Interview: Ewout Genemans en Frans Bauer-fan Letty over Superfans

19 maart 2015 16:58 | sterren | Door Televizier

© RTL Nederland

In Superfans volgt Ewout Genemans deze week Letty. Zij is idolaat van Frans Bauer, ook al was dat ooit anders. “Vroeger dacht ik: wat een piepstemmetje!”

Na de spraakmakende aflevering over One Direction-fans Stephanie en Chloé is het donderdagavond tijd voor Frans Bauer- en Roy Donders-fanaten. Ewout Genemans is de producent van Superfans: Mijn Idool Is Mijn Leven en gaat met alle deelnemers op pad.

Tranen

“De fans doen in het programma dingen die ze anders ook gewoon zouden doen,” vertelt Ewout. “We regelen geen verrassingen of ontmoetingen: we volgen hoe het normaal zou gaan. Soms is er ook teleurstelling, maar we hopen natuurlijk dat het tranen van blijdschap zijn.”

Achtertuin

Zo komt Ewout in de gekste situaties terecht. In de uitzending van vorige week stond hij ’s nachts voor het hotel waar de One Direction-jongens sliepen, omdat superfan Stephanie hoopte een beha te kunnen geven met een foto waarop ze het Madame Tussauds-beeld van bandlid Niall aflikt. “Ik moet wel lachen om die situaties, maar het is niet uitlachen. Wij staan als programmamakers ook met de fans in de kou te wachten op de artiesten, dus we gaan mee in hun verhaal.”

ZOOP

Toch verbaast Ewout zich wel eens over de superfans: “Ik zou zelf nooit zo ver gaan voor een artiest. Maar dat hoeft ook niet en dat weten zij ook. De fans vinden het juist leuk om mensen te laten zien waarom zij wel zo ver gaan.” Toen Ewout in kindersoap ZOOP speelde, was hij zelf een idool: “ZOOP was heel populair, dus we hadden zelfs speciale fandagen. Daar stonden de kinderen dan uren in de rij voor ons. Maar ja, dan waren ze eigenlijk geen fan van mij, maar van Bastiaan, de rol die ik speelde.”

Bananasplit

In de uitzending van donderdag volgt Ewout Letty en haar man Harry. Letty is al jaren een van de grootste Frans Bauer-fans van Nederland. “Ik heb alle cd’s, alle dvd’s,” vertelt ze. “En ik kijk altijd Bananasplit, vaste prik. Dat sla ik echt nooit over.” Posters van haar idool heeft Letty niet, maar ze schildert de zanger wel zelf: “Twee van mijn schilderijen heeft Frans gekregen. Een daarvan hangt in z’n kantoor!”

Piepstemmetje

Toch is Letty niet altijd weg geweest van Frans Bauer. “Mijn moeder was altijd een heel grote fan. Ze belde me vaak op: zet Nederland 1 of 2 aan, want Frans Bauer is op tv! Maar dan dacht ik: oh, daar houd ik helemaal niet van! Ik dacht altijd: wat een piepstemmetje! Maar dat was in het begin, toen hij nog zo’n jong ventje was.” 

Kracht

Toen haar moeder overleed, nam Letty de liefde voor Frans Bauer over: “Toen mama overleden was, werd dat steeds groter. In diezelfde periode veranderde Frans’ muziek ook. Zijn teksten zijn nu heel goed en die geven mij soms veel kracht om door te gaan.” 

Frans Bauer

Ewout Genemans denkt dat er een groot verschil is tussen fans van One Direction en van Frans Bauer: “Als je fan bent van One Direction, weet je dat de kans klein is dat je die jongens echt gaat ontmoeten. In de twee dagen dat ze in Nederland zijn, staat er dan heel veel druk op. Maar als je fan bent van Frans Bauer, en het lukt je een keertje niet om hem te spreken, dan weet je: ik kan hem over een week wel weer bij een ander concert zien.”

Sushi-restaurant

Het is Letty inderdaad gelukt om Frans te ontmoeten. “In een sushi-restaurant. Dat ging via-via, want ik durf hem zelf echt niet te benaderen hoor! Ik kijk heel erg tegen Frans op. Maar toen ik eenmaal met hem aan de praat was, was het net alsof ik gewoon tegen mijn man zat te praten. Zo’n gewoon mens!”

Lees ook:
Een interview met One Direction-fan Stephanie over Superfans.

Meer over