Freek Vonk maakt documentaire over illegale stroperij

Freek Vonk maakt komend voorjaar een vuist tegen stroperij in een nieuwe, vierdelige BNN-VARA documentaireserie getiteld Freek Tegen De Stropers.

BNN-VARA kondigde het documentaireprogramma van de avontuurlijke bioloog vandaag aan op haar website.

Neushoornjacht

In Freek Tegen De Stropers richt Vonk zich voornamelijk op de illegale neushoornjacht. Sinds 2007 is alleen al in Afrika de jacht op de dieren met 9000 procent gestegen. Stropers hebben het op hen gemunt vanwege de ivoren hoorn waar ze hun naam aan danken. De handel in ivoor en hoorns is al jaren illegaal, maar er is een enorme zwarte markt ontstaan in Azië waar de afgezaagde lichaamsdelen als genees- of genotsmiddel verkocht worden. 

Freek in actie

De wijze waarop stropers te werk gaan is volgens Freek gruwelijk. De hoorns van volwassen dieren worden bruut met een bijl afgehakt of gezaagd, vaak terwijl het dier nog leeft. Eventuele babyneushoorns, nog niet geschikt voor de handel, worden aan hun lot overgelaten en sterven na een paar dagen van de honger en dorst. Meer dan genoeg reden voor Freek aandacht te vragen voor het probleem: "Neushoors leven al meer dan 50 miljoen jaar, het zijn machtige dieren die respect verdienen. Maar als de illegale jacht in dit tempo doorgaat, dan sterven ze uit en zijn we te laat."

Gevaar voor eigen leven

Voor de documentaire gaat Freek mee met een patrouilleteam dat met gevaar voor eigen leven stropers opspoort. Hij laat zien hoe ernstig de bedreiging voor neushoorns is en welke middelen er worden ingezet om uitsterving van de dieren te voorkomen.

Reageren