Nederland wint van Costa Rica

5 juli 2014 09:30 | sport | Door Televizier

De spanning stijgt in Brazilië. Vanavond strijd Nederland om een plek in de halve finales van het WK voetbal. Volgens wiskundige berekeningen is de kans erg groot dat Oranje Costa Rica verslaat.

De strijd om de laatste plek in de halve finale vindt vanaf 22.00 uur plaats in de Arena Fonte Nova in Salvador. Hopelijk wordt het een mooie pot die ons nog lang zal heugen, maar het belangrijkste is dat 'we' winnen. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn hoeven we ons absoluut niet druk te maken. De kans dat Nederland van Costa Rica wint is volgens hun simulator 71 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor Oranje, maar ook voor Rihanna.

WK

De simulator die de universiteit ontwikkelde haalt gegevens uit de FIFA-ranglijst en houdt onder meer rekening met thuisvoordeel, de marktwaarde van spelers in een elftal en eerder behaalde resultaten tijdens het WK en daarvoor. 

10.000 keer Nederland - Costa Rica

Op basis van die gegevens speelt de simulator elke wedstrijd 10.000 keer af. Vervolgens berekent het systeem hoe vaak een bepaalde ploeg de kwartfinale, halve finale en finale weet te behalen. Op basis daarvan komt de simulator vervolgens met een percentage. 

Meest besproken kwartfinale

Laten we hopen dat de wedstrijd van vandaag de geschiedenisboeken in gaat als de meest indrukwekkende kwartfinale ooit. Tot die tijd moeten we het doen met de wedstrijd Argentinië - Engeland uit 1986. In deze veelbesproken wedstrijd bezorgde Diego Maradona zijn land een overwinning door de bal met zijn hand in het Engelse doel te slaan. Maradona zelf sprak over ‘de hand van God’. Nu maar hopen dat Robin van Persie deze onsportieve actie met zijn voetbalkwaliteiten kan overtreffen. Tom Egbers twijfelt daar niet aan.

Meer over