Interview: Herman van der Zandt presenteert De Avondetappe

2 juli 2016 11:37 | sterren | Door Televizier

© NOS - Stefan Heijdendael

De Tour de France start zaterdag, en dat betekent ook het begin van De avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt. 

Wat dacht je toen je hoorde dat De avondetappe terugkwam?

„Ik vond het geweldig. Ik keek graag naar De avondetappe, er hing een sfeer die me erg beviel. Ik ben vorig jaar van het nieuws overgestapt naar de sport, maar toen was het nog niet concreet dat ik dit zou gaan doen. Dat is pas later gekomen, en daar ben ik dan ook ontzettend blij mee.”

Aan De avondetappe zal altijd de naam van Mart Smeets ­verbonden zijn, hoe gaan jullie met deze erfenis om? 

„Je neemt inderdaad een hele erfenis op je, maar dat doen we met genoegen. We hebben wel een stuk of zeventien keer vergaderd over de naam. Maar uiteindelijk was het simpel: we konden geen ­betere verzinnen.”

Hebben jullie nog iets ­veranderd aan de opzet?

„We houden goede elementen uit De avondetappe overeind: de sfeer uit Frankrijk, de mooie beelden. Je moet als kijker denken: daar wil ik zijn. Maar Dione en ik gaan er geen kopie van maken, dat zou heel dom zijn. Ik ben ook niet de nieuwe Mart, er is maar één Mart Smeets en die doet het niet meer. Ik hoop vooral dat de kijkers blij met ons zijn.”

Hoe kijk je tegen jullie ­samenwerking aan?

„In 2012 hebben Dione en ik voor de sportzomer al een paar keer samen radio gedaan en we weten wat we aan elkaar hebben. We hebben daarna weleens gefilosofeerd of we samen wat konden doen. Nu landen we bij het grootste jaarlijkse sport­evenement ter wereld! Ik heb er alle vertrouwen in.”

Hoe bereid je je voor op dit sport- en media­spektakel?

„Door goed de wielersport te volgen, je moet natuurlijk weten waarin je terechtkomt. Ik heb de afgelopen twee jaar al kunnen proeven aan de Tour met de ploegenpresentatie in Utrecht en filmpjes voor De avondetappe. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe dit reizend circus zich door Frankrijk gaat bewegen. Ik moet alleen niet vergeten op mezelf te letten in de hectiek. Zo’n karavaan dendert maar door, drie weken lang. Het is mijn eerste keer: de valkuil is dat je alles wilt doen. Het zal voor mij een opgave worden om op tijd mijn rust te pakken.”

Wat verwacht je van de ­Nederlandse wielrenners?

„Er zit geen Tourwinnaar tussen, maar ik hoop op meer succes dan vorig jaar. Er zou iets minder voor het klassement gereden kunnen worden en wat meer voor een etappezege. Dan heb je toch een juichmoment. Een achtste plaats in het klassement is natuurlijk waanzinnig goed, maar daarvoor gaan de armen niet de lucht in. Ik hoop dat er wordt ­gereden zoals in de Giro, met etappezeges en roze truien. En een Nederlandse etappewinnaar zou natuurlijk ook mooi zijn voor onze uitzending.”

Interview door Roy Timmerman

De avondetappe is vanaf zaterdag 2 juli om 23.35 uur te zien bij NPO 1

Meer over