Interview: Do over Lekker Nederlands

30 mei 2015 11:00 | sterren | Door Televizier

© SBS - Elvin

Lekker Nederlands is alweer toe aan zijn laatste aflevering op de zaterdagavond van SBS 6. Do is blij met de show: "We hebben hele goede magic met z’n vijven!" 

In Lekker Nederlands voeren Nick & Simon een muzikale strijd tegen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven (JURK). Beide duo’s schrijven nieuwe Nederlandse teksten op bestaande hits, zoals Een Panter Leest Niet (I Want To Break Free) en Knakworst (Fuck you). Zaterdagavond is het alweer tijd voor de laatste aflevering, dus hoog tijd om de balans op te maken. Televizier.nl sprak presentatrice Do.

Vanuit je carrière als zangeres ben je zo in het presenteren gerold. Hoe vind je het om nu een show over muziek te doen?

“Superleuk! Ik ben ook blij dat ik een beetje mee mag zingen met Nick, Simon, Jeroen en Dennis, want bij de opening en bij het Wilhelmus zingen we met z’n allen. Echt best of both worlds dus. De programma’s die ik eerder heb gedaan, zoals Surprise Surprise, waren andere typen shows met andere emoties erbij. Dit voelde echt als iets nieuws.” 

Hoe heb je het presenteren je eigen gemaakt?

“Toen ik twee jaar geleden begon bij SBS, werd ik meteen voor de leeuwen gegooid. Daar heb ik superveel van geleerd. En nog steeds ben ik heel veel aan het leren. Ik heb mensen om me heen met wie ik goed kan sparren: wat was tof en wat kan ik later anders doen? Zoals profvoetballers een coach hebben, is het voor mij ook belangrijk dat ik steeds iemand als klankbord heb.”
“Bij Surprise Surprise heb ik ontzettend veel geleerd van Henny Huisman. Hij doet dit werk al zó lang, dat is zo’n bak ervaring. Alles heeft hij al een keer voorbij zien komen. Henny is begonnen in een tijd dat de techniek nog niet zo ver was als nu, dus hij is gewoon gewend om met hele kleine middelen iets heel leuks te doen. Verder zegt hij altijd tegen mij: Dootje, blijf lekker jezelf. Je bent een fijn, warm mens en dat moet je proberen te blijven.”

Hoe is het om nu weer zonder Henny te presenteren?

“Ook leuk! Weer totaal iets anders. En Lekker Nederlands is ook een programma dat zich niet zou lenen voor duopresentatie. Ik heb al vier gasten naast me die continu hun mond opentrekken. En het is leuk dat ik de enige vrouw ben in het geheel.” 

Lukte het altijd om die vier mannen in toom te houden tijdens de opnames?

(lachend) “Ja, dat gaat heel goed hoor. De jongens zijn heel lief voor me. Soms nemen ze wel een loopje met me, maar dat mag ook. Ze zijn gewoon té grappig. Dan moet ik eigenlijk door, maar laat ik ze maar even gaan, omdat ik zelf ook buikpijn heb van het lachen.”
“Van tevoren was ik wel zenuwachtig hoe het zou uitpakken. Ik kende de jongens wel, ik kwam ze al vaak tegen en dan was het altijd gezellig, maar zij zijn wel twee teams die dag en nacht met elkaar onderweg zijn en ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn. Ik dacht: als ik maar geen vijfde wiel aan de wagen wordt. Maar gelukkig is dat helemaal niet gebeurd. We zijn vóór de opnames met elkaar uit geweest. Heerlijk gekletst en gelachen, drankjes gedaan… Het voelde meteen goed. We hebben hele goede magic met z’n vijven!”

Nick, Simon, Jeroen en Dennis maken veel teksten voor de show. Gaat het bij jou dan ook kriebelen om weer te schrijven?

“Tuurlijk, af en toe wel. Ik ga binnenkort weer schrijven voor m’n nieuwe plaat. Die wordt Engelstalig, maar ik sluit niet uit dat ik later ook weer iets in het Nederlands ga doen. Door Lekker Nederlands denk ik wel: ik zou graag een teamplayer willen hebben. Nick en Simon en Jeroen en Dennis doen het allemaal met z’n tweeën, dan raak je geïnspireerd door elkaar en dat is lekker.”

Hoe weet je je muzikale carrière, je tv-werk en het moederschap te combineren?

“Het is volle bak, maar ik doe allemaal hele leuke dingen, dus daar heb ik altijd wel energie voor. Hoe weinig ik ook slaap, hoe moe ik ook ben, het maakt niet zoveel uit. M’n zoontje heb ik een paar keer meegenomen naar het werk, maar dan alleen naar een vergadering ofzo, als ik wist dat hij de helft van de tijd zou slapen. Verder blijft hij thuis, want anders word ik toch afgeleid. Als ik in de buurt ben, gaat hij – ook al is er een oppas bij – toch naar mij toe als hij valt. En als je aan het presenteren bent, gaat dat echt niet.”
“De planning is niet makkelijk. Ik moet goed m’n schemaatjes maken, waar ik eigenlijk heel slecht in ben. Ook al is het helemaal niet mijn kracht, het gaat toch steeds beter. En mijn man is gelukkig heel regelmatig thuis. Hij is heel goed georganiseerd.”

Vorig jaar maakte je ook nog je debuut op het witte doek, als Sterrenheks in de film Heksen Bestaan Niet. Zou je nog meer willen acteren?

“Ik zou graag nog eens een andere rol proberen, maar ik weet niet of ik er talent voor heb. Heksen Bestaan Niet was heel leuk en er was niemand ontevreden, maar het was een kleine rol. Ik speelde met Leontine Borsato en zij is een ontzettend goede actrice: zij neemt je écht mee, dus dat was heel fijn. Nog meer acteren zou ik heel leuk vinden, maar nu wil ik even focussen op presenteren en zingen. Dat is al druk genoeg!” 

Lekker Nederlands is zaterdagavond om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook:
Ons interview met Jeroen en Dennis over Lekker Nederlands.
+ Ons interview met Nick en Simon over Lekker Nederlands. 

Meer over