Interview: Giel Beelen over De Beste Singer-Songwriter

Vergeet The Voice of Holland, het grootste muzikale talent komt toch echt voort uit De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Giel Beelen presenteert ook het derde seizoen.

Wat maakt De Beste Singer-Songwriter van Nederland anders dan andere talentenjachten?

„Ik wilde per se dat het geen afvalrace zou worden, dat past niet bij kunst. Dit programma gaat om de liefde voor muziek. Uniek is dat de groep het hele seizoen meedoet. Ze moeten elke week een nieuw liedje maken, werken allen samen met bekende artiesten. Je ziet de kandidaten groeien in de loop van het seizoen.”

Vind je programma’s als The voice en Idols dan niks?

„Dat zijn wedstrijden die gaan om wie het beste kan zingen, het is veel meer entertainment dan De beste singer-songwriter. Een beetje als die games ­waarmee je thuis karaoke kunt zingen. Dat is prima, maar het heeft weinig met muziek te maken. En die mensen die aan die wedstrijden meedoen, schrijven geen eigen liedjes. Dus dan hebben ze maanden aan zo’n programma meegedaan, maar met welk repertoire ­moeten ze dan verder? Terwijl ze fantastisch kunnen zingen.”

Hoe veel mensen stuurden een auditie in voor het programma?

„Voor deze derde editie kreeg ik 600 auditievideo’s en ik luister en kijk ze allemaal. Dat is pittig, ja. Soms is het superslecht, maar het merendeel is echt goed. Het is het leukste huiswerk dat ik me kan wensen. Uit al die audities maak ik een selectie. Maar bij de auditie­dagen ben ik minstens zo zenuwachtig als de kandi­daten. Ik wil mede-jury­leden Eric (Corton) en Sanne (Hans, Miss Montreal) natuurlijk wel wat goeds voorschotelen.”

Zie jij bij de eerste editie meteen wie de winnaar wordt?

„Niet meteen. Al dacht ik bij Douwe Bob wel meteen: holy shit, wat een gast. Die jongen heeft iets bijzonders aan zich kleven. Bij de tweede winnaar, Michael Prins, kwam het pas veel later, hij groeide heel erg tijdens het programma.”

Had je verwacht dat je drie seizoenen zou gaan maken?

„Ik was degene die na de eerste keer Serious Request zei: ‘Dit moeten we maar niet meer doen, want het kan hierna alleen maar slechter worden.’ Daar heb ik van geleerd. Bij de nieuwe auditierondes zag ik weer mensen van wie ik me afvroeg: waar waren jullie al die jaren? Ik heb het gevoel dat we nog een tijdje doorkunnen. In de eerste aflevering zit bijvoorbeeld Ryan, een goeie soulzanger. Volgens mij zit er in die hoek nog veel meer talent.”

Je jureert samen met Sanne Hans en Eric Corton. Waarom met hen?

„Het zijn mensen die ik vertrouw en van wie ik wat aanneem. Ik ben het mannetje van de radio, ben alleen maar een liefhebber en heb geen verstand van gitaar spelen. Eric wel. En Sanne weet heel veel van het gebruik van je stem. En ze zijn mijn vrienden. Ik wilde graag een relaxed programma maken. En dat is het geworden: what you see is what you get.”

Douwe Bob, Nielson, Maaike Ouboter: het lijken allemaal blijvertjes. Ben je daar trots op?

„Vooropgesteld: ze hebben het allemaal zelf gedaan. Zij hebben zelf de kwaliteiten. Maar als je ziet wat sommige kandidaten uit de show nu al allemaal hebben bereikt, dan vind ik het supergaaf dat ik aan die wieg heb gestaan.”

Wat vind je het mooiste nummer dat tot nu toe uit het programma is gekomen?

„Dan kies ik voor Multicolored angels van Douwe Bob. Hij schreef het tijdens de serie over zijn vader die toen ook aanwezig was bij de show. Dat was wel even een momentje.”

Mocht je je afvragen welke talenten er allemaal uit De Beste Singer-Songwriter voortkwamen: natuurlijk winnaars Douwe Bob en Michael Prins. Maar ook deelnemer Nielson scoorde met Beauty and the Brains en Hoe (duet met Miss Montreal). Maaike Ouboter (lijst midden) roerde half Nederland tot tranen met haar prachtige lied Dat Ik Je Mis, dat ze zelfs mocht zingen tijdens de begrafenis van prins Friso.

Reageren