Spoilers!

Komende week in GTST: Vergevorderde vechtscheidingen en de surreële schoonverklaring

16 april 2020 17:22 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Merel die dreigde met Henk mee te gaan als haar opa niet meer bij hen mag wonen.

Ophoepel opa

Echt veel indruk maakt dat dreigement niet. Merel weet ook wel dat ze na het Lotte incident geen leven meer heeft in hun vorige woonplaats. Henk doet nog wat laatste, dappere pogingen om zijn dochter te overtuigen, maar Saskia is onverbiddelijk. Als Julian zijn vrouw steunt, zit er weinig anders voor Henk op dan z’n spullen te pakken en terug te keren naar zijn huisje.

Dit leidt tot koude oorlog tussen Merel en de rest van het gezin. Dat krijgen Rik en Shanti ook door als ze een middagje alle kinderen over de vloer hebben en het drietal elkaar kibbelend de tent uit vecht. Het incident is zo’n ontnuchterend ervaring voor Shanti dat ze bijna begint te twijfelen aan haar kinderwens. Wie weet wordt ze met zulke kids wel net zo hard als haar moeder? Rik stelt haar gerust: voorlopig zijn ze nog lang niet zwanger, laat staan dat ze al kopzorgen over tieners moeten hebben.

Saskia’s goede gedrag

Saskia heeft naast haar thuissituatie ook een ellendige week op het werk. Linda heeft op verzoek van Anton de administratie van de praktijk overgenomen. Al snel ontdekt ze dat Saskia's verklaring omtrent gedrag ontbreekt in haar dossier. Als ze gaat nabellen bij instanties, komt ze tot de conclusie dat het niet zomaar een foutje is.

Saskia valt uit naar Linda en Anton als ze doorvragen over de ontbrekende VOG. Ze stormt zelfs weg, tot verbazing van het stel dat geen idee heeft wat er kan spelen. Anton gaat later die avond langs bij Saskia die meent dat hij het al weet via Ludo. Maar Anton denkt juist dat ze bang is geen VOG te krijgen vanwege haar medicijndiefstal in het ziekenhuis. Saskia vertelt de waarheid: ze krijgt nooit meer een VOG omdat ze iemand heeft geslagen met blijvend letsel. Verbijsterd druipt Anton af... hij zal een ander moeten zoeken voor de praktijk.

De volgende dag is Saskia al vroeg in de praktijk om haar spullen op te halen, maar Anton wil haar los van Linda even spreken in zijn kamer. Hij vraagt om het hele verhaal en Saskia vertelt met horten en stoten hoe het zit: ze werd radeloos toen ze zag hoe Lotte haar dochter zo meedogenloos vernederde dat ze midden op het schoolplein in haar broek plaste. Daarom sloeg ze Lotte in een vlaag van verstandsverbijstering vol in het gezicht, maar Saskia’s trouwring beschadigde haar oog. Na dit incident hadden de Verduyns geen leven meer in hun oude dorp. Ze moesten wel weg en omdat ze gearresteerd is en een strafblad heeft, zal Saskia die VOG nooit krijgen.

Anton reageert begripvol en vertelt dat hij zijn vorige praktijk ook verloor omdat hij over de schreef ging. Hij belooft Saskia dat ze kan blijven en zegt toe de VOG te regelen. Zonder Linda iets te vertellen, print hij zelf zo'n document uit voor haar dossier. Linda weet niet beter dan dat alles geregeld is, maar dit soort goedbedoelde fraude komt meestal uit.

Einde vechtscheiding

Bing is deze week écht helemaal klaar met Daan en besluit hem te bedreigen om hem weg te houden bij de kinderen. Hij herinnert Daan dat ‘ie destijds een ton heeft betaald voor zijn dochter Louise. Aanzetting tot commercieel draagmoederschap is strafbaar, dus Daan moet oppassen. Maar Daan is niet onder de indruk: Bing had hem dat geld destijds geleend, wat hem net zo strafbaar maakt als het uit zou komen. Het is dus ook in ’t belang van Bing dat hij zwijgt. Bing lacht minzaam en belooft dat ie nog niet van hem af is.

Daags later regelt Bing dat rechercheur Alex de Boer langskomt in Boks om de waarheid te horen. Daan had er al rekening mee gehouden en belt met de draagmoeder van Louise die alles glashard ontkent. Alex kan en wil niets met de zaak en vertrekt, tot frustratie van Bing die Daan aanvliegt, net op het moment dat Janine en Nina binnenkomen. De vrouwen zijn getuigen van het handgemeen en grijpen direct in.

Janine besluit te bemiddelen in de vechtscheiding en neemt Bing en Nina mee naar het atelier voor een time-out waarbij ze nader tot elkaar kunnen komen. Janine weet tot de kemphanen door te dringen met de harde waarheid: ze zijn jong, gezond, hebben drie mooie kinderen en al wat ze aan het doen zijn is elkaar kapot maken omdat hun trots gekrenkt is. Door dit inzicht besluit Nina dat Bing weer gebruik mag maken van het Boks pand tegen de oude huur en Bing belooft zich niet meer met haar en Daan te bemoeien. De eerste goede stappen zijn gezet!

Tiny house, grote ellende

Tiffy en Lucas nemen hun intrek in hun tijdelijke onderkomen: een tiny house midden in de bossen. Lucas geniet zo van de rust dat hij z'n telefoon uitzet om één te worden met de natuur. Helaas is hij de luiertas vergeten, zodat Tiffy door de bossen op zoek moet naar een winkel. Ze verdwaalt al snel en Lucas blijkt onbereikbaar. Moedeloos, boos en verdrietig komt ze uren later weer thuis. Lucas weet haar te kalmeren en gaat zelf boodschappen halen, maar een dag later gaat het goed mis als hij zich fiks verwond bij het hout hakken.

Tiffy belt in paniek met de huisartsenpraktijk van haar vader. Linda hoort de klacht aan en meent dat 't allemaal wel meevalt: gewoon een verbandje en wat jodium op de wond, dan komt het wel goed. Maar de nerveuze Tiffy vertrouwt 't niet en staat erop dat ze meteen vertrekken uit hun tiny house om Anton ernaar te laten kijken. Die is niet blij als hij hoort dat ze van Linda weg hadden kunnen blijven, de wond blijft namelijk bloeden en moet dringend gehecht worden. Na afloop keren Tiffy, Lucas en Wolf weer terug naar huize Bouwhuis.

Anton en Amir hebben na het incident met Lucas een pittig gesprek met Linda. Ze is simpelweg niet bevoegd om medische adviezen te geven, hoe vervelend ze 't ook vindt dat ze feitelijk alleen als pratend paspop de telefoon mag aannemen in de praktijk. Amir komt met de oplossing: Linda kan een assistentenopleiding volgen zodat ze zelf ook kleine medische handelingen kan uitvoeren als oren uitspuiten en wratten verwijderen. Linda heeft er zeker oren naar.

Lucas verveelellende

Ook Lucas is toe aan een nieuwe uitdaging. Hij loopt te mokken als ‘ie de extra zorg voor Wolf op zich moet nemen nu Tiffy vooral met haar scriptie bezig is. Hij mist zijn oude horecaleven: vol feestjes en gezelligheid nu hij alleen de zorg voor een baby om handen heeft. Tiffy herinnert hem eraan dat dit huidige bestaan als job loze huisvader z’n eigen keus was, maar snapt dat hij meer wil doen. Lucas krijgt de ingeving dat hij weer aan de slag wil in De Koning, maar Shanti heeft slecht nieuws voor hem: ze hebben al voldoende personeel.

Nieuw leven, oude angsten

Nu Janine haar amputatie achter de rug heeft, wordt duidelijk of de ingreep succesvol is. Samen met Ludo hoort ze van haar behandelend arts de uitslag van het celonderzoek. De spanning in de spreekkamer is te snijden, maar de geneesheer heeft positief nieuws: er zijn geen kwaadaardige cellen gevonden in de snijvlakken van haar borst. Eerder was al duidelijk dat er ook geen uitzaaiingen waren, dus bestralingen zijn eveneens onnodig, wat betekent dat Janine officieel schoon is.

Ludo en de rest van de familie is dolblij met dit nieuws. Janine moet het echter nog laten bezinken. Natuurlijk is ze opgelucht, maar het wekt ook gemengde emoties bij haar op. Het valt niet mee om zo'n lange periode waarin ze leefde tussen hoop en doodsangst zomaar af te sluiten. Tegen Nola geeft ze zelfs toe dat ze zich nog steeds een beetje ziek voelt.Die onzekerheid zorgt ervoor dat ze totaal niet bezig is met de verhuizing.

Deze week nemen de Sanders hun intrek in het nieuwe landhuis, maar Janine is er niet helemaal bij met haar hoofd. Ludo biedt aan de boel verder te regelen, zodat Janine wat tijd voor zichzelf heeft. Laura heeft tijdens een kopje thee al snel door dat er iets speelt en ze geeft haar vriendin het advies om nog eens met haar arts te gaan praten voor extra zekerheid. Uiteraard kan ze zonder afspraak niet terecht, maar Janine wil toch haar ei kwijt. Daarom klopt ze aan bij de oude lotgenotengroep waar Eva lid van was. Ze wordt met open armen ontvangen en lijkt eindelijk een beetje te ontspannen, tot ze tot haar schrik ineens Amir ziet. Hij had een patiënt een lift gegeven en was er toevallig nog even. Janine voelt zich ontzettend gezien.

Valentijns keuze

Valentijn is niet blij als Ludo laat weten dat hij niet welkom is bij de opening van de nieuwe tentoonstelling van zijn veilinghuis. Dit drijft de jongen alleen maar verder in het kamp van Richard van Nooten die wél bij de opening is en doorkrijgt dat Ludo en Amelie samen hebben gewerkt om hem onlangs La Puissance door de neus te boren. Hij confronteert hen subtiel met deze beschuldiging, maar Ludo bezweert uiteraard dat het niet meer dan toeval is.

Richard maakt na de tentoonstelling een afspraak met Valentijn over hun samenwerking: ze gaan alleen samen in zee als hij absolute loyaliteit bezweert en niets tegen de buitenwereld zegt over hun zaken, dus ook niet z'n familie. Valentijn twijfelt nog even, maar laat zich verleiden door de dure merkkleding die Richards personal shopper voor hem heeft uitgezocht.

Valentijn voelt zich helemaal het mannetje in zijn dure, maar ietwat patserige outfit. Als Ludo ‘m in het pak ziet, heeft hij er geen goed woord voor over. Zijn kleinzoon ziet eruit als goedkope penoze. Deze zoveelste belediging is voor Valentijn de druppel om Richards aanbod te accepteren. Hij werkt nu volledig voor hem.

En verder: Laura heeft een vakantie naar Kreta geboekt, Amir en Amelie rommelen gezellig verder, Janine wil een moestuin en verrek, we hebben een nieuwe Nola.

Meer over