Serieus scoort

André van Duin verrast door succes

30 november 2018 14:46 | sterren | Door Televizier

© ANP
André van Duin is verrast door het succes van zijn serieuze programma's. Dat vertelt hij in een interview aan de Volkskrant. André: "Ik heb me dus tientallen jaren voor niets uitgesloofd." 

We kennen André van Duin inmiddels als een getalenteerd presentator en serieuze acteur: dat heeft hij wel bewezen met zijn programma's Heel Holland Bakt en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Maar er was natuurlijk een lange periode dat hij heel Nederland aan het lachen maakte met de meeste komische sketches, typetjes en outfits.

Normaal doen

Nu doet 'ie gewoon normaal. Zo zegt hij het althans zelf. "Mijn leven lang heb ik de komiek uitgehangen, met hoedjes en petjes en snorren. Nu doe ik gewoon normaal, en dan hoor je: ‘Wat enig, wat doet-ie dat leuk!’ Ik heb me dus tientallen jaren voor niets uitgesloofd." Het was dan ook wel tijd voor iets anders, vervolgt André. "Op een bepaalde leeftijd wordt het zielig om in korte broek met petje op te lopen."

Hendrik Groen

En als hij moet kiezen tussen Heel Holland Bakt en Hendrik Groen? Dan gaat André voor zijn bakshow. "Want Hendrik Groen houdt op na het tweede seizoen." Maar makkelijk vindt hij het niet om daarvoor te acteren. Hij vertelt zich in elke scène ongemakkelijk te hebben gevoeld. "Ik mocht niets van regisseur Tim Oliehoek. Geen grapje maken, geen wenkbrauw optrekken, alles moest 'klein'."

Nietsdoen

Tim bleek gelijk te hebben, want de serie werd een succes. En daar heeft André dan weer van geleerd. "Ik ben erachter gekomen dat acteren voornamelijk bestaat uit nietsdoen. Althans, dit soort rollen dan. Er zijn natuurlijk ook actiefilms." 

Meer over