Hanneke Groenteman over haar XTC-gebruik

23 November 2015 12:12 | sterren | Door Televizier

© Screenshot DWDD

Aaf Brandt Corstius onthulde dat haar schoonmoeder Hanneke Groenteman weleens XTC gebruikt. Volgens de Sterren op het Doek presentatrice valt het wel mee.

In de Vara Gids hield Aaf Brandt Corstius een betoog over drugsgebruik en het feit dat sommige BN'ers er zo krampachtig over doen. Zelf gaf ze toe weleens een pilletje te hebben gebruikt en dat ook haar schoonmoeder Hanneke Groenteman (76) bekend is met de drug.

XTC met kerst

Dat nieuws bracht heel wat teweeg, maar Hanneke nuanceert de zaak desgevraagd: "Aaf vertelde dat in een bijzinnetje in een veel groter interview, maar uitgerekend dat citaat werd er met grote chocoladeletters uitgelicht. Maar het klopt, eens keer per jaar slik ik een kruimeltje XTC. Met een paar goede vrienden kijk ik tradiegetrouw tijdens de kerst twee dagen lang tv-series. Vroeger op dvd, nu op Netflix. Dat is een lange zit en om scherp te blijven verdelen we één XTC-pilletje onder elkaar. Dat heeft een heel mild effect, je bent alerter en houdt het langer vol."

Niet propageren

Hanneke hamert er op dat ze drugsgebruik absoluut niet wil propageren: "Dat kruimeltje is het enige wat ik doe, en dus alleen met kerst. Ik drink niet, ik vind de smaak gewoon vies, en de laatste keer dat ik een jointje gerookt heb is misschien wel 40 jaar geleden. Maar áls je gebruikt, zorg er tenminste wel voor dat het getest is. Ik heb mijn pilletjes ook na laten kijken bij zo'n testpunt hier in Amsterdam. Daar werd bepaald dat het 100 procent zuiver spul is en dus veilig. Juist dat drugs illegaal zijn en je ze alleen in het schaduwachtige, criminele circuit kunt krijgen zorgt dat ze zo gevaarlijk kunnen zijn."

Anti-alcohol

Overigens vindt Hanneke alcohol een grotere boosdoener: "Drank is sociaal veel geaccepteerder, dat zie je ook op televisie: Eva Jinek en Jack Spijkerman presenteren altijd met een glas bier voor zich, in zo'n beetje elke talkshow staan de glazen wijn op tafel. Drinken is zogenaamd gezellig, terwijl we eigenlijk huiveriger zouden moeten zijn voor de gevolgen van bovenmatig alcoholgebruik."

Meer over