Spoilers!

Komende week in GTST: Verguisde verstandshuwelijken en de dubieuze diabetes diagnose

23 Augustus 2019 18:09 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook dit seizoen blikken we weer uitgebreid vooruit op GTST. Lees nu al hoe de eerste week na de zomercliff verloopt voor de inwoners van Meerdijk. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De zomercliffhanger eindigde met Amir die voor zijn leven vocht na een laffe aanval terwijl Janine geschokt moest toekijken hoe Ludo in het huwelijk trad met aartsrivaal Billy de Palma.

Wittebedrogsweken

Janine zit vol vragen, maar krijgt geen antwoord terwijl Ludo's assistent Leon haar met harde hand bij de ceremonie wegsleurt. Eenmaal thuis komt Janine de bruid en bruidegom met een bezoekje vereren omdat ze de waarheid wil horen. Het stel beweert echter écht van elkaar te houden. Janine roemt Ludo om deze acteerprestatie, maar weigert te geloven dat de liefde echt is. Uiteraard heeft ze gelijk, zo blijkt in een flashback naar de weken dat Billy en Ludo spoorloos waren. De mysterieuze Carmen hield hen gegijzeld als wraak voor de manier waarop ze onlangs de kunstwereld in diskrediet brachten met schilderijenzwendel. Door ze te laten trouwen wil Carmen hen vernederen. Als Billy en Ludo weigeren, onthult ze terloops dat zij achter de vergiftigde sushi zat die Shanti en Nina onlangs doodziek maakte. Ludo en Billy hebben geen keus: voor de veiligheid van hun familie spelen ze haar spelletje mee.

De familie reageert geschokt: Shanti kan het niet geloven en wil er niks mee te maken hebben, terwijl Nina er zo door ontregeld raakt dat ze al haar creativiteit verliest. Dat gaat van kwaad tot erger als Ludo op eigen houtje voor haar eigen veiligheid besluit het contact met zijn dochter te verbreken. Carmen krijgt hier wind van en komt langs om Ludo en Billy te herinneren aan de deal: ze moeten one happy family zijn, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Ondertussen doen de twee gehaaide zakenlieden verwoede pogingen om meer over hun gemeenschappelijke vijand te weten te komen, maar Carmen blijkt een enigma: geen online aanwezigheid, geen bankrekeningen en geen traceerbaar verleden. Het lijkt wel of de vrouw niet bestaat. Het maakt haar dreiging niet minder merkbaar.

Amirs arme arm

Er is ook goed nieuws: Amir leeft nog. Maar de aanval, de hartstilstand en meerdere reanimatiepogingen hebben wel hun tol geëist. Hij heeft schade opgelopen aan zijn motorische cortex waardoor hij geen controle meer heeft over zijn arm en hand. Amir wil een second opinion, maar als ook een andere neuroloog de diagnose bevestigt zakt de moed ‘m in de schoenen. De kans op volledig herstel is minimaal, waardoor hij zijn droom als dokter te werken wel kan vergeten: "Niemand wil een arts met een spastische hand", zo bijt hij Sjors toe terwijl hij haar woedend de meest erge verwijten toesist. "Farah had me wel begrepen", is Amirs boodschap aan zijn vrouw die het beste met 'm voor heeft en machteloos moet toekijken hoe hij worstelt met de meest eenvoudige handelingen.

Antons tweede kans

Anton biedt aan om Amir te helpen bij zijn revalidatie, maar Amir kan zijn hulp moeilijk accepteren. Hij verwijt het Anton dat ‘ie onlangs uit verveling zijn werk als hoofd van de spoedeisende hulp opgaf, terwijl dat juist werk is wat Amir nooit meer kan doen. Dit zet Anton aan het denken: het is inderdaad weer tijd om aan de slag te gaan als arts. Manmoedig pakt hij de telefoon om door te geven dat zijn sabbatical er wat hem betreft op zit en dat hij weer klaar is terug te keren naar het AZM. Tot zijn stomme verbazing is zijn functie in het ziekenhuis ondanks eerdere beloftes al vervuld. Hij overweegt onmiddellijk juridische stappen.

Sjors valt de aanvaller aan

Er dreigen meer rechtszaken. Sjors loopt in het ziekenhuis de man tegen het lijf die Amir aanviel toen hij vond dat de arts z’n vrouw niet snel genoeg hielp. De man bracht haar na de aanval zelf naar het ziekenhuis, maar die rit leidde tot complicaties die haar uiteindelijk fataal werden. Sjors vindt het vervelend voor de vrouw maar kan zich niet inhouden en is klaar de agressieve, rouwende echtgenoot aan te vliegen. Rechercheur Alex komt tussen beide: hij was sowieso al aanwezig om hem te arresteren voor zijn aanval op Amir. Sjors kondigt hoe dan ook aan dat ze er persoonlijk op toe zal zien dat ‘ie de hoogst mogelijke straf krijgt. Ook dit leidt tot meer onbegrip tussen haar en Amir die liever ziet dat zijn vrouw oog heeft voor zijn leed.

Jojo's oneerlijke diagnose

De eerste week speelt zich grotendeels in het ziekenhuis af, want ook Jojo krijgt te horen waardoor ze tijdens de cliffhanger knock-out ging. De boosdoener blijkt diabetes type 1, een auto-immuunziekte die ze puur door genetische aanleg heeft. Bing probeert haar te steunen, maar Jojo is verdrietig en onredelijk. Ze vindt het maar heel oneerlijk dat dit alleen door domme pech haar lot is. Ze meent zelfs dat haar leven wel voorbij is. Niemand wil haar meer nu ze permanent vast zit aan schema’s en strak moet bijhouden wat en wanneer ze eet. Met zo’n "ouwe wijven ziekte" maakt ze toch helemaal geen kans meer bij Valentijn?

Daarom eist ze van Bing dat hij zwijgt over haar aandoening. Tegen Rover, Kimberly en Valentijn vertelt ze doodleuk dat ze last heeft van Pfeiffer. Dit leidt tot een schrikreactie bij Valentijn die doodsbang is besmet te raken. Een horkerige reactie, maar later komt hij het goed maken, met bloemen en bonbons… Al vertelt Jojo niet waarom ze het snoepgoed links laat liggen. Na heel veel moeite zet ze zich over haar angst voor naalden en injecties heen en leert ze hoe ze haar bloedsuiker kan controleren. Haar nieuwe lijfspreuk luidt dan ook: "Prikken, meten, spuiten, eten."

Kimberly versus Tarzan

Ook dit seizoen draait de verhaallijn van Kimberly weer om online haat. Na al het gedoe rond slut shaming toen Rover haar naaktfoto’s lekte, krijgen haar vlogs nu haatreacties. Ene Tarzan maakt het wel heel bont en kraakt haar kont en borsten af. Zoiets zou je kunnen negeren, maar Kimberly slingert zonder met de anderen te overleggen als reactie een vlog online waarin ze Tarzan een koekje van eigen deeg geeft en claimt dat hij een klein piemeltje heeft. Haar actie lijkt effect te hebben, Tarzan betuigt online spijt. Maar wat Kimberly niet doorheeft is dat haar webcam gehackt lijkt…

Rik gooit het roer om

Rik kreeg vlak voor de zomerstop de bons van zijn vriendin Zoë die liever droomprins Nabil volgde naar Dubai dan dat ze domweg gelukkig was in het burgerlijke Meerdijk. Na haar vertrek voelt Rik zich niet meer thuis in zijn flatje: er is teveel wat hem herinnert aan wat ie verloren is. Daarom neemt hij een ingrijpend besluit en zet zijn woning te koop. Ook probeert hij een nieuwe baan te vinden, maar na zijn recente #metoo schandaal is Riks reputatie naar de knoppen. Lucas zit dan ook niet op 'm te wachten als barman, waardoor Rik teleurgesteld afdruipt.

Later die week weet hij echter Bing te overtuigen hem aan te nemen als de nieuwe horeca manager van alle Boks vestigingen. En er is meer goed nieuws: de huizenmarkt in Meerdijk is nog lang niet zo overspannen: de eerste de beste koper biedt 10.000 euro meer voor z’n flat en de verhuizing is een feit. Shanti vindt het schijnbaar geen punt dat haar huisbaas plots besluit de tent te verkopen. Ze neemt de oude kamer van Aysen over in het Paleis. Rik verkast naar de appartementen boven Boks, maar niet voordat hij alle herinneringen aan jaren lief en leed aan zich voorbij laat trekken.

Nina's liefdesdriehoek

Nog even terug naar het ziekenhuis: daags voor de zomerstop ontwaakte Daan uit zijn wekenlange coma en het eerste wat hij deed was Nina zoenen. Tot ieders verbazing zoende ze terug, maar nu beweert ze om het hardst dat die zoen niets voorstelde: een pure reflex. Ze vertelt zelfs Bing over het incident, maar hij reageert er iets minder mild op: “Je kan dan wel in coma hebben gelegen, nog 1 zo’n actie en je krijgt een ram” zo verzekert hij zijn zo goed als verlamde rivaal. Uiteindelijk weet Daan hem te overtuigen dat ’t écht niets te betekenen had waardoor Bing afkoelt en toestaat dat Daan bij hen thuis komt revalideren. Daar blijken Nina en Daan het echter heel goed te kunnen vinden. Zo goed dat Nina zelfs dreigt te gaan twijfelen over haar gevoelens.

Pucks truc

Maar Nina heeft d’r koppie er ook niet echt bij door al het gedoe met haar vader en Billy. Ze krijgt geen zinnig ontwerp op papier en heeft echt hulp nodig. Wonder boven wonder staat haar oude studievriendin Puck Odolphy ineens op de stoep. Nina weet nog steeds niet dat Puck alles over haar succesvolle loopbaan in Parijs gelogen heeft. Pucks smoes dat ze in Meerdijk is uit heimwee slikt ze ook als zoete koek. Puck biedt Nina hulp aan en dat aanbod slaat ze niet af. Wat Nina echter niet weet is dat Puck helemaal niet zo’n ervaren designer is en dat ze vooral in staat is oude succesnummers van anderen te imiteren.

Robs rentree

Aan het eind van de week krijgt Janine een nieuwe schok als een bloedende Rob Bekkers ineens voor de deur staat. Rob claimt ontvoerd zijn door twee gemaskerde mannen die hem bewusteloos sloegen en achterlieten in een krot. Voor Janine is dit bewijs genoeg dat Ludo of Billy verantwoordelijk is en ze wil met de psycholoog naar de politie. Hij houdt de boot af omdat er geen bewijzen zijn en hij schrikt zich rot als ‘ie hoort van het huwelijk tussen Ludo en Billy. Later blijkt waarom als Rob een ontmoeting heeft met Carmen. De doorgaans onverstoorbare dame is zichtbaar geïntimideerd door Rob die woedend is dat ze zich niet aan hun plan gehouden heeft.

En verder: Ook Lucas vindt het best ziek dat Ludo zijn volwassen dochter nog altijd “prinses” noemt, Laura pakt als de beste verhuisdozen in en liefhebbers van vloggende jonkies kunnen hun lol weer op.

Meer over