Interview: Inge de Bruijn op zoek naar God

24 mei 2014 08:10 | sterren | Door Televizier

In Op Zoek Naar God leven Inge de Bruijn, rapper Lange Frans, playmate Zimra Geurts en stylist Maik de Boer een week in een klooster om dichter bij zichzelf en God te komen. Het werd een onverwacht avontuur.

Ik wilde per se meedoen

‘’Toen ik werd gevraagd, zei ik volmondig ja, omdat ik het een exceptioneel programma vind. Niet te vergelijken met andere tv-shows waaraan ik heb meegewerkt, zoals bijvoorbeeld Sterren Dansen Op Het Ijs. Ik wilde vooral weten wat die week in stilte met me zou doen. Ik vond vooral de structuur fijn. Het deed me denken aan de tijd dat ik in de Verenigde Staten trainde voor de Olympische Spelen. Daar stond ik om half 5 op en ging ik om 9 uur naar bed. Hier luidden de klokken om 7 uur. Dan was het opstaan en ontbijten. Niet dat dit gezellig was, want we mochten niet praten met elkaar. Je hoorde alleen etende mensen. Dan naar de kerk, liederen zingen, mediteren en een gesprek met m’n geestelijk begeleidster, zuster Ruth.‘’ 

Ik zit met twee dagen weer thuis

‘’Nee, ik ben niet gelovig opgevoed, ik stond altijd wat sceptisch tegenover het geloof. Tel daarbij op dat ik die week niet mocht praten en geen tv of social media had. Ik dacht: ik zit met twee dagen weer thuis. Na een week wilde ik niet meer weg. De enige keer dat ik m’n telefoon miste was toen ik in de Bijbel las, uit het raam keek en een dubbele regenboog zag. Daar had ik een foto van willen maken, want die had ik nooit eerder gezien.” 

Ik heb veel gehad aan mijn medekandidaten

‘’We mochten niet praten, dus je moet het vooral hebben van oogcontact. ’s Avonds zaten we vaak met z’n allen bij het kampvuur en dan moest ik toch ontladen. Meestal kreeg ik dan een lachstuip. Bijvoorbeeld toen Lange Frans een briefje omhoog hield met de tekst 'Relight my fire'; toen kon je mij opvegen.” 

Er is meer tussen hemel en aarde

‘’Dat heb ik altijd al gedacht. Ook in de tijd dat ik zwom, had ik vaak het gevoel dat ik werd geholpen. Heel raar. Tijdens deze week heb ik zo veel dingen meegemaakt en signalen gekregen, dat er wel meer móet zijn. Het kan geen toeval meer zijn.”

Ik ben door dit programma een ander mens geworden

‘’Deels wel, ik ben dankbaarder geworden. Rustiger ook, zelfs m’n moeder zegt dat. En ik kan nu beter omgaan met teleurstellingen. Bijvoorbeeld als een sponsor een contract niet verlengt. Het leven is hard, ik weet nu dat ik me niet moet laten leiden door negatieve gedachten. Je moet door. Ik heb in het verleden mensen gekend, die me heel veel hebben aangedaan. Nu heb ik geleerd dat ik daar geen energie meer in moet steken.” 

God bestaat

‘’De deur staat bij mij op een kier. Ik brandde al kaarsjes voor de mensen van wie ik houd en ik draag altijd een rozenkrans bij me. Die kreeg ik ooit van een priester die naast me zat tijdens een vlucht. Dat voelt als bescherming van bovenaf. Zoals elke topsporter ben ook ik bijgelovig. Voor elke finale dronk ik een blikje Red bull, daar krijg je tenslotte vleugels van. Maar ik dwaal af. 

Tijdens de week in het klooster heb ik een paar knipogen gekregen van God, zo moest ik dat zien volgens zuster Ruth. Ik zag een vlinder achter in een kerk toen ik een kaarsje ging branden. En vlinders spelen een grote rol in m’n leven. Ik word altijd ‘miss butterfly’ genoemd omdat ik olympisch kampioen werd in de vlinderslag. En ik krijg al sinds jaar en dag van fans presentjes met vlinders erop. Ik weet dat sommigen deze ervaring maar niets vinden. Mijn broer moest bijvoorbeeld keihard lachen toen ik hem vertelde over die vlinder in de kerk, maar voor mij was dat moment groots.”

Meer over