Interview met Dionne Stax over Sail Amsterdam

Dionne Stax (30) is de rijzende ster bij het ‘NOS Journaal’. Deze week doet ze verslag van Sail Amsterdam, samen met collega’s Herman van der Zandt en Siham Raijoul.

 

Heb je altijd gedroomd van een carrière in de tv-journalistiek?

„Als klein meisje zat ik al gefascineerd naar het Journaal te ­kijken. Het idee dat op een plek in Hilversum al het nieuws binnenkomt en je daaruit kiest om een uitzending te maken, vond ik zo gaaf. Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en wilde óf de reclame in, óf de tv-journalistiek. Tijdens een stage bij een reclamebureau bleek al snel dat die wereld niets voor mij is. Moest ik een campagne bedenken voor een product waar ik niets mee had.”

Beviel je stage bij de NOS beter?

„Ik kreeg meteen een microfoon in mijn handen om samen met een cameraman op pad te gaan. Geweldig, want dát wilde ik: bovenop het nieuws zitten. Ik heb in die periode het hele spectrum van tv-maken geleerd; van inter­viewen tot monteren. Soms kwamen daar best mooie dingen uit. Een van mijn eerste reportages ging over twee Nederlandse mili­tairen die in Uruzgan door eigen vuur waren omgekomen. Dat item is ook in het Achtuur- ­journaal uitgezonden.’

Hoe ben je uiteindelijk voor de camera beland?

„Op een gegeven moment kwam er een vacature vrij voor presentator bij NOS op 3. Ik had nauwelijks camera-ervaring, maar ik probeerde het gewoon. NOS op 3 is vrij laagdrempelig en dus een goede leerschool.”

Later maakte je de overstap van NOS op 3 naar het Journaal. Een grote verandering?

„Enorm. NOS op 3 was één uitzending per dag voor jongeren. Het Journaal heeft elk uur een uitzending en informeert een veel breder publiek. Dat betekent een heel andere toon, onderwerpkeuze en ritme. Mijn dagritme veranderde ook. Als ik de ochtendjournaals doe, moet ik om 5 uur op de redactie zijn. De wekker gaat dan om half 4. Ook na twee jaar went dat niet.”

Deze week doe je verslag van SAIL Amsterdam. Heb je zelf wat met boten en schepen?

„Vrienden van mij hebben een bootje. Met hen vaar ik weleens een rondje over de Amsterdamse grachten. Wat ik er mooi aan vind, is dat het zo relaxed is. Iedereen zit ontspannen op zijn boot. SAIL is daar een enorme uitvergroting van. Ik ben er een paar keer geweest en vind het indrukwekkend om te zien hoe al die boten en schepen vanuit de hele wereld in Amsterdam aanmeren. Dat zo’n groot evenement in Nederland plaatsvindt, is iets waar we best trots op mogen zijn.”

Sail 2015 14.00 & 19.25 • NPO 1

Meer over:

Reageren