Spoilers!

Komende week in GTST: Serieuze schilderschertsen en de papa patstelling

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met het verdwaalde hondje Dolly dat in een steegje werd gevonden door een mysterieuze man.

Hier is Henk

De familie Verduyn is nog altijd radeloos vanwege Dolly's vermissing. Julian meent zijn kinderen te kunnen troosten door met hamster Knaagje thuis te komen, maar ’t is toch niet hetzelfde. De blijdschap is dan ook groot als Dolly ineens voor de deur staat met zijn redder: hun eigen opa Henk Visser. Het beestje was helemaal teruggelopen naar hun oude huis, wat voor Henk een goede reden is om langs te gaan bij zijn dochter en schoonzoon.

Saskia is echter niet zo blij om haar vader te zien. Niet alleen omdat het flatje met drie kinderen al behoorlijk krap is, ze is vooral bang dat hij onbedoeld zijn mond voorbij praat en iedereen in Meerdijk te weten komt waarom ze zijn weggevlucht. Henk vindt het jammer dat zijn dochter zoveel waarde hecht aan het oordeel van anderen maar blijft op aandringen van de kleinkinderen toch een paar dagen logeren. Hij maakt kennis met buurman Rik, bezoekt De Koning en is stomverbaasd als Laura zijn familie ook kent.

Saskia is Henk echter nog steeds liever kwijt dan rijk. Alleen op aandringen van haar familie staat ze toe dat Henk voorlopig op de stretcher in het rommelkamertje mag, maar dan moet hij de ruimte wel zelf opruimen. Henk gaat vol goede moed aan de slag en zet naast vuilnis een oud en wat hem betreft lelijk schilderij bij het grofvuil. Het doek wordt echter gevonden door Valentijn die het wil gebruiken voor een kunstopdracht op school. Als Ludo het werk onder ogen krijgt, is hij verbijsterd: dit is waarschijnlijk het verloren gewaande Lord Kingsley at Milton Manor, een peperduur schilderij. Hij grist het uit handen van z’n kleinzoon en laat het direct onderzoeken.

Linda in vuur en vlam

Eerder kwam Linda al tot de voorzichtige conclusie dat de overgang er aan zit te komen, maar deze week wordt ze geterroriseerd door opvliegers. Ze heeft het zelfs zo heet dat ze de koelkast uitruimt en er zelf inkruipt om verkoeling te vinden. Anton kan een lach niet onderdrukken als hij zijn vrouw zo halfnaakt aantreft, maar Linda ziet er de lol niet van in. Anton snapt heus wel dat ze het moeilijk heeft, al heeft hij alleen een goedbedoeld maar voor de hand liggend advies voor haar: omarm je opvliegers.

Nina’s mislukte verzoenpoging

Nina dacht vorige week nog dat er toekomst was voor haar en Bing toen hij een ruimhartige omgangsregeling voorstelde. Ze negeert alle bezorgde adviezen van haar omgeving en besluit Bing te verrassen met een mooi portret van hun gezin én een romantische trip voor twee naar de Malediven. Bing wijst elke toenaderingspoging af: hij wil hoe dan ook scheiden want hij walgt van haar. Bing trekt per direct de omgangsregeling in en noemt Nina een waardeloze moeder.

Ze schrikt als hij onthult inmiddels een flink dossier tegen haar te hebben opgebouwd en dat elke rechter hem gelijk gaat geven. Radeloos zit Nina in de lobby van de Rozenboom na te beven als Daan komt checken of ze okay is. Hij raadt haar wederom aan een advocaat in de arm te nemen, maar ze wijst zijn hulp opnieuw af.

In een vlaag van pure verstandsverbijstering besluit Nina later die avond Bing weg te lokken zodat ze haar kinderen snel mee kan nemen. Nola treuzelt echter te lang en Bing is alweer binnen voordat ze zich uit de voeten kan maken. Wat ontstaat is een koude oorlog tussen twee ouders die geen ruzie willen waar hun kroost bij is. Dat loopt uit in een patstelling die pas doorbroken wordt als Jojo thuiskomt en verbaasd is Nina te zien zitten. Nina druipt uiteindelijk af omdat ze haar kinderen niet nog meer overstuur wil maken.

Janine onderneemt actie

Nina zit er helemaal doorheen en besluit uit te huilen bij Janine. Eigenlijk wilde ze haar zieke moeder niet belasten met haar sores, maar Janine staat er op dat ze alles vertelt. Nadat Nina open kaart heeft gespeeld over haar slippertjes, Bings reactie en het feit dat ze al een maand in haar atelier woont, belt Janine onmiddellijk met Ludo. Samen praten ze op Nina in: het is echt zaak dat ze wordt bijgestaan door een advocaat. Terwijl Janine zich ontfermt over Nina, gaat Ludo ongevraagd bij Bing langs om hem de duimschroeven aan te draaien: Nina krijgt vandaag nog haar kinderen terug, of hij neemt hem alles af: zijn huis, z’n auto, de hele Boks-keten en desnoods z’n benen. Bing lijkt niet echt onder de indruk.

Rik maakt het goed

Rik en Shanti beginnen steeds meer aan elkaar te wennen, maar Shanti merkt dat Rik op bepaalde vlakken tekort komt. Zo kan ze totaal niet meepraten over voetbal en andere typische mannendingen die Rik vroeger altijd met Bing besprak. Ze confronteert haar wat knorrige partner met het feit dat hij z’n beste vriend mist en motiveert Rik om de eerste stap te zetten, hoe koppig Bing ook kan zijn. Riks timing is belabberd, hij belt aan op dezelfde avond dat Bing met Nina en Ludo te maken kreeg.

Bings hoofd staat er totaal niet naar en slaat de deur dicht in het gezicht van Rik die geduldig blijft wachten. Jojo kan het niet aanzien en laat Rik binnen waarna de twee een poging doen het uit te praten. Bing voelt zich verraden door Rik en excuses lijken niet genoeg. Als Rik onverrichterzake afdruipt naar huis, komt Bing toch achter hem aan. Op een bankje praten de oude vrienden het uit.

Puck slaat toe

Puck staat weer eens op straat en begint als vanouds de boel te manipuleren als ze hoort over de leefsituatie van Shanti en Rik. Ze zit ineens vol goede adviezen als ze Shanti influistert dat te lang wachten met samenwonen weleens de doodsteek van een relatie kan zijn. Misschien doet Shanti er beter aan haar kamer in het Paleis op te geven. Pucks gepush trekt Shanti over de streep: ze gaat het gewoon doen.

Zonder tijd te verspillen verschijnt Puck in het Paleis om zieltjes te winnen, mocht er binnenkort onverhoopt een kamer vrijkomen. Lucas en Tiffy staan er niet negatief tegenover, maar Daan stemt resoluut tegen. Hij meent dat Puck alleen maar in het Paleis wil wonen omdat ze hem terug wil. Puck ontkent alles op haar bitchy manier, wat voor Tiffy reden is ook tegen te stemmen vanwege de sfeer in huis. Uiteindelijk laat Tiffy zich door een zielig verhaal van Puck weer overhalen. Puck krijgt de kamer.

Lana’s vertrektwijfels

Lana en Bobby treffen nog altijd voorbereidingen om Meerdijk te verlaten voordat de rechter Bobby kan veroordelen tot een celstraf. Ze is bezig geld te regelen en heeft ID-kaarten op school gestolen om te kunnen gebruiken. Helaas wordt ze bij het schrijven van een afscheidsbrief betrapt door Sjors en Amir. Sjors leest het beginnetje en maakt zich zorgen om haar dochter. Spontaan besluiten ze een gezellige high tea te doen waardoor Lana begint te twijfelen of ze wel weg moet.

Bobby zit echter op hete kolen en hij belt Lana boos op als ze niet snel genoeg iets van zich laat horen. Amir vangt dit telefoongesprek deels op en krijgt door dat ze duidelijk van plan is te vluchten. Daardoor staat hij in dubio: hij had beloofd te zwijgen tegen Sjors, maar als Lana straks weg is, vergeeft ze ’t hem nooit. Hij neemt Anton in vertrouwen die met een verrassend eenvoudige oplossing komt: licht gewoon Bobby’s oom Casper in en vertel waar de jongen zit. Opgelucht denkt Amir het juiste gedaan te hebben.

Tussen de bedrijven door doet Valentijn nog een laatste poging om zijn relatie met Lana nieuw leven in te blazen, maar ze is er nu helemaal klaar mee. Ze maakt het uit en laat Valentijn door Amir uit het huis zetten. Door dit drama mist ze de herhaalde oproepen en berichtjes van Bobby die zo wanhopig raakt dat hij op het punt staat Lana zelf te komen halen.

Voordat hij daad bij het woord kan voegen staat Casper in de caravan. Zijn oom doet een laatste, emotionele beroep op Bobby niet weg te gaan: zo maak je het alleen maar erger. Als Bobby er toch vandoor probeert te gaan, komt het tot een handgemeen. Bobby duwt zijn oom tegen de wand van de caravan waar een ijzeren haak uit steekt. Casper wordt vol in zijn achterhoofd geraakt en zakt levenloos in elkaar. Doodsbang gooit Bobby hem in de hoek van de caravan.

Ik vertrek!

Nu de band met haar moeder weer is verbeterd, wil Lana eigenlijk gewoon in Meerdijk blijven. Ze besluit daarom 2000 euro van Sjors te “lenen” om Bobby voldoende financiële buffer mee te geven. Linda is toevallig op koffievisite als ze ziet hoe Sjors, Lana en Amir met elkaar omgaan en ze vindt er ’t hare van. Volgens Linda verstikt Sjors haar dochter, maar zij zweert dat het juist goed gaat. Sjors wil zelfs een weekendje Londen voor hen regelen, maar kan Lana’s paspoort niet vinden. Hierop slaat Amir alarm: zeker als blijkt dat Lana’s kledingkast leeg is en haar reistas ontbreekt.

Amir biecht daarna op dat Lana met Bobby is en dat de relatie met Valentijn een dekmantel was. Sjors is woedend en verdrietig en gaat met hulp van Linda onmiddellijk zoeken. In de tussentijd heeft Bobby het lijk van zijn oom verborgen in de caravan en weet hij een twijfelende Lana te overtuigen toch mee te gaan, want zij is het belangrijkste wat hij nog heeft. Samen rijden ze op zijn scooter het onbekende tegemoet.

En verder: Janine voelt zich weer een stuk beter, Riks vroegere huisdier heette Fred de fret en opa Henk sjoelt en schmiert à la de ouwe Kraaij in ’t Zonnetje in huis.

Meer over:

Reageren