Alles een weekje eerder...

Vroege seizoensstart GTST heeft problematische gevolgen voor feestdagen

29 Oktober 2019 16:44 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Het nieuwe seizoen van GTST ging eind augustus een week eerder dan gepland van start om de kijker tegemoet te komen. Deze goedbedoelde verschuiving wreekt zich in december als de planning van de soap in de soep loopt.

De schrijvers van GTST plannen hun lopende verhaallijnen altijd aan de hand van de jaarkalender. Het leven in soapdorp Meerdijk loopt daardoor synchroon met dat van de kijkers, wat het gevoel van realisme ten goede komt.

Vroege pakjesavond 

Dit jaar is dat echter onmogelijk. Door de vroege seizoensstart loopt GTST systematisch een week voor op de rest van Nederland. Een woordvoerder van RTL bevestigt aan deze site dat dit inderdaad inhoudt dat dit jaar de feestdagen vroeger vallen. Volgens de uitzendschema's vieren de Meerdijkers al op donderdag 28 november de verjaardag van Sinterklaas. Wie doorrekent, kan Eerste Kerstdag op dinsdag 17 december verwachten en 2020 begint in Meerdijk uitgerekend op kerstavond.

Videoland

Het chronische tijdsverschil is nog opvallender voor de circa 250.000 mensen die de soap volgen via Videoland. Klanten van de streamingdienst kunnen sowieso al een week vooruitkijken, zodat er maar liefst veertien dagen tussen soap en realiteit zit. Op Videoland komt en gaat de Sint daarom al op 20 november. Hoe de makers van GTST het tijdsprobleem recht gaan trekken is nog niet bekend. Maar in een serie waarin kleine kinderen in één nachtje moeiteloos uitgroeien tot pubers, lijkt een weekje wegpoetsen een peulenschil.

Meer over