Spoilers!

Komende week in GTST: Provocerende paasperikelen en de amoureuze allemansvriend

9 april 2020 13:38 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Leon die Henk en Merel in opdracht van Ludo confronteerde met het grote geheim van de familie Verduyn.

Ludo krijgt z’n zin

Saskia en Julian zijn in alle staten als Merel thuis vertelt wat er is voorgevallen. Saskia wil dat haar vader direct de vervalsing van de Lord Kingsley aan Ludo geeft zodat hun geheim niet openbaar wordt. De koppige Henk weigert echter om ‘die rijke stinkerd’  zomaar z’n zin te geven. Saskia kan ’t niet verkroppen dat haar vader z’n trots belangrijker vindt dan hun gezin en dreigt hem op straat te zetten.

Dit zorgt voor zo’n beladen sfeer in huis dat Merel wegloopt. Haar ouders hebben geen idee waar ze kan zijn, maar Henk heeft een stilzwijgend vermoeden: ze is naar Boks om de vervalsing op te halen. Julian heeft door door dat Henk wat achterhoudt en volgt zijn schoonvader. Samen treffen ze Merel inderdaad aan bij de voordeur van huize Sanders. Merel belt aan, tot grote frustratie van Henk die het liefst wil dat ze samen zo snel mogelijk weggaan. Voor het oog van Ludo heeft Julian een felle discussie met Henk. Hij weet de oude baas te overtuigen dat ze ’t geld van Sanders niet nodig hebben en dat ze sowieso weten hoe het zit. Tandenknarsend geeft Henk daarop het doek aan Ludo.

Eenmaal thuis is Saskia vergevingsgezind. Nu ze er zeker van is dat niet heel Meerdijk straks weet dat ze een strafblad heeft omdat ze een tienermeisje onbedoeld half blind maakte, is de sfeer er gelijk een stuk gezelliger op. Henk mag gewoon blijven en de familie heeft het ouderwets leuk met of zonder drie ton extra op de bank.

Valentijns verleider

Ludo is in zijn nopjes dat hij de vervalsing in handen heeft, nu kan niets de waarde van het origineel nog in gevaar brengen. Met zichtbaar genoegen verbrandt hij de kopie achter in de tuin, zodat hij zeker weet dat er geen bewijzen meer zijn.

Valentijn hoopt handig gebruik te maken van Ludo’s goede bui en vraagt of hij niet wat bij kan verdienen door te werken voor zijn veilinghuis. Dat lijkt Ludo geen goed plan en hij scheept de jongen af met de boodschap dat ‘ie beter een krantenwijk kan nemen als hij zo nodig wat wil bijverdienen. Dan komt ‘ie tenminste nog eens op tijd z'n bed uit.

Ludo drijft Valentijn met deze harde lijn onbedoeld in het kamp van zijn rivaal Richard van Nooten. De kunsthandelaar komt Valentijn toevallig tegen in De Rozenboom en als Richard indirect doorkrijgt wie Valentijn is, biedt hij hem een goedbetaalde baan aan in z’n bedrijf. Valentijn aarzelt in eerste instantie, maar laat zich al snel verleiden door de belofte van luxe en rijkdom waar Richard mee lonkt.

Richard wil Valentijn echter eerst testen om te zien of hij wel te vertrouwen is. Hij laat hem een peperduur horloge naar een reparateur brengen die Valentijn probeert te verleiden. Hij stelt voor te doen alsof het klokje gestolen is zodat ze de winst samen kunnen verdelen. Valentijn doorziet de test, tot genoegen van Richard die als beloning nog wel een klusje voor hem heeft: Valentijn mag de naam van Richards nieuwe boot verzinnen.

Gruwelijk gezond

Rik en Shanti zijn nog altijd bezig hun kansen zwanger te raken te vergroten door zo gezond mogelijk te eten. Shanti maakt verantwoorde, groene smoothies en het stel heeft alle alcohol en vettigheid in de ban gedaan. Het helpt echter niet mee als Laura in De Koning een paaskaart samenstelt met alleen maar vettige lekkernijen: van bittergarnituren en kaasplankjes tot paté en paaseitjes. Ze kunnen de verleiding niet weerstaan en zondigen stiekem. Rik drinkt vrolijk wat biertjes en Shanti maakt menig frituurhapje soldaat. Als ze elkaar betrappen, besluiten ze na de Pasen hun leven te beteren.

Linda’s praktijkproblemen

Linda begint deze week aan haar nieuwe job als assistente in de huisartsenpraktijk van Anton en Amir. Maar door haar gebrek aan ervaring windt ze zich erg op over de vollopende wachtkamer, zeker als Amir besluit dat Amelie zonder afspraak voor mag. Als de twee wel erg lang bezig zijn, besluit Linda met een smoes poolshoogte te gaan nemen.

Ze schrikt van wat ze ziet en gaat direct uit van het ergste. Dat vertelt ze ook aan Anton die juist weer nijdig wordt op Linda, hoe durft ze Amir te storen en zijn ethiek in twijfel te trekken? Daarop wordt Linda weer boos: had Anton immers niet de moeder van Tiffy zwanger gemaakt in zijn oude praktijk? De wachtkamer luistert met rode oortjes mee en dan komen Amir en Amelie naar buiten. Amelie geeft de verbouwereerde Amir een zoen, wat de verhoudingen tussen hem, Anton en Linda alleen maar op scherp zet. Amir bezweert echter dat Amelie alleen kwam voor een teekbeet in haar schaamstreek.

Ouderschapsellende

De vechtscheiding tussen Bing en Nina gaat ook deze week onverminderd voort. Bing trekt het niet dat de kinderen steeds meer met Daan optrekken en daardoor zijn huisregels in twijfel trekken “omdat het van Daan wel mag”. Bing is klaar om stennis te schoppen: hij wil ‘die loser’ niet bij zijn kids hebben. Amir weet hem echter te kalmeren en stelt voor dat Bing, Nina en de kinderen samen een ouderschapsplan opstellen.

Nina zit helemaal niet te wachten op Bing en zijn plan. Maar hij staat erop dat ze samen met de kinderen afspraken maken over hoe ze het na de scheiding met z’n allen gaan oplossen. Duidelijkheid scheppen over verjaardagen en bedtijd gaat vrij makkelijk, maar dan wil Bing er doorheen duwen dat ze eventuele nieuwe partners pas na een jaar aan de kinderen mogen voorstellen.

Nina trekt dat absoluut niet: ze heeft immers al een relatie met Daan en hij woont sinds deze week ineens ook bij haar. Het Paleis is enkele weken onbewoonbaar na het koolmonoxidelek dat Tiffy en Wolf bijna fataal werd, dus hij moest ergens blijven. Ze hebben het meer dan gezellig, toch wil Nina dit stilhouden voor Bing om nog meer ellende te voorkomen.

Daan moet zich dan ook verstoppen als Bing laat op de avond langskomt om haar te dwingen het ouderschapsplan alsnog te ondertekenen. Hij wil er zelfs als compromis een half jaar van maken. Dan ziet hij het biertje dat Daan in allerijl achterliet waardoor de waarheid alsnog aan het licht komt. Bing is niet blij.

Bing trommelt op tweede paasdag zelfs z’n advocate op om te overleggen wat hij juridisch kan doen. Alleen als Bing kan aantonen dat Daan een gevaar voor de kinderen vormt, kan de rechter eventueel ingrijpen. Bing komt daarop met een uitgekookt plan: hij dringt zich op tijdens het paasontbijt van Nina, Daan en de kinderen.

Hij weet ’t zo te spelen dat Daan in z’n onwetendheid Manu wat chocolade eieren geeft, niet wetende dat het jochie daar ernstig allergisch voor is. Bing filmt het voorval en weet zeker dat het voldoende bewijs is, maar zijn advocate wijst het van de hand. Ondertussen weet Daan zeker dat Bing hem gemanipuleerd heeft, maar als Nina dat niet kan geloven levert dat spanning tussen het stel op.

Janines beladen bevrijding

Janine worstelt nog altijd met de impact van haar borstamputatie. Ze voelt zich geen vrouw meer en wil liever niet dat Ludo haar naakt ziet of aanraakt. Ze focust zich liever op Tiffy en Wolf en zoekt ze op in het ziekenhuis waar Janine direct met de neus op de feiten wordt gedrukt als ze Tiffy borstvoeding ziet geven. 

De invoelende Tiffy merkt dat er heus wel iets mis is en weet Janine tot nieuwe inzichten te brengen door het probleem om te draaien. Zou Janine minder van Ludo houden als hij een been zou verliezen? Gesterkt door deze gedachte zoekt een emotionele Janine thuis weer toenadering tot haar man, ze laat hem zelfs voelen hoe haar lijf nu is. Het is voor beiden een beladen bevrijding.

Hokken bij Anton

Als Tiffy en Wolf uit het ziekenhuis mogen, wil Lucas al een luxe suite in De Rozenboom regelen. Maar Tiffy beslist anders: ze voelt zich meer op haar gemak als ze een paar weken bij Anton en Linda gaan wonen. Mogelijk wil ze zelfs helemaal niet meer terug naar het Paleis na alles wat daar gebeurd is. Met frisse tegenzin stemt Lucas in met haar voorstel.

Al snel botsen Lucas en Anton over de kleinste huishoudelijke dingen. Lucas drinkt cola rechtstreeks uit de fles en knoeit met popcorn, tot irritatie van Anton die vindt dat dit geen studentenhuis is. Lucas trekt het op zijn beurt niet dat Anton zich ongevraagd bemoeit met de opvoeding van Wolf. De intens nijdige blikken over en weer zijn niet van de lucht.

Voordat het echt ruzie wordt, verzint hij een oplossing: hij huurt een tiny house waar ze als gezinnetje voorlopig kunnen logeren. Anton en Linda schieten spontaan in een lachstuip als ze de miniwoning zien: “hebben er soms kabouters gewoond?”

Amirs amour

Na het gênante vooral in de huisartsenpraktijk krijgt Amir het idee dat Amelie hem stalkt. Zeker als ze ineens ook in De Koning is. Hij probeert haar duidelijk te maken dat het niks tussen hen kan worden, maar Rik verklaart hem voor gek. Zeker als blijkt dat Amelie er met een andere man had afgesproken.

Rik heeft door dat Amir haar heus wel leuk vindt. Als haar date op niks uitloopt, spoort hij hem aan een poging te wagen. Op straat biecht Amir op wat hem dwarszit: zo vlak na Sjors heeft hij absoluut geen behoefte aan moeilijkheden en gedoe. Amelie is dat met ‘m eens, dus nu ze allebei weten wat ze níet willen, kunnen ze zich nu focussen op wat ze wel met elkaar willen. Het stel vertrekt snel naar huize Amir voor een vurige vrijpartij.

De volgende dag hoort Jojo aan hoe Amir zijn best doet Amelie telefonisch af te poeieren met een smoes. Hij legt aan haar uit dat ’t allemaal veel te snel gaat en dat hij ondanks hun afspraken het gevoel heeft dat ze meer van hem wil. Jojo weet niet wat ze hoort. Vrouwen kunnen ook gewoon zin hebben in seks zonder dat daar meer achter zit. Om haar punt te bewijzen, zoent ze een gechoqueerde Amir geheel vrijblijvend op zijn mond. Het is ’t zetje wat hij nodig heeft om te beseffen dat ‘ie best wel burgerlijk is. Hij neemt zich voor wat losser te worden.

Henk moet wéér weg

Aan het eind van de week heeft Henk een nieuw probleem. De woningbouw is erachter gekomen dat hij al maanden zijn flatje heeft onderverhuurd om zo de huishoudpot van Saskia en Julian te spekken. Henk krijgt de keus: of teruggaan naar zijn woning of hij raakt het huis kwijt. Het lijkt ‘m wel wat om permanent bij de Verduyns in te trekken, maar Saskia moet er niet aan denken haar vader voorgoed over de vloer te hebben. Merel wordt daarop boos, ze wil juist dicht bij haar opa blijven en dreigt zelfs met hem mee te gaan als hij inderdaad weg moet.

En verder: Richard van Nooten valt niet op mannen, de scheiding tussen Sjors en Amir is al rond en thuiskapster Linda blijkt verantwoordelijk voor Antons iconische coupe.

 

Meer over