Spoilers!

Komende week in GTST: Turbulente traumavluchten en de drie departerende dames

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Rik die eindelijk besloot zijn gevoelens voor Zoë niet langer te ontkennen. Hij wil haar terug, net nu ze toegeeft aan haar gevoelens voor de schatrijke sjeik Nabil.

Bruid geeft de brui

Zoë verkeert in dubio: ze voelt nog van alles voor Rik, maar kan haar interesse in Nabil ook niet ontkennen. Uiteindelijk kiest ze voor Rik die na een gepassioneerde nacht samen een verrassing voor haar heeft: hij wil trouwen en heeft een peperdure verlovingsring voor haar. Zoë is dolblij, ook als ze hoort dat Rik een droombruiloft kan bekostigen omdat hij een onverwachte financiële meevaller gehad heeft uit de erfenis van zijn moeder.

Laura gelooft er niets van en ook Zoë krijgt al snel argwaan. Ze duikt in zijn boekhouding en komt achter de ellendige waarheid: er is helemaal geen erfenis. Rik heeft een persoonlijke lening bij de bank afgesloten tegen een woekerrente om Zoë de droombruiloft te geven die ze wil. Hoe lief ze het gebaar ook vindt, het is voor haar definitief bewijs dat ze geen toekomst hebben samen. Zij zal altijd meer willen en nooit kunnen snappen dat kleine dingen Rik al gelukkig maken. Ze blaast het huwelijk af en haast zich naar het vliegveld om alsnog met Nabil mee te vliegen naar een nieuw avontuur in Dubai.

Anton is er klaar mee

Na maanden gedoe lijkt Anton definitief verlost van zijn midlifecrisis. Het heeft hem veel gekost: in een poging zijn verloren jeugd te vinden verruilde hij zijn baan als arts voor een job als barman en beleefde hij een vurige affaire met de jonge Shanti. Inmiddels is hij weer samen met Linda en na deze week is hij ook klaar in de kroeg. Anton trekt de bemoeizucht van Laura niet langer en weigert zich als ondergeschikte te laten behandelen door Lucas, ongeacht wat zijn arbeidscontract ook mag beweren. Anton hangt zijn kelnerkloffie aan de wilgen en stort zich volledig op Linda die na enige aarzeling toch ingaat op zijn avances. Ze worden tijdens hun romantische escapes gestoord door Janine en Nina die moeite hebben het beeld van het seksende stel van hun netvlies te krijgen.

Aysens exit

Aysen kwam vorige week Janine te hulp toen ze doorkreeg dat ze werd gechanteerd door de bende van crimineel Toon Kampstra. Aysen beloofde Janine dat ze de zaak zou afhandelen, maar dat neemt zoveel tijd in beslag dat haar werk als politiecommissaris er onder lijdt. Haar goede vriend en collega Alex komt thuis verhaal halen en prikt moeiteloos door haar smoesjes heen, zeker als hij ziet dat ze gewapend is. Alex twijfelt geen moment en boeit Aysen aan de trap van het Paleis vast zodat ze geen domme dingen gaat doen. Door Alex’ goed bedoelde interventie mist Aysen een afspraak met Kampstra die daardoor kwaad achter Janine aan gaat en haar op haar logeeradres bij de familie Bouwhuis ontvoert.

Alex weet niet beter dan dat Janine nog in de Rozenboom logeert en stuurt de politie naar het hotel. Hij laat Aysen voor haar eigen veiligheid vastgeketend achter, maar ze weet zich al snel te bevrijden met een setje reservesleutels in haar jas. Ze haast zich naar de Bouwhuisjes, maar als de deur open is en Janines telefoon op tafel ligt weet ze genoeg: Toon heeft haar al te pakken. Bewapend en al dringt ze kort daarop de loods van de bende binnen en knalt Kampstra zonder pardon door z’n knie. Kampstra ligt kermend en creperend op de grond, maar Aysen heeft meer oog voor Janine die vastgebonden op een stoel zat te vrezen voor haar leven. Net als Aysen haar heeft losgemaakt, valt een handlanger van Toon de agente aan. Aysen dwingt Janine te rennen voor haar leven.

Eenmaal terug bij de Bouwhuisjes licht Janine direct de politie in. Maar als Alex en zijn mannen een inval doen, treffen ze alleen de gewonde en bewusteloze Kampstra aan. Aysen is spoorloos en de crimineel heeft oprecht geen idee wat er met haar is gebeurd. Het mysterie neemt een nieuwe draai als Alex kort daarop een raadselachtig voicemailbericht van Aysen krijgt. Ze kondigt aan dat ze haar functie als hoofdcommissaris per direct neerlegt en dat ze een tijdje weggaat om zichzelf te vinden nadat ze voor de zoveelste keer haar boekje te buiten is gegaan. Wat niemand echter weet is dat Aysen op het nippertje gered is door een onherkenbare oude bekende. Samen vertrekken ze uit Meerdijk, maar het hoe en waarom blijven een raadsel.

Achtung baby

Lana is de derde dame die Meerdijk verlaat. Ze wil per se naar Berlijn, maar Sjors wil eerst weten wat haar dochter toch zo dwars zit. Na de gebruikelijke woede-uitbarsting komt het hoge woord eruit: Valentijn. Ze voelt zich gebruikt en gemanipuleerd door hem en kan voorlopig echt niet bij de patserige popie-jopie in de buurt zijn. Sjors is verrassend begripvol: Lana mag naar Berlijn en Sjors regelt zowel een treinticket als onderdak voor haar. Valentijn hoort dat Lana weggaat en doet nog een uiterste poging haar te veroveren. Dat de twee pubers toch echt gevoelens voor elkaar hebben blijkt na een passievolle zoen in Boks. Maar Lana kiest voor zichzelf en vertrekt desondanks richting Berlijn terwijl Valentijn vertwijfeld achterblijft met een gebroken hart.

Fatale vloglancering

Veel tijd om te treuren heeft hij niet: nadat hij een blauwe maandag overhoop ligt met Rover over de inrichting van hun nieuwe huis is het stel vooral druk met de lancering van hun vlogkanaal Grapjassen. Het feestje gaat gevierd worden in Boks en ze hebben Jojo voor ogen om te zingen op het feest. Maar niemand lijkt oog te hebben voor het feit dat Jojo’s gezondheid al weken hapert. Ook Nina en Bing niet die openlijk ruzie maken over haar gevoelens voor Valentijn. Zelf meent Jojo dat haar duizelingen en misselijkheid komen door de kalverliefde, maar de klachten worden alleen maar erger nadat ze haar crush met Lana zag zoenen. Er is meer aan de hand.

Toch stemt ze toe om op te treden tijdens het vlogfeest. Tijdens het feest is Jojo duidelijk niet in orde, maar Valentijn, Rover en Kimberly zijn te druk met Grapjassen promoten om daar veel aandacht aan te besteden. Ook Anton heeft niets door, wat je wel zou verwachten van een getraind arts. Bezweet en onstabiel zingt Jojo vol overgave het eerste nummer, maar halverwege haar tweede song klapt ze in elkaar. Anton snelt te hulp, maar kan niets voor haar betekenen en roept om een ambulance.

Daan kleef aan

Daan ligt aan het begin van de week nog steeds in coma, wat voor emotionele momenten aan zijn bed zorgt dankzij vaste bezoekers Rik en Nina. Tot verbijstering van Bing die vindt dat Nina veel te begaan is met Daan, al kan hij ook begrijpen dat ze zich in zijn situatie herkent. Ooit lag Nina zelf ook zo hulpeloos in bed. Nina doet haar best om Daan te prikkelen: met lievelingsmuziek en bezoekjes van Louise. Niets helpt, tot Rik komt uithuilen bij zijn bewusteloze broertje na het vertrek van Zoë. Wonder boven wonder gaan Daans ogen open.

Iedereen is dolblij dat Daan er weer is. Van het ongeluk zelf kan hij zich weinig meer herinneren, maar verder is hij in orde en zelfs dankbaar voor wat Rik voor hem gedaan heeft. Daan is nog wel benieuwd naar Aysen, maar Nina windt er geen doekjes om als ze even alleen zijn.  Aysen is amper langs geweest. Het lijkt Daan niet echt te deren en waarom wordt duidelijk als Nina dichterbij komt om zijn kussens wat op te schudden. Hij zoent haar hartstochtelijk en tot haar eigen verbijstering kust ze terug.

Badjassen en bruidsjurken

Daags na haar ontvoering is Janine net weer wat bijgekomen als ze opeens oog in oog staat met Ludo. Na weken is hij terug in Meerdijk, maar hij wil niets kwijt over zijn activiteiten wat Janine alleen maar kwader maakt. Ludo benadrukt nog eens dat ze uit elkaar zijn en dat hij haar geen verantwoording schuldig is. Uiteraard laat Janine het er niet bij zitten, maar het blijkt veel te laat. Net als ze samen met Linda uit de spa van de Rozenboom komt, hoort Janine dat Ludo op het laatste moment het terras van het hotel geboekt heeft voor een ceremonie. Ze kan het niet laten om in badjas en al een kijkje te gaan nemen bij wat een bruiloft blijkt te zijn. Ludo staat op het punt met Billy de Palma te trouwen. Janine beent eropaf, maar is nog net op tijd om te horen hoe Ludo zijn ja-woord geeft aan de drugscrimineel.

Vliegende dokters hemelen

Ondanks het vertrek van Lana is Sjors in een opperbest humeur: ze is vandaag drie maanden getrouwd met de liefste man van Meerdijk en dat moet gevierd worden. Ze wil Amir na zijn dienst bij de traumahelikopter verrassen met een etentje in de Koning. Shanti en Lucas besluiten Sjors te verrassen met een speciaal versierde tafel vol lieve foto’s van het verliefde stel. Sjors is in de wolken, maar als Amir niet op komt dagen voelt ze nattigheid. Dan krijgt ze een telefoontje dat haar leven op z’n kop zet.

Amir is tijdens zijn werk levensgevaarlijk gewond geraakt. Hij verleende eerste hulp bij een auto ongeluk met twee gewonden, maar de man van de gewonde vrouw meende dat Amir niet voldoende deed voor zijn echtgenote. In blinde woede greep hij daarom een honkbalknuppel uit zijn kofferbak om Amir vol op zijn achterhoofd te slaan. In paniek rijdt de man weg, terwijl Amir bloedend op het asfalt ligt. Eenmaal in het ziekenhuis krijgt hij een hartstilstand voor de ogen van Sjors die machteloos toe moet kijken hoe meerdere reanimatiepogingen op niets uitlopen.

Daarmee komt een einde aan het 29e seizoen van GTST. Vanaf maandag 2 september is te zien wie de cliffhanger kan navertellen...

 

En verder: Nina zet Celine Dion in om Daan uit z’n coma te krijgen, Zoë zingt graag vals Rihanna onder de douche en Anton is misschien toch nog niet helemaal uit zijn midlifecrisis.

Meer over:

Reageren