Dr. Jeanine over het ranzigste programma op tv: Dit is Mijn Lijf

In Dit is Mijn Lijf is er al drie seizoenen plek voor de raarste kwalen. En ze worden nog opgelost ook. Dokter Jeanine Splinter vertelt.

Dit is mijn lijf staat bekend om de soms wat ranzige of gênante kwalen die aan bod komen in Dit is Mijn Lijf. Denk aan ­fistels, kloofjes rond de achterste, verzakte baarmoeders en meer van dat soort ellende. Maar Dit is mijn lijf is veel meer dan dat. Het programma is een reddingsboei geworden voor patiënten die vaak al jaren rondlopen ­met de vreselijkste aandoen­ingen zonder dat ze de juiste hulp krijgen.

Pijnlijke huidziekte

„Wij kunnen mensen vaak ­helpen omdat we ons goed ­verdiepen in een zaak”, zegt een van de vaste huisartsen van het programma, dokter Jeanine Splinter. „Laatst kwam er een man op het spreekuur met een vreselijk pijnlijke huidziekte aan zijn handen. Dat bleek een bijwerking van de medicijnen die hij slikte. Soms moet je helemaal terug naar het begin om de oorzaak te vinden.” Al hoeven we ons volgens dokter Jeanine geen zorgen te maken over de gezondheidszorg. „Bij veruit de meeste mensen gaat dat prima.”

Rare kwalen

De belangrijkste taak van Dit is Mijn Lijf is volgens de huisarts een andere: „Wij proberen rare kwalen juist uit de taboesfeer te halen. Je hoeft je niet te schamen voor je lijf.” Toch wordt de hoeveelheid expliciete beelden dit seizoen ietwat aan banden gelegd: „We hebben het dit seizoen chiquer gemaakt, minder met de billen bloot. Daar voel ik me zelf ook prettiger bij.”

Populaire Jeanine

Dit is Mijn Lijf is buiten alle ­voordelen van het programma ook zeer goed geweest voor de populariteit van dokter Jeanine zelf: „Mijn patiënten zijn heel trots. Mensen vanuit het hele land bellen: we willen bij huisarts Jeanine! Maar dat kan helemaal niet omdat je de ­juiste postcode moet hebben. Bovendien zit het spreekuur altijd vol.” Voorlopig blijft Jeanine nog wel even bij Dit is Mijn Lijf: „Ik heb er veel lol in en doe wel meer van dit soort dingen. Zo ben ik bijvoorbeeld de vaste huisarts van Lowlands en ben ik als arts mee geweest op een cruise naar de noordpool.”

Reageren