Interview: Lenette van Dongen over Popster!

Miss Izzy is het charmantste én beroemdste jurylid van Popster. Vindt ze zelf. Cabaretière Lenette van Dongen bespeelt de pop en is haar personal assistant.

Wie is Miss Izzy precies?

"Miss Izzy is een soort Beyoncé die zich bereid heeft verklaard om jurylid te zijn in Popster! Ze heeft een geweldige carrière achter de rug, heeft overal in de wereld opgetreden en kent sterren als Brad Pitt persoonlijk. Ze vindt zichzelf een diva en stelt zich ook zo op. Je ziet aan haar af dat ze wereldberoemd is, maar of ze het ook echt is?"

Berust elke overeenkomst met Miss Piggy op toeval?

"De namen lijken een beetje op elkaar, maar dat is toeval. Zij heeft geen verwantschap met Miss Piggy. Die is old school, Izzy is meer van de generatie van hedendaagse sterren zoals Beyoncé en Taylor Swift. Miss Piggy zegt zelf ook: ‘Ik ben een dame op leeftijd, al kun je het niet zien.’ Ze zijn allebei bij­dehand en flappen er weleens wat uit. Dat hebben ze wel gemeen. ‘Oh sorry’, zegt Miss Izzy dan, want ze zegt veel in het Engels."

Komt ze, gelet op haar uitspraken en internationale uitstraling, uit Engeland of Amerika?

"Nee, ze heet eigenlijk Isma van Stof en komt uit Persingen, in de buurt van Nijmegen. Het kleinste dorp van Nederland. Ze zag een carrière bij de Etos niet zitten en is toen maar ster geworden."

Hoe heb je je voorbereid op het bespelen van Miss Izzy?

"Ik ben net zo gecoacht als de kandidaten. Je moet toch een soort van schizofreen zijn om een pop te bespelen. Als je zelf wat zegt, moet je stem goed gescheiden zijn van die van de pop. Dat was soms wel een beetje vreemd. Maar kennelijk heb ik het goed gedaan. ­Henkjan Smits zei van tevoren: ik ga echt niet tegen een pop zitten praten. Maar binnen de kortste keren begon hij toch tegen haar aan te kletsen. In tien seconden vergeet je blijkbaar dat ze een pop is."

Wat heeft Miss Izzy gemeen met jou?

"Niet veel. Ik kan haar bepaalde dingen laten zeggen, maar dat wil niet zeggen dat ik erachter sta. Ze is erg uitgesproken, dat vind ik wel grappig. Ze zegt dingen die ik niet zou durven zeggen. Zodra ik mijn hand in haar steek, laat ik me helemaal gaan. Hoewel ik officieel haar ‘personal assistant’ ben die ervoor moet zorgen dat alles goed gaat als ze optreedt. Misschien is ze daarom ook liever dan een echte vedette. Ze is niet vals of over het paard getild. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om haar als een kreng neer te zetten."

Popster! is vrijdagavond om 20.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook:
Georgina Verbaan, Henkjan Smits en Miss Izzy over Popster! 

Reageren