Spoilers!

Komende week in GTST: Obligate opa-donaties en de vrome vergevingsdrang

4 Oktober 2019 20:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo die moederziel alleen in zijn huis achterbleef na het definitieve vertrek van Janine.

Valentijns geldhonger

Hij blijft niet lang alleen: zijn kleinzoon Valentijn staat al snel op de stoep om hem gezelschap te houden. Niet uit de goedheid van z’n hart, Valentijn heeft geld nodig en probeert met leugens en bedrog meer centjes bij zijn grootvader los te weken. Dat lijkt te lukken, tot Ludo toevallig hoort hoe Valentijn opschept dat hij “die ouwe” helemaal heeft ingepalmd. Ludo is meteen afgeknapt en wil niets meer van de jongen weten. Dit tot woede van Valentijn: Ludo onderhoudt iedereen en hij krijgt niets? Ludo ziet paralellen tussen Valentijn en zijn vader Nick en dat bevalt hem niks. Later in die week komt hij enigszins tot inkeer: hij had Nick beloofd Valentijn en zijn moeder Charlie altijd te zullen steunen. Als Ludo het goed wil maken met zijn kleinkind, wijst Valentijn hem onverbiddelijk de deur.

Om toch aan geld te komen, slikt hij z’n eergevoel in en klopt hij bij Bing aan voor werk. Valentijn hoopt de socials van Boks te mogen doen, maar Bing wil dat ‘ie zich op een hele andere manier nuttig maakt: alle viltjes onder de stoelpoten moeten vervangen worden. Ludo is blij te zien dat Valentijn eindelijk eens werkt voor zijn geld, maar dan hoort hij van Anton dat z’n kleinzoon twee maanden huurachterstand heeft. Als toenaderingspoging voldoet Ludo de huur en na wat porren van Anton bedankt Valentijn zijn grootvader die nog steeds niet doorheeft dat de jongen totaal niet studeert.

Het besluit van Lucas

Lucas en Tiffy maken zich op voor het ouderschap en besluiten een dagje op Daans dochtertje Louise te passen om alvast te wennen. Maar Lucas heeft het al snel gezien en doet net alsof hij hard nodig is in De Koning waardoor de hoogzwangere Tiffy alleen achterblijft met een ontroostbare huilbaby. Dat levert haar zoveel stress op dat ze medische klachten krijgt. Als Lucas niet opneemt, belt ze Anton die direct langskomt en de diagnose stelt: ze heeft een torenhoge bloeddruk en riskeert zwangerschapsvergiftiging als ze zo doorgaat. Absolute rust is noodzakelijk en Anton gaat persoonlijk naar De Koning om Lucas de waarheid te vertellen.

Lucas voelt zich zo schuldig dat hij een drastisch besluit neemt: hij kan horecawerk en vaderzijn niet combineren en doet per direct De Koning in de verkoop. Laura weet niet wat ze hoort als Lucas haar inlicht. Ze vreest voor haar eigen baantje en dat van barman Barry als De Koning in vreemde handen valt. Als de makelaar langskomt om de bruine kroeg te inventariseren verzint Laura een hele reeks verborgen gebreken. Later in de week is ze pas gerustgesteld als Lucas laat vastleggen dat het huidige barpersoneel bij de koop is inbegrepen.

Billy's verjaardagsfuif

Billy de Palma is jarig en wil dat met haar dochter vieren, maar Shanty heeft geen idee wat ze haar moeder kan geven. Samen met Rik besluit ze dat een schatrijke vrouw als Billy vooral blij wordt van een leuke ervaring. Daarom zetten ze een foute avond in De Koning op poten, compleet met smartlappen en bittergarnituur. De doorgaans zo stijlvolle Billy omarmt met liefde haar volkse roots en gaat voorop in de polonaise. Ook Shanti geniet en merkt op dat ze eindelijk snapt waarom Billy zo van horeca houdt. Aan het eind van de avond valt De Palma’s oog op de makelaarsfolder met verkoopinformatie van De Koning. Het brengt haar op een idee.

Daan zoekt werk

Nu Daan weer hersteld is van zijn coma, moet er brood op de plank komen. Hij checkt bij Janine om te zien of ze nog interesse in zijn diensten als privé detective heeft. Vlak voor het ongeluk waarbij hij in coma raakte, hielp Daan haar in de zoektocht naar Rob Bekkers. Nu wil hij namens haar uitzoeken of het moord of zelfmoord was. Janine wil de zaak vooral laten rusten en bedankt vriendelijk, maar Daan zet door en komt door zijn oude politiecontacten op de namen van Ludo, Billy en Carmen. Dat levert hem wel een bezoekje van Nina op die meent dat Daan het alleen maar doet om bij haar in de buurt te zijn. Daan kan er vooral om lachen.

Nina's onredelijke daden

Nina’s groeiende gevoelens voor Daan zorgen er deze week voor dat ze onredelijke beslissingen neemt met catastrofale gevolgen. Ook al heeft ze Daan moedwillig gekoppeld aan haar beste vriendin Puck, ze kan ’t niet aan zien dat de twee close en klef doen. Nina laat daarom Puck moedwillig overwerken om zo een date tussen haar en Daan te saboteren. Maar Daan komt langs op het atelier om zijn meisje te verrassen. Het stel wordt tussen de naaimachines betrapt door Nina.

Kokend van woede ontslaat ze Puck per direct: zulke onprofessionaliteit kan ze niet tolereren. Daan heeft precies door wat er écht speelt en confronteert Nina met de waarheid. Uiteraard ontkent ze alles, maar het leed is al geleden. Puck is ten einde raad, maar dankzij Daan krijgt ze nieuw zelfvertrouwen: ze heeft dezelfde opleiding en net zoveel ervaring als Nina, waarom zou ze niet ook voor zichzelf beginnen? Als Nina daags daarna een verzoeningspoging onderneemt, vertelt een ijzige Puck dat ze ook een eigen modebedrijf gaat opzetten. Al deze ellende zorgt ervoor dat Nina steeds meer geisoleerd raakt, zelfs de warme toenaderingspogingen van Bing komen niet meer aan.

Kimberly's kans

Kimberly weet niet wat ze meemaakt als ze door een groot Amerikaans vlogbedrijf wordt benaderd vanwege haar recente zelfhulpvideo met Harma. De Amerikanen waren onder de indruk van de “Kimberly method” en willen dat ze voor hen komt vloggen. Haar eerste reactie is weigeren, maar Jojo en Rover besluiten achter haar rug om toch een demo reel te maken. Kimberly is niet blij met dit lieve gebaar en verwijt haar vrienden van de ergste dingen.

Aan het eind van de week draait ze als een blad aan een boom, zeker als Linda en Janine haar aanraden gewoon te gaan. Kimberly legt ’t bij met haar vrienden en Rover helpt haar bij het opnemen en monteren van haar sollicitatievideo. Als het werk gedaan is, drinken ze samen wat en laait hun oude passie weer op. De ex-geliefden delen het bed, maar dat zet Rover wel aan het denken. Ook al besluiten ze allebei dat ’t beter is dat eenmalig is, Rover kan haar niet vergeten. Net als hij zijn liefde komt bekennen aan Kimberly heeft ze slecht nieuws voor hem: haar contract is al getekend, ze vertrekt direct na Diabetes Live naar de VS om te gaan vloggen.

Amirs drukke week

Sjors is zo blij dat Amir werkt aan zijn herstel dat ze hem een dure ketting cadeau deed. Wat ze echter niet weet is dat hij allang niet meer naar de praatgroep gaat maar zijn angsten op een andere manier afreageert. Toen hij nog in het asielzoekerscentrum zat, kwam de Afghaan in aanraking met het illegale pokercircuit. Hij had gezworen er mee te stoppen, maar deze week zit hij toch weer aan de tafel van de crimineel Chao die hem financieel uitkleedt, net zolang tot Amir zelfs de ketting verliest.

Helemaal over z’n toeren loopt Amir door Meerdijk als hij in de verte Davey ziet, de man die hem half verlamd geslagen heeft. Blind van woede vliegt hij ‘m aan en is klaar ‘m met 1 vuist te  bewerken. Davey verweert zich echter niet en nodigt ‘m zelfs uit te slaan. Gefrustreerd vervolgt Amir z’n weg naar huis, maar later die avond staat Davey alsnog voor zijn deur in een oprechte poging het uit te praten. Amir laat hem binnen en de twee hebben een positief gesprek, tot verbijstering van Sjors die niet weet wat ze ziet als ze thuiskomt.

Sjors weet al helemaal niet wat ze meemaakt als Amir besluit dat hij Davey wil vergeven. De man zit aan de grond: zijn zestienjarige zoon Bobby is z’n moeder verloren en wil niets meer met ‘m te maken hebben. Bobby is een talentvolle honkballer en het bleek zijn knuppel waarmee Davey destijds Amir aanviel. Dat kan Sjors allemaal niets schelen: het is hoe dan ook Davey’s schuld. Dan biecht Amir op dat hij al zijn spaargeld én de ketting vergokt heeft, wat Sjors ook in de schoenen van Davey probeert te schuiven, tot Amir een beroep doet op haar geloof: een goede christen vergeeft. Met merkbare moeite kijkt ze toe hoe de twee mannen het bijleggen. Amir is opgelucht en klaar voor een nieuwe start, niet wetende dat Davey na een dramatisch berichtje van Bobby het op een drinken zet in de auto.

En verder: Janine zit er helemaal doorheen, Rik heeft ongeveer 10 regels tekst en Billy is niet vies van een bitterbal.

Meer over