Spoilers!

Komende week in GTST: Ontredderde opgevers en de kerstdis diss

13 December 2019 20:31 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Billy die eindelijk toegaf dat ze de kroeg van haar dochter Shanti gebruikt om drugsgeld wit te wassen.

Shanti's stelligheid

Shanti weet niet wat ze hoort, vooral omdat haar moeder absoluut niet van plan is er mee te stoppen. Zo eenvoudig werkt het nu eenmaal niet in de echte wereld en Shanti gaat er heus geen last van krijgen. Shanti voelt zich echter gebruikt en weigert mee te werken. Ze stelt Billy een ultimatum: als haar moeder niet binnen een week de hele boel terugdraait, geeft ze haar aan.

Dit zorgt voor de nodige spanningen tussen de twee en net nu ze voor het eerst samen kerst willen vieren met Rik en Daan. Billy komt vol verwachting naar het Paleis met wat lekkers, maar mag direct van Shanti rechtsomkeert maken. Rik merkt echter dat zijn vriendin er vreselijk mee zit en besluit achter haar rug om Billy terug te halen. Uiteindelijk wordt het toch nog gezellig rond het gourmetstel in het Paleis, ook al is de spanning tussen Billy en Daan voelbaar.

Maar daags later staat Billy gewoon weer op de stoep met de aannemer. Ze is niet van plan te stoppen en dat drijft Shanti tot wanhoop. Ze laat De Koning achter en gaat naar Rik om verhaal te doen. Hij is verrast door het nieuws en adviseert zijn vriendin om aangifte te doen. Shanti wil echter de band met haar moeder niet in gevaar brengen, waarop Rik besluit dat hij de aangifte namens haar gaat doen. Shanti eist echter dat hij zich er niet mee bemoeit.

Sjors minus Amir

Sjors eiste vorige week dat Amir tegenover Lana zou zwijgen over hun huwelijkscrisis. Zolang ze in het ziekenhuis ligt, houden ze de schijn voor haar op. Maar Sjors flipt als Amir regelt dat ze met z’n drietjes gezellig kunnen dineren in het AZM. Wat volgt laat zich raden: de gebruikelijke serie voorspelbare verwijten over en weer. Sjors besluit Lana in te lichten die zich rot schrikt en eist dat ze het nog een kans geven. Sjors piekert er niet over, waarop Lana aankondigt na de scheiding bij Amir te willen wonen.

Terwijl Sjors uithuilt op de gang, is Amir met z’n spullen vertrokken naar de familie Bouwhuis waar hij zo lang in één van de lege kamers kan bivakkeren. Als Sjors in een leeg huis aankomt treft ze een briefje van Amir waarin hij aangeeft dat ‘ie alles wil ondertekenen om de scheiding er zo snel mogelijk door te krijgen. Sjors krijgt het te kwaad en spreekt emotioneel z’n voicemail in: ze wil Amir helemaal niet kwijt, ze houdt van hem en wil dat hij terugkomt.

Lana’s minnaars

Lana is nog herstellende van haar ongeval vorige week maar krijgt naast de sores van Sjors en Amir ook te maken met haar eigen relatieproblemen. Valentijn zoekt toenadering en brengt zelfs kerstavond aan haar bed door, maar ze heeft ook nog gevoelens voor Bobby die langskomt met een kerstcadeautje: een mooie ring. Bobby voelt dat Lana hém wil, maar zij wijst hem hard af omdat hun relatie onmogelijk is vanwege haar moeder.

Ze trekt meer naar Valentijn toe en van een afstandje moet Bobby toekijken hoe de twee hun eerste vrijpartij in het ziekenhuisbed hebben. Kort daarop  valt Bobby zijn rivaal aan. Bobby blijkt zó geobsedeerd door Lana en dreigt haar nog liever iets aan te doen dan dat hij haar aan Valentijn gunt. Geschokt besluit Valentijn voor Lana’s bestwil subtiel al het contact op afstand te houden met smoesjes.

Linda’s passie projecten

Anton was van plan Linda extra te verwennen nu ze hun eerste kerst met z’n tweetjes kunnen vieren. Maar Linda heeft hele andere plannen en nodigt tot irritatie van Anton juist zoveel mogelijk mensen uit om maar iets om handen te hebben. Zo komt het dat op Eerste Kerstdag zowel Laura, Amir, Tiffy als Puck aanschuiven bij de Bouwhuisjes. Geen alledaagse samenstelling, maar de gezelligheid is er niet minder om.

Puck kan de hulp van Linda daags daarop goed gebruiken. Nu ze haar vriendschap met Nina weer heeft hersteld, kan haar modelijn La Puck eindelijk van start gaan. Dankzij Nina weet ze zelfs een voordelig naai atelier te strikken, maar er is 1 probleem: ze heeft geen geld en haar investeerder is helemaal klaar met Puck en haar smoesjes. Linda probeert haar op te beuren met haar positieve psychologie wijsheden, maar echt veel zoden zet ’t niet aan de dijk. Wel wordt de band tussen Linda en Puck hechter: samen staan ze sterk om La Puck op de markt te krijgen.

Ludo buiten spel

Bij de familie Sanders gaat kerst ook anders. Het jaarlijkse kerstdiner dreigt op niets uit te lopen. Bing is weg en Janine wil Ludo er liever niet bij hebben. Daan dringt zich op bij Nina omdat hij zich wil voorstellen aan zijn nieuwe schoonfamilie en Nola is erg verdrietig omdat haar papa “op zakenreis” is. Nina’s hoofd loopt over van de ellende en kan er geen verandering bij hebben. Dat haar moeder besluit d’r vader niet uit te nodigen is het laatste wat ze wil. Het leidt tot een slaande ruzie tussen Lucas en Nina en ook Janine krijgt er van langs. Maar zij houdt d’r poot stijf: ze is deze week begonnen aan haar eerste chemokuur en heeft zoveel aan d’r hoofd dat ze het zo klein mogelijk wil houden en alleen de mensen uitnodigt die zij wil… En Ludo hoort daar niet bij.

Nina’s liefdeskeuzes

Nu Bing weg is, houdt Daan zich niet meer in. Hij probeert Nina op alle mogelijke manieren het hof te maken en komt onaangekondigd over de vloer. Nina voelt zich in het nauw gedreven en geconfronteerd met een simpel feit: Daan is niet Bing en ondanks de goede seks is er heel veel wat ze bij hem mist dat met Bing als vanzelfsprekend is. Zo koopt Daan een peperdure maar kitscherige ring voor haar die totaal niet haar smaak is. Daan is boos als ze zijn avances afwijst, maar draait bij dankzij een bizar liefdesadvies van Tiffy: dat Nina de ring niet mooi vond is juist een teken dat ze eerlijk en open durft te zijn en toekomst ziet in hun relatie. De waarheid ligt echter anders: Nina besluit uit pure wanhoop haar hart uit te storten bij Janine die haar vertelt wat ze zelf ook wel weet: ze zal een keus moeten maken. Nina weet het zeker, ze belt Bing en spreekt z’n voicemail in: het is tijd dat hij thuis komt.

Kerst met kanker

Janine vreest dat dit weleens haar laatste feestdagen kunnen worden, een angst die haar ‘kankervriendin’ Eva zoveel mogelijk uit haar hoofd probeer te praten. Maar de ziekte hangt toch over de feestelijkheden heen, december is een rotmaand om ziek te zijn. Gaandeweg draait Janine toch weer bij, ook door het advies van Eva die merkt hoe zeer Ludo om zijn ex geeft. Janine besluit Ludo toch uit te nodigen, maar hij wil alleen komen als ze weer normaal tegen elkaar kunnen doen. Janine ontdooit eindelijk en vertelt hem hoe ze zich voelt onder de chemobehandelingen. Ludo luistert begripvol en biedt alleen aan de wijn te verzorgen. Tijdens de kerst maakt Janine het lievelingsgerecht van haar overleden zus en belooft die traditie voort te zetten… Ze zijn nog lang niet van haar af.

Au revoir Eva

Wie minder goede vooruitzichten heeft is Eva. Uitgerekend op de dag dat Janine haar eerste chemokuur krijgt, moest Eva in het ziekenhuis voor een controle door de scan. Helaas had de arts minder goed nieuws voor haar: ze kunnen niks meer voor haar doen. De doorgaans bitter positieve Eva breekt als ze het Janine vertelt en wil daags later niks weten van de alternatieve behandelmethodes die haar vriendin oppert. Ze heeft geen zin om als proefkonijn weg te teren en pijn te lijden om daarna alsnog dood te gaan.  Janine kan het maar moeilijk accepteren dat Eva zo eenvoudig lijkt op te geven.

Daarom besluit ze ook achter Eva’s rug om contact te zoeken met een kliniek. Ze schrikt echter van de hoge behandelkosten, maar omdat ze dat gesprek uitgerekend in de drukke lobby van De Rozenboom voert, vangt Ludo ’t belletje op. Hij biedt zijn hulp en geld aan, ook als hij hoort dat het niet voor Janine zelf is. Tegen de tijd dat Janine thuis komt, belt Ludo dat hij alles geregeld heeft met de kliniek. Maar voordat Janine het goede nieuws kan vertellen, merkt ze dat Eva écht niet meer wil. Ze is klaar om op haar manier stapje voor stapje afscheid te nemen van dit leven.

En verder: Rik laat zich ongemerkt voor 300 procent tillen door Valentijn, Laura blijkt een hit in het Utrechtse studentenhuis van zoonlief Sil en Daan en Nina doen een Mindf*ck-waardige illusie: zien we blote benen of billen?

 

Meer over