Interview: Jaap Jongbloed over Vermist

20 september 2014 12:30 | sterren | Door Televizier

Vermist moet na 18 seizoenen stoppen en dat gaat Jaap Jongbloed na aan het hart. Maar hij kijkt ook uit naar dit nieuwe en laatste seizoen.

Begrijp je dat Vermist moet stoppen?

”Nee. Ik snap dat de Publieke Omroep met z’n tijd moet meegaan, maar Vermist is nu juist een programma waarvoor de NPO staat: het heeft een maatschappelijke functie. Vermist helpt misstanden aan de kaak te stellen, om iets te doen aan bepaalde zaken die niet kloppen in de maatschappij. Ik denk dat het verkeerde programma moet wijken.” 

Wat maakt Vermist zo onmisbaar volgens jou?

”We hebben een unieke website met een database van dertigduizend zaken. Dat is ongeëvenaard. We hebben zo veel kasten met papieren dossiers, brieven en foto’s. We hebben in sommige gevallen meer materiaal dan de politie. En ook al los je een zaak niet op, voor de achterblijvers zijn we een vraagbaak. Deze mensen hebben er zo veel aan dat ze contact met ons kunnen hebben. Ze weten dat we ons blijven inspannen, ze worden niet vergeten en dat maakt het zo waardevol.” 

Achttien jaar Vermist. Nam je de ellende niet mee naar huis?

”Nee, ik zou hier tot m’n tachtigste mee kunnen doorgaan. Ik kan werk en privé in principe goed scheiden, maar soms loopt het wel in elkaar over. Als ik een vermissing in mijn hoofd verplaats naar mijn kinderen bijvoorbeeld. Dat je denkt: dat zou hen ook kunnen overkomen.” 

Wat gebeurt er in dit laatste seizoen?

”We gaan nog meer duidelijk proberen te maken wat een vermissing betekent voor de achterblijvers. Dat je op een gegeven moment een vermoeden van rechtsoverlijden moet aanvragen, dat je je kind moet doodverklaren. Ook neemt de belangstelling van de omgeving na een tijdje af. Terwijl de achterblijvers er juist graag over willen praten.” 

Wat was de meest bijzondere zaak in achttien jaar Vermist?

”De Iraanse Atti woonde in Nederland met haar man en was hoog opgeleid. Toen ze ging scheiden nam haar man hun dochtertje mee naar Iran. Op een gegeven moment heeft ze het kind teruggesmokkeld naar Nederland. Ik hielp haar van Turkije terug naar Nederland te komen. Toen ze daar aankwam, viel Atti mij in de armen. Haar dochter is nu vijftien en blijkt heel goed te kunnen zingen. Ze zat in de finale van The Voice Kids van afgelopen seizoen, daar ben ik ook bij geweest. Dat contact blijft en koester ik.”

Meer over