Interview: Babette van Veen over terugkeer in GTST

Het is misschien wel de verrassendste comeback in GTST aller tijden. Na tien jaar afwezigheid maakt Linda Dekker deze week haar rentree in soapdorp Meerdijk. Actrice Babette van Veen is terug van nooit echt weggeweest.

Hoe heb je de comeback van Linda zo lang geheim weten te houden?

„Dat was best een operatie: ik heb me wekenlang als een soort schim door het pand bewogen. Ik kwam niet binnen via de centrale hal, maar glipte door een zijdeur. Lunchen in de kantine was er niet bij en na de opnames kon ik ook niet gezellig wat rondhangen op de set. Alles om te zorgen dat zo min mogelijk mensen me bij de studio’s zagen. Ook moest ik goed opletten wat ik op Twitter en Facebook deed. Als ik ineens allemaal GTST-­collega’s zou toevoegen, breng je mensen misschien op ideeën. Ik ben blij dat het gelukt is.”

Is er veel veranderd bij GTST?

„Dat viel eigenlijk wel mee; ik kende nog vrij veel mensen van zowel voor als achter de schermen. Wat me vooral opviel, is dat de sfeer op de set een stuk relaxter en gemoedelijker is dan in de begindagen. Toen kon er een bijna militaristisch, strikt regime heersen en werd er af en toe behoorlijk gescholden. Daar is nu geen sprake meer van, misschien omdat alle acteurs nu, waar nodig, worden gecoacht. Verder is de manier van opnemen een beetje veranderd; we draaien nu vaak twee scènes achter elkaar, terwijl die vroeger los van elkaar werden opgenomen. In het begin moest ik daar erg aan wennen, omdat het een heel andere spanningsboog is én je hebt meer tekst te leren. Dat maakte me wat zenuwachtig en ik was bang m’n tekst te vergeten. Zeker omdat je voelt dat er extra naar je wordt gekeken als ‘nieuwkomer’.”

In 1998 ging je weg, in 2005 kwam je even terug. Volgde je de serie daarna nog?

„Niet heel trouw. Dus toen het zeker was dat Linda terug zou komen heb ik een spoedcursus GTST gedaan. Ik zat thuis op de bank te kijken en had soms echt geen idee wie nou wie was, en vroeg van alles aan vrienden en kennissen die vaker kijken. Wat betreft het soort verhalen merk ik weinig verschil; het blijven altijd variaties op bekende thema’s als relaties, liefde en bedrog. Of alles nu veel verder gaat dan vroeger kan ik ook niet zeggen. Natuurlijk heb je nu homoseksuele en lesbische relaties, maar in de jaren 90 zoende Laura bijvoorbeeld ook al met een vrouw.” 

Linda begon ooit als tiener en is nu moeder van tieners. Hoe was die overgang?

„Dat ging vrij natuurlijk, ook al zijn we qua persoonlijkheid altijd uit0ersten geweest. Linda is enorm gedreven en scherp, terwijl ik er met de zachte aanpak ook kom. Maar we zijn samen ‘opgegroeid’, hebben het nodige meegemaakt in het leven en zijn nu allebei moeder. Toen ik weer in haar huid kroop, sloot dat naadloos op elkaar aan. En hoe het is om nu een ouder te spelen? Tja, je merkt toch dat de oudere personages op den duur aangevers worden voor de jeugd, maar dat is altijd al zo geweest in de serie. Robert en Laura hadden natuurlijk hun eigen verhaallijnen, maar waren er vooral om die van Arnie te faciliteren. De komende tijd krijg ik heel leuke, diverse dingen te doen. Maar het zou zomaar kunnen dat ik op den duur ook vooral met kopjes thee m’n ­kinderen zit op te wachten. Dat hoort er gewoon bij.”

Hoe is Linda zelf veranderd?

„Vroeger was ze erg ambitieus en carrièregericht. Ze ging over lijken als ze iets wilde bereiken: of ze nu fotomodel wilde worden of haar eigen bedrijf runde. Zeker in de eerste jaren was ze een haaibaai en de bitch van de serie. Die scherpe kantjes zijn er wat af, haar focus ligt nu meer op haar gezin. Ze wil het beste voor haar twee kinderen en is bereid daarin heel ver te gaan. Linda’s dochter zit nog op een kostschool, maar ze is al met zoon Rover (Buddy Vedder) teruggekomen uit Canada, omdat ze door mysterieuze omstandigheden financieel volledig aan lager wal zijn geraakt. Maar in Meerdijk zit ook lang niet iedereen op haar te wachten. Linda en haar gezin spelen dit seizoen in elk geval nog géén rol in de zomer cliffhanger. Daar zijn we nog te kort voor terug.”

GTST elke werkdag 20.00 uur • RTL 4

Reageren