Interview: Bake my Day jurylid Vicky Littlejohn over het bakprogramma

Vicky Littlejohn is een van de twee juryleden van het NET 5-bakprogramma Bake my Day. Vicky bakt ze zelf ook graag bruin, zo laat ze weten aan Televizier.

Hoe lang bak je al?

"Al sinds m’n derde, misschien nog wel eerder. Omdat mijn vader Amerikaans is, ­bakten we met volumematen. Dat maakt bakken veel makkelijker. Je kunt tegen een kind zeggen: doe een lepel meel en een halve lepel suiker in plaats van 55 gram. Ik denk dat het daarom zo aansloeg bij mij. Vanaf dat moment heb ik altijd geweten dat ik bakker wilde worden. Ik doe het nu op dezelfde manier met mijn zoontje. Alhoewel, hij mag dan het koekdeeg uitsteken en doet dat op alle manieren behalve op de ‘goede’. Maar hij
is dan ook nog maar 2.”

De naam Littlejohn klinkt heel apart. Waar komt die vandaan?

"Mijn vader is hier ooit terechtgekomen via zijn militaire dienst. De naam zelf is Schots, daar schijnt Littlejohn vaak voor te komen. Ik heb trouwens vaak dat mensen mijn naam horen en me vervolgens complimenteren met m’n Nederlands. Niet zo gek als je hier geboren bent, zeg ik dan. Haha!”

Hoe ben je jurylid geworden? 

"Ik ben directeur van het Bakery Intstitute (waar mensen een bakkersopleiding kunnen volgen). De producent van het programma kwam daar terecht omdat hij meer wilde weten over het vak. Die gesprekken waren zo leuk dat hij me later vroeg voor de jury, ze hadden een vrouw nodig. Eerst hield ik het af, omdat ik geen zin had in tv, maar uiteindelijk heb ik toch toegegeven. Daar ben ik nu heel blij om. Een van mijn eisen was wel dat het feelgood-tv zou worden: ik wil kandidaten stimuleren en niet afzeiken, maar gelukkig was Net 5 het daarmee eens. Hidde (het andere jurylid) en ik willen het ambacht naar voren laten komen en laten zien welke technieken eraan te pas komen.”

Zitten er goede kandidaten bij?

"Heel goede en ze zijn ontzettend gedreven. Maar ze strijden dan ook om de titel ‘De beste amateurbanketchef van Nederland’. Een aantal kandidaten overweegt zelfs een carrièreswitch. Voor hen hing er veel af van Bake my day. Een van de kandidaten is nu zelfs een eigen bedrijf begonnen!”

Bak je thuis nog wel eens een ­lekkere taart?

"Ik ben zelf geen toppatissier, maar thuis bak ik af en toe nog wel. Brownies, bananenbrood, dat soort dingen. Ik vind thuis bakken wel een stuk minder makkelijk dan in een professionele bakkerij. Daar staat alles precies op z’n plek, thuis wordt het al snel een geklieder.”

Bake my Day is elke werkdag om 19:55 uur te zien op NET 5.

Meer over: