Interview: Jim Geduld over Verslaafd! en verslaafd zijn

Jim Geduld is ex-soapie én ex-verslaafde. In het nieuwe RTL-programma Verslaafd! begeleidt hij samen met Peter van der Vorst verslaafden en hun families tijdens het afkickproces.

In de jaren ’90 was Jim Geduld beter bekend als Arthur Peters uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Een glansrijke acteercarrière lag in het verschiet, maar zijn cocaïneverslaving stak daar een stokje voor. Na een pittig afkickproces heeft Jim zich hervonden en omgeschoold tot interventionist, wat onder andere betekent dat hij verslaafden samen hun familie en vrienden confronteert met de gevolgen van zijn of haar ziekte. Jim onderging deze radicaal nieuwe methode zelf en past hem nu, samen met Peter van der Vorst, toe in Verslaafd! Televizier.nl sprak Jim daarover.

Wat kunnen we verwachten van Verslaafd!?

Verslaafd! is een puur programma dat realistisch laat zien wat verslaafd zijn is, zonder een hele poppenkast erbij dus. We willen bewustzijn creëren bij mensen en aantonen dat dit een ziekte is die families en levens kapotmaakt. Er zijn ruim twee miljoen geregistreerde verslaafden in Nederland, maar onze maatschappij besteed daar veel te weinig aandacht aan. Dat kan ik goed zeggen, want ik spreek uit eigen ervaring.”

Ja, je hebt zelf een cocaïneverslaving overwonnen. Hoe lang ben je verslaafd geweest?

“Weet je, eigenlijk wordt je geboren met een verslavingsgen. In de periode dat ik geen drugs gebruikte, was ik obsessief met sporten bezig. Toen ik een zware blessure kreeg moest ik dat gevoel van euforie, dat je van sporten krijgt, ergens anders vandaan zien te halen. Ik ging dus min of meer van een sportverslaving naar een cocaïneverslaving. Uiteindelijk ben ik  daarvoor op 20 april 2005 de afkickkliniek ingegaan, inmiddels ben ik dus alweer bijna negen jaar clean.”

Wat was voor jou de doorslaggevende factor om te gaan afkicken?

“Een aantal vrienden van mij en mijn twee zussen hadden een interventie georganiseerd. Op een ochtend stonden ze in mijn slaapkamer met de mededeling dat het zo niet langer meer ging. Ze waren bang dat ze me ergens dood zouden aantreffen en al mijn leugens waren ze ook meer dan zat. Dan leende ik weer €100,- van iemand, omdat anders zogenaamd mijn gas en licht zou worden afgesloten. Of ik gooide zomaar een fles wijn van €300,- achterover, terwijl mijn broer daar lang voor had gespaard. Uiteindelijk had ik €350.000,- schuld, toen had ik echt mijn dieptepunt bereikt. Ik moest in de schuldsanering, maar gelukkig ben ik sinds deze maand schuldenvrij.”

Wist je meteen dat je interventionist wilde worden nadat je uit de afkickkliniek kwam?

“Toen ik terugkwam wist ik onmiddelijk dat ik er íéts mee wilde doen. In eerste instantie dacht ik aan een interactieve theatertour. Daar kan je zoveel mensen mee bereiken, het is namelijk een speelse manier om mensen in therapie te laten gaan. Waarschijnlijk ga ik zo’n tour alsnog opzetten.”

Hoe ben je toen uiteindelijk interventionist geworden?

“Een vriend van me had in Amerika een opleiding gevolgd tot ‘intervention counselor’ en liet mij daar een documentaire over zien. Toen ik die zag wist ik gelijk: dat ben ik! Het was alsof ik een boodschap van boven kreeg. Toen ben ik naar Amerika gegaan om die opleiding te volgen en stage te lopen. Dat kostte bakken met geld, dus ik moest weer geld gaan lenen bij vrienden. Maar het was het allemaal waard, want nu ben ik volledig gediplomeerd en gecertificeerd om dit werk te mogen doen.”

Schrik jij nog van de situaties die je tegenkomt?

“Nee, ik schrik nergens meer van. Ik heb het zelf immers allemaal meegemaakt, waardoor ik goed contact kan maken met de verslaafden. Het helpen van verslaafden en families is mijn missie en Verslaafd! is daarvoor het ultieme middel.”

Verslaafd! wordt vanaf dinsdag 29 oktober om 20.30 uur uitgezonden op RTL4. In de eerste aflevering staat het verhaal van Jeffrey centraal. Hij is pas 31, maar al vijftien jaar verslaafd aan cocaïne. Het is nu of nooit voor Jeffrey: neemt hij de hulp van Jim Geduld, Peter van der Vorst en zijn familie aan?     

Reageren