Wie vermoordde Jan Maes in GTST?

12 januari 2018 20:40 | soap | Door Televizier

© RTL 4

De eerste GTST wintercliff is nu al een gedenkwaardige: de gehate Jan Maes werd levenloos uit het water gevist, waarna soapminners met één vraag achterbleven: Wie vermoordde Jan?

Maes was slechts een paar maanden in het soapdorp, maar niemand kreeg het voor elkaar zoveel Meerdijkers tegen zich in het harnas te jagen voor zoveel verschillende redenen. Aysen, Bing, Amir, Anton, Lana, Sjoerd, Zoë en zelfs de gemoedelijke Laura konden zijn bloed stuk voor stuk wel drinken. Maar welk castlid van Goede tijden slechte tijden heeft Maes uiteindelijk een kopje kleiner gemaakt? We nemen de belangrijkste verdachten met je door.

Bing Mauricius

Afbeelding

Bing heeft een broertje dood aan Jan omdat hij z'n goede vriend Amir dwarszit. Eerst door te regelen dat Amir niet officieel als arts aan de slag mocht en later door te dreigen de verse verblijfsvergunning van de Afghaan ongedaan te maken. Maar Amir was ook niet handig door in te breken in Jans' kantoor om bewijs te zoeken dat Maes leden van zijn assessment commissie had omgekocht of beinvloed. Dat Jan schaamteloos racistisch vroeg wat Amir op z'n kantoor deed omdat "de schoonmaker is al geweest" hielp niet mee. Amir bezwoer Bing zich er niet mee te bemoeien, maar het heethoofd bracht toch een bezoekje aan de boot op de gewraakte avond.

Killer kans: 75 procent (Bing gaat over lijken, zowel zakelijk als privé)

Amir Nazar

Afbeelding

Amir heeft zoals gezegd gegronde redenen om Jan niet te mogen, maar hij durfde niet eens een klacht tegen hem in te dienen uit angst dat Jans' contacten zijn verblijfsvergunning ongedaan zouden maken. Dat hij het wel zou wagen moordaanslag te plegen lijkt hoogst onwaarschijnlijk.

Killer kans: 10 procent.

Anton Bouwhuis

Afbeelding

Anton dacht dat Jan zijn vriend was toen Maes pas aantrad als financieel directeur van het AZM. Na een potje golf met Ludo gaf Anton hem zelfs gevoelige informatie in de hoop dat de reorganisatie van het ziekenhuis gunstig zou uitpakken voor zijn afdeling. Het tegendeel bleek waar: Jan wil de helft van de Spoedeisende Hulp wegbezuinigen en Anton heeft hem daar indirect mee geholpen. Woedend en met een slok op ging Anton op de avond van Jans' dood naar de boot om verhaal te halen. Het enige dat hij nog weet is dat 'ie Maes een mep verkocht heeft en wakker werd met een bebloede hand. 

Killer kans: 40 procent (schijn bedriegt, zeker in een soap. Anton als dader zou te makkelijk zijn)

Lana Langeveld

Afbeelding

De dochter van Sjors die rond de jaarwisseling ineens van 12 naar ruim 16 jaar ging. Van het lieve, onschuldige meisje is weinig meer over: ze was die avond in de haven om dronken te worden met vriendinnen en lijkt contact gehad te hebben met Jan die niet vies was van jonge, kwetsbare blonde meisjes. Sinds de gewreekte avond ligt Lana zwaar depressief op bed. Kan een meisje van 16 doden? Als kleindochter van Martine Hafkamp ben je toch erfelijk belast.

Killer kans: 75 procent

Laura Selmhorst

Afbeelding

'Jouw houding naar vrouwen is ronduit stuitend. Je bent de arrogantie in persoon'. Nee, tussen Jan en "mevrouw Selmhout" zoals hij Laura bleef noemen klikt het niet bepaald. Jan had een persconferentie gepland in de Rozenboom en stelde daarvoor allerlei onmogelijke eisen. Tot grote ergenis van Laura die sowieso de laatste weken slecht in haar vel zit vanwege haar naderend ontslag. Is dat reden genoeg om iemand om zeep te helpen? In een soap is alles mogelijk en Laura is weleens voor minder doorgeslagen...

Killer kans: 35 procent

Zoë Alexander

Afbeelding

Meerdijk heeft de bemoeienis van Jan grotendeels te danken aan Zoë die zich lange tijd als sugar girl door de invloedrijke dandy liet betalen.Toen ze wilde stoppen met haar werk als gezelschapsdame deed de wraakzuchtige Maes alles om haar het leven zuur te maken. Hij maakte de zuster zwart in het ziekenhuis, zorgde ervoor dat ze haar artsenopleiding wel kon vergeten en schepte er duivels genoegen in haar te intimideren en vernederen. Zoë vloog hem al eens naar de keel en op de noodlottige avond was ze óók op zijn boot voor een laatste verzoeningspoging. Maes probeerde haar aan te randen, waarna ze hem het water in duwde en wegvluchtte. Is die plons hem fataal geworden? 

Killer kans: 50 procent (hooguit onbedoeld)

... En de rest
Andere mogelijke Meerdijkse Maes-moordenaars: Aysen, raakte door Maes haar baan kwijt als hoofd beveiliging van het AZM-ziekenhuis en is opvliegerig, maar heeft na de dood van Danny (Jan Kooijman) haar lesje wel geleerd. Ludo bedreigde Jan ook nadat hij Kimberly lastig viel, maar de louche zakenman intimideert zijn vijanden liever dan dat hij ze verdrinkt. 

Meer over