Interview: Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven over Lekker Nederlands

18 April 2015 11:15 | sterren | Door Televizier

© SBS - Elvin

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven (Jurk!) strijden in Lekker Nederlands tegen Nick en Simon. Wie maakt de beste nieuwe teksten op bestaande hits?

Een spannende avond voor SBS 6: zaterdag gaan de nieuwe shows We Are Family en Lekker Nederlands in première. In We Are Family treden verschillende generaties uit een familie samen op onder toeziend oog van juryleden Hans Klok, Edsilia Rombley en Euvgenia Parakhina. Ook voor Lekker Nederlands heeft SBS grote namen gestrikt: Nick Schilder en Simon Keizer gaan de muzikele strijd aan tegen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven.

Televizier sprak de heren van Jurk! over hun nieuwe programma.

Wat voor soort programma is Lekker Nederlands?

Jeroen: “Het is een wedstrijd tussen Nick & Simon en ons, Jurk!, waarin we elkaar opdrachten geven met bestaande wereldhits. Wij zeggen bijvoorbeeld tegen Nick en Simon: zing Rolling In The Deep van Adele, maar dan met de tekst Polen met de griep. Dan moeten zij hun best gaan doen om er een kloppend verhaal van te maken.”
Dennis: “In elke aflevering krijg je van beide teams vier nummers te horen die je al kent, maar dan dus met een andere tekst. Het spel is verdeeld in verschillende rondes.”
Jeroen: “Bijvoorbeeld de ‘haastklus’. Daarvoor moeten we in een paar uur voor de uitzending een tekst in elkaar fietsen. En we hebben de ronde ‘vijf woorden’, waarbij we vijf woorden krijgen van Nick en Simon die in de tekst móeten. En we eindigen elke aflevering met een nieuwe versie van het Wilhelmus.”

En hoe wordt dan bepaald wie er wint?

Dennis: “Het publiek bestaat uit honderd journalisten en neerlandici, die de tekst moeten beoordelen op wat de beste hertaling is. Ze hebben een stemkastje met twee knoppen: Nick & Simon of Jurk.”
Jeroen: “En zo zijn er honderd punten te verdelen. Dat is wel spannend, maar gelukkig weet Dennis goed hoe de taal in elkaar zit, want ik ben behoorlijk dyslectisch.”
Dennis: “Maar we hebben allebei veel liefde voor de taal, voor het gesproken woord, en hoe je daar mee kan spelen. Dus het programma komt voor ons als geroepen.”

Schrijven jullie alle teksten zelf?

Jeroen: “Jazeker! Er werd ons gevraagd of we nog met andere schrijvers willen werken, omdat het zo veel is, maar het zou heel raar zijn als we teksten van anderen gaan zingen, terwijl het programma juist over de tekstschrijvers gaat.”
Dennis: “En wij zijn ook zo stronteigenwijs dat we aan teksten van anderen toch weer heel veel zouden veranderen.”

En zingen jullie ook alles met z’n tweeën?

Dennis: “Als wij een liedje hebben dat door een vrouw gezongen moet worden, omdat het liedje erom roept, dan nodigen we een vrouw uit. Dan gaan we niet zelf daar als vrouw staan, dat komt wel weer in een sketchprogramma.”
Jeroen: “En als we een nummer van René Froger opnieuw schrijven, is het ook leuk als René het zelf komt zingen. Als die artiesten kunnen, dan gaan we dat zeker doen. We hopen dat we iedere aflevering een extra boost krijgen met een gastartiest. Dus, nou, ik ben nu met Bruce Springsteen in onderhandeling…”
Dennis: “Ik weet niet of die wil!”

Zitten er ook serieuze teksten tussen?

Dennis: “Wij hebben een nieuwe tekst gemaakt op Moves Like Jagger van Maroon 5. Dat is geworden: Het voelt zo lekker.”
Jeroen: “Dat zou zomaar eens een hitje kunnen zijn!”
Dennis: “Iedereen die het hoorde zat er lekker in, zong mee en had het daarna nog steeds in zijn hoofd zitten. Dus wie weet! Dat is ook het leuke aan dit programma, dat wij creatief worden uitgedaagd om óf voor een leuke grap te gaan binnen een lied, echt een verhaaltje, óf dicht te blijven bij de intentie van het oorspronkelijke nummer en daar punten binnen te halen. Want het blijft een wedstrijd.”

Zijn jullie fanatiek?

Jeroen: “Het grappige is dat je begint met het idee: we gaan gewoon lol hebben, maar uiteindelijk wil je toch écht winnen. We mogen elkaar tussendoor commentaar geven als schoolmeesters. Dat is leuk, een beetje sparren, en dan doen Nick en Simon dat bij ons nummer natuurlijk ook. Daarin merk je wel dat we elkaar mogen. Dat helpt wel, want anders wordt het echt een naar programma.”
Dennis: “Aan de ene kant hoor je dat ze liedjes hebben gemaakt die ontzettend leuk gevonden zijn, maar het is ook belangrijk om het publiek zo ver te krijgen dat ze de punten aan ons geven. Dus tijdens het liedje maken we al aantekeningen en zoeken we dingen waarmee we ze kunnen tackelen.”
Jeroen: “Dan kunnen we de jury laten horen: sorry hoor, het ging toch om de tekst?”
Dennis: “Dat is soms op het scherpst van de snede. Er zit eigenlijk wel een vleugje van de Roast in. Dat zorgt voor een leuke afwisseling.”
Jeroen: “Anders wordt het na elk nummer: leuk gedaan, wat goed! Dan is er geen hol aan.”
Dennis: “Maar het voornaamste van het programma is dat er vier mannen echt creatief aan de slag mogen met liedjes en taal. Maar dat stuk ertussen geeft het wel nog een extra randje.”

Weet Do jullie een beetje in toom te houden?

Jeroen: “Ze doet het heel goed. Het lijkt me voor haar heel pittig om tussen deze vier mannen te zitten, want als zij iets wil zeggen, gaan wij gewoon door. Met Ik Hou Van Holland ben ik Linda de Mol gewend, en die is keihard: bam, nu is het klaar, nu door! Do dacht op het begin nog wel even: waar sta ik precies? Maar ze kan ons ook heel kort houden.”
Dennis: “En gelukkig zingt Do ook mee. We doen de leader met z’n vijven en we doen het Wilhelmus ook met elkaar. Echt het familiegevoel!”

Lekker Nederlands is zaterdagavond om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook:
Do presenteert Lekker Nederlands.

Meer over