Interview: Jojanneke van den Berge over Jojanneke In De Prostitutie

13 januari 2015 16:37 | sterren | Door Televizier

© Ruben Timman - EO

Voor de EO-serie Jojanneke In De Prostitutie praatte Jojanneke van den Berge (34) met verschillende betrokkenen en ging zelfs undercover.

Heeft de Evangelische Omroep nog bepaalde grenzen gesteld aan de inhoud?

„Nee, ik was zelfs verbaasd over wat er allemaal mogelijk was. Ik ben zelf niet gelovig. De EO heeft me hiervoor gevraagd omdat ik in een interview had gezegd dat het onderwerp me fascineert. Als er een religieuze boodschap in had gemoeten, had ik het niet gedaan.”

Waar komt je fascinatie voor prostitutie vandaan?

„Dat begon tijdens mijn studie. Mijn studentenvereniging organiseerde themafeesten zoals het hoerenbal. Er werd mee gekoketteerd en ik ging daarin mee. Wat me opviel, was dat studenten die naar de hoeren gingen zo respectloos over ze spraken. Ik vroeg me af hoe het voor die prostituees moest zijn om seks te hebben met zulke mannen. Ik heb het als specialisatie gekozen en er veel onderzoek naar gedaan.”

Maak je de titel Jojanneke in de prostitutie letterlijk waar?

„Dat ging me net iets te ver. Ik kan wel in de rosse buurt achter het raam gaan staan om te ervaren hoe het is, maar dan moet je ook all the way gaan, vind ik. We gaan wel de diepte in; we hebben er twee jaar aan gespendeerd om die wereld te onderzoeken en in kaart te brengen. Ik heb, al dan niet undercover, gesproken met prostituees, pooiers, ex-pooiers, hoerenlopers en andere betrokkenen. Ik heb me zelfs aangemeld bij een pooier die op internet adverteerde, om te kijken wat voor type het was en hoe hij te werk ging.” 

Wat is de insteek van de serie?

„In Nederland is prostitutie een legaal beroep. Veel politici en andere Nederlanders hebben een beeld van de prosti­tuee als een zelfstandige vrouw die haar zaakjes prima kan regelen. Maar is dat wel zo en is het wel zo normaal?” 

Tot welke conclusie ben je gekomen?

„Volgens het OM werkt 70 procent van de vrouwen in de raamprostitutie gedwongen. Het is niet zo rooskleurig als veel  mensen denken. Dat willen we laten zien. We hopen de discussie aan te wakkeren over de manco’s van het huidige prostitutiebeleid. Ik heb gezien dat veel meisjes en vrouwen dagelijks lijden in deze branche. Is dat wat we willen in Nederland? Na alles wat ik hier binnen de legale prostitutie heb gezien, weet ik één ding zeker: wegkijken kan niet meer. ”

Jojanneke deelde onlangs een sneer uit naar haar voormalig werkgever PowNed.

Meer over