s avonds thuis verzekert Anton zijn vrouw dat ze echt de allermooiste is.

Joyride zonder happy end

Aan het eind van de week blijkt dat Valentijn dubbelspel speelt. Hij ziet de situatie juist als kans en zoekt Van Nooten op om te zien of hij met een lucratiever bod over de brug komt. De keiharde zakenman doorziet de strategie van de tiener en zegt ‘m de wacht aan. Valentijn krabbelt daarop terug, biedt z’n excuses aan en kiest volledig voor Richard die uiterst tevreden is. Om hun nieuwe samenwerking te vieren, laat hij de beste champagne en cognac van De Koning aanrukken.

Tijdens hun drankgelag spotten de mannen een mooie meid die Richard besluit aan Valentijn te koppelen. Ze is onder de indruk van alle rijkdom die het stel uitstraalt en als Richard eerder naar huis gaat, besluit een beschonken Valentijn zijn date een ritje te geven in Van Nootens luxe wagen. Dat wordt al snel een levensgevaarlijke joyride over natte wegen. Door de drank en het slechte weer verliest Valentijn de controle over het stuur waardoor ze keihard crashen.

En verder: Linda’s sexy alter ego is Madame Noir, na een nieuwe Nola is er nu een nieuwe Manu en Amir weet ook nog niet wat ‘ie van zijn nieuwe haar vindt.

Meer over