Interview: kandidaten Corina en Fleur over Heel Holland Bakt

Corina en Fleur zijn twee keukenprinsessen die het ver kunnen schoppen in Heel Holland Bakt. Hoe hebben ze zich voorbereid en hoe ervaren ze de bakwedstrijd? 

De 40-jarige Corina is een van de deelneemsters. In het dagelijks leven is ze onderneemster, maar het liefste staat ze in de keuken.

Corina

”Drie goede vriendinnen zeiden dat ik moest meedoen aan Heel Holland Bakt. Ik wilde het eerst niet, want ik bak nog niet zo heel lang, zes jaar. Uiteindelijk ben ik gezwicht en heb ik me toch opgegeven.” 

”Voorbereiden was wel onbegonnen werk. Bakken is net wetenschap: het gaat om verhoudingen. Als je daarin een vergissing maakt, mislukt het. Dus heb ik de belangrijkste basisrecepten goed doorgenomen. Wanneer je die eenmaal kent, kun je eindeloos variëren.” 

”Brood vind ik het moeilijkst; vaak gaat het daarbij mis. Voor inspiratie kijk ik zelf graag naar de Britse variant van het programma: The Great British Bake-off. Ik onderscheid me van de andere kandidaten door het gebruik van streekproducten. Ik kom uit Zeeland en vind het leuk om bijvoorbeeld zeekraal in een hartige taart te verwerken. Verder gebruik ik vooral Engelse en Franse basisrecepten, waaraan ik dan zelf iets toevoeg. Overigens gaat dat niet altijd goed. In de eerste aflevering had ik al een peptalk van Martine Bijl nodig. Ze is zo grappig en liefdevol.” 

”Ook geniet ik van de juryleden. Banketbakker Robèrt van Beckhoven is een vakman en culinair journalist Janny van der Heijden een fantastische powervrouw. Het avontuur inspireert me, maar ik verwacht niet dat ik nu mijn beroep kan maken van bakken. Het is zo’n hype, dan moet je echt iets unieks toevoegen en een goed verdienmodel hebben. Ik ben maar een hobbyist. We zijn wel goede hobbyisten, maar één fout en ik lig eruit.” 

Fleur

Fleur is pas 26 jaar oud, maar de brunette bakt al 16 jaar overheerlijke taarten en andere lekkernijen. “Ik vroeg me van tevoren af hoe veel er op zo’n receptenblaadje zou staan dat bij iedere opdracht klaar ligt. Inmiddels weet ik: heel weinig. Er staan zinnen als: maak het deeg. Maar hoe je dat deeg moet maken, mag je zelf uitvogelen. Ter voorbereiding heb ik dan ook alle basisrecepten doorgenomen. Even kijken hoe je ook weer soezendeeg maakt, bijvoorbeeld.” 

”Het scheelt dat ik tijdens het ontbijt vaak al een receptenboek ter inspiratie lees. En omdat veel televisieprogramma’s en boeken zich op beginners richten, koop ik eens in de zoveel tijd een tijdschrift uit Frankrijk, Fou de patisserie. Daarin staan veel goede recepten voor gevorderden.” 

”Ik bak veel voor mijn ouders, vriendinnen of mijn hockeyteam. In onze koelkast staat altijd iets te happen. Mijn specialiteit is zoete recepten veranderen in iets hartigs. Een tarte tatin is meestal met appel, maar ik maak ’m graag met tomaat, wortels, bietjes of witlof. Bakken is zo veel meer dan een hobby geworden. Ik wil ermee verder en hopelijk lukt dat na dit programma. Martine Bijl is heel leuk en komt tijdens de wedstrijd vaak een praatje maken en even proeven. Als Robèrt en Janny een creatie hebben gekeurd, neemt zij stiekem nog even een hap.”

Reageren