Interview: Marijke Helwegen over haar deelname aan Sterren Springen

12 april 2014 08:11 | sterren | Door Televizier

Ze is de koningin van de plastische chirurgie, helemaal gek van duiven en één van de kandidaten van Sterren Springen. Televizier sprak met Marijke Helwegen over badpakken en botox in het water.

Toen goede vriend Gerard Joling op de radio vertelde dat hij Marijke Helwegen zo graag als kandidate in het programma Sterren Springen zag, ging het balletje rollen. Marijke werd gevraagd en zocht naar een goede reden om met het programma mee te doen. “Ik dacht: misschien moet ik het wel doen om mijn imago wat te veranderen. Het beeld dat van mij bestaat is dat ik alleen bezig ben met de buitenkant en verder niks kan. Mensen denken dat ik alleen maar ballen aan de bovenkant heb, maar niet in m’n hoofd. Dat imago wilde ik weg hebben.”

Niets is wat het lijkt 

Marijke wil dus iets bereiken bij de mensen thuis: “Ik vind het wel leuk om mensen op een verkeerd been te zetten en om te laten zien: je moet nooit iemand veroordelen of beoordelen als je die niet kent. Niets is wat het lijkt, dus ik doe gewoon mee op m’n eigen manier. Dat is misschien wat anders dan anders, maar why not, we zijn ook allemaal anders. Ik ben ook wat ouder, ik kan de oma zijn van de meeste jongens en meisjes die meedoen.”

Spannend!

Toen de 65-jarige Helwegen eenmaal toegezegd had om mee te doen, bekroop haar toch enige angst. Opeens op een duikplank staan tijdens de eerste training, maakt het allemaal wel heel echt: “Ik vond het heel eng. Ik dacht ook: blijft alles zitten, gaat niks los?” Na een voorzichtige sprong in het water merkte Marijke langzamerhand wat ze zichzelf had aangedaan: “Ik ben van de duikplank gesprongen en was helemaal blauw daarna. Het voordeel was dat ik niet meer kon trillen, want ik was zo stijf als een duikplank! Maar ik heb wel een week met die blauwe plekken gelopen.”

Blijven drijven

De grote vraag is natuurlijk of alle plastic onderdelen wel bleven zitten en Marijke niet in stukken uit elkaar lag na de gewaagde sprong: “Ja, alles bleef nog goed zitten. Ik was er best bang voor dat dat fout zou gaan. Ik dacht: Dalijk komt er een tsunami! Ik zag het helemaal voor me. Ik, trillend in het water, met de botox die eruit spuit en de hechtingen die alle kanten op vliegen…Ja, je weet het allemaal niet!"

Wetenschappelijk experiment

Het viel dus mee en Marijke denkt de wetenschap er zelfs mee te dienen: "Het is een wetenschappelijke onderzoek van mij, voor al die vrouwen wereldwijd, die ook wat hebben laten doen. Eigenlijk ben ik weer een voorloper. Ik laat zien of je met die ingrepen wel kunt springen van een duikplank. Ik wilde testen: hoe voelt dat als je in het water klapt met een plof? Zink je meteen of kom je weer heel hard naar boven?” Dat laatste bleek bij Marijke het geval: “Ik kwam meteen weer bovendrijven, met al dat plastic.”

Show

Of Marijke in de liveshow ook echt weer van de duikplank gaat springen, is na de blauwe plekken ervaring zwaar de vraag: “Ik ga geen dingen doen die ik niet meer kan, dus ik ga het doen op m’n eigen manier. Ik moet het vooral hebben van m’n humor, m’n zelfspot en m’n flair denk ik. Juist, een nieuw element aan de show, zo zie ik dat gewoon!” De diva krijgt in het hele proces ook steun van haar man. “Hij zegt: ‘Doe het nou gewoon zoals het goed voelt, zo doe je het en niet verder.’”

Badpak

Marijkes badpak is ook nog wel even een dingetje. Volgens de tv-persoonlijkheid steelt ze de show: “Het wordt een heel leuk badpak! Echt een beetje een Walt Disneyding. Zo’n prinsessenbadpakje met fladdertjes en rokjes en steentjes, ik wil me helemaal een prinses op de erwt voelen.” Helwegen piekert er niet over om iets anders aan te doen. “Bah, ik ga niet in zo’n sportief badpak hoor, dat wil ik helemaal niet. Het wordt met mijn badpak en mijn opkomst al een show op zich, dat compenseert de sprong.”

Winnaar 

Wie het programma gaat winnen is voor Marijke een moeilijke vraag. Als het om de leukste deelnemer zou gaan, weet ze het wel:  “Wie ik een heel warm hart toedraag is Jeffrey Wammes. Ik vind hem zo’n authentieke aardige jongen. Zo puur en echt, een hele leuke jongen en een lief mens."

Verrassing

Zelf kan Marijke naar eigen zeggen ook nog wel eens voor verrassingen gaan zorgen: "Wie weet tril ik ze allemaal wel weg, dat zou kunnen toch? Ieder nadeel heb z’n voordeel, zegt Johan Cruijff. Trillend met m’n badpak is sowieso leuk en apart, vind je niet?”

Apart is het zeker. Vanavond zien we of de plastic koningin haar medekandidaten en masse wegtrilt. Sterren Springen is te zien om 20:00 uur op SBS 6. Vorige week waagden onder andere Koen Verweij en Regilio Tuur een sprong in het diepe.

Meer over