Theater Maas

Cornald Maas zet zich in voor meer theater op televisie: 'Geen woorden, maar daden'

18 september 2023 10:00 | sterren | Door Jeroen Mascini

© AVROTROS

In Theater Maas brengt Cornald Maas een verslag van het Gala van het Nederlands Theater. Daarin is onder meer te zien welke acteurs gisteravond met de belangrijkste toneelprijzen naar huis zijn gegaan.

Wat gaan we zien in ‘Theater Maas’?

“We staan in de coulissen van het gala, de afsluiter van het Theater Festival in ITA in Amsterdam, waar de toneelprijzen van het afgelopen seizoen worden uitgereikt. Met als hoogtepunten de Louis d’Or, voor de mannelijke hoofdrol, en de Theo d’Or, voor de vrouwelijke hoofdrol. We brengen een samenvatting van die avond, met interviews met de winnaars, maar ook een terugblik op de mooiste voorstellingen.”

Hoe belangrijk zijn de Louis d’Or en Theo d’Or?

“Voor acteurs die in het theater bivakkeren en minder voor tv en film werken, is het de grootst denkbare erkenning. De prijzen zijn vernoemd naar bekende acteurs uit vroegere tijden, broer Louis en zus Theo(dora) Bouwmeester, en worden al sinds 1955 vergeven. Grote namen als Pierre Bokma, Jacob Derwig, Mary Dresselhuys en Ellen Vogel wonnen hem. Dat acteurs de Louis d’Or en Theo d’Or belangrijk vinden, was al heel goed te zien bij de bekendmaking van de genomineerden.”

Als je twee genomineerden eruit moet lichten, wie kies je dan?

“Moeilijk, maar als ik dan echt moet kiezen, noem ik voor de Louis d’Or Eelco Smits. Hij speelt in Geschiedenis van geweld heel knap en gelaagd hoe een slachtoffer toch ook begrip kan hebben voor een dader. Voor de Theo d’Or kies ik Mariana Aparicio. In De Jaren speelt zij met vier andere actrices één vrouw. Mariana verenigt, zou je kunnen zeggen, het talent van al die actrices.”

Wat is de huidige stand in theaterland?

“Ik hoor wisselende verhalen. Bij veel voorstellingen is het bepaald geen gelopen race dat de zaal vol zit. Een deel van de oudere bezoekers is afgehaakt na corona. Maar ik zie ook veel voorstellingen die barstensvol zitten. De nieuwe, jonge makers trekken nieuw, jong publiek aan. Theatermakers moeten grenzen blijven verleggen, in vorm en thematiek, en mensen aan het denken zetten. En het theater blijft de ultieme plek om verhalen te vertellen.”

Waar kijk jij het meest naar uit in het nieuwe theaterseizoen?

“Regisseur Ivo van Hove gaat de musical Jesus Christ Superstar nieuw leven inblazen, met Jeangu Macrooy in de hoofdrol. Een uitdagende exercitie, en de muziek is natuurlijk geweldig. In januari gaat die in première. Er komt nog meer moois aan, daar ben ik absoluut nieuwsgierig naar.”

Zijn er nog nieuwe plannen rond ‘Theater Maas’?

“Ik heb me hard gemaakt voor deze twee uitzendingen (de eerste was in mei, red.) en ik zie dat het werkt. Aandacht op televisie voor de toneelprijzen leidt tot meer aandacht in andere media. Er komt weer een reeks Volle zalen aan, maar ik wil ook meer van dit soort programma’s maken. Rond de cabaretprijzen bijvoorbeeld. AVROTROS viert nu honderd jaar cultuur. Geen woorden, maar daden dus.”

Theater Maas is 18 september 2023 om 19:35 uur te zien bij AVROTROS op NPO2.

Meer over