Interview met Floortje Dessing

13 Januari 2016 11:30 | sterren | Door Televizier

De komende zes weken gaat Floortje Dessing weer op reis in haar hitserie Floortje Naar het Einde van de Wereld. En de globetrotter kan nog jaren door.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Verbaast het succes van het programma je?

„Het klinkt onbescheiden, maar ik weet dat het goed in elkaar zit. Dat mensen het programma ook waarderen, maakt me wel oprecht blij. Ik maak al ruim 16 jaar reisprogramma’s, maar in Floortje Naar het Einde van de Wereld komt alles samen waar ik als programmamaker in ben geïnteresseerd: wat drijft iemand om de ‘beschaafde’ wereld te verruilen voor een afgelegen bestaan, vaak onder extreme omstandigheden?”

Hebben al die mensen een bepaalde eigenschap gemeen?

„Een enorme drive én het vermogen uit hun comfort zone te stappen. Ze geven alle zeker­heden in de Westerse wereld op, overwinnen hun angsten en verbazen zichzelf soms met wat ze blijken aan te kunnen. Hoezeer ik ook van reizen houd, voor mij blijven Nederland en Amsterdam thuis. Elders een totaal nieuw leven beginnen, is niets voor mij. Des te boeiender is het als anderen het wél doen.”

Waar ben je dit keer allemaal?

„In de eerste aflevering ontmoet ik in Mongolië een Mongools meisje dat in de VS opgroeide, maar inmiddels getrouwd is met een Mongoolse herder en nu een nomadisch bestaan leidt. Fascinerend om te zien hoe iemand die groot werd met fastfood en shopping malls voor dit bestaan koos. Ook zijn we bij een vrouw die op haar 18de als backpacker door India en Nepal reisde, zich het lot van de wezen aantrok en er bleef om een weeshuis te runnen. Zo gaf ze zeker vijftig kinderen een beter leven.”

Raken de uithoeken niet op?

„Nee, maar we zijn wel steeds selectiever. Wereldwijd vissen enkele programma’s in dezelfde vijver: de BBC heeft een soortgelijke show en National Geographic maakt series op afgelegen plekken in Alaska. Die gebieden proberen we te vermijden, al was het maar omdat ze in Alaska grof geld vragen voor hun verhaal. Gelukkig treffen we nog genoeg mensen die meedoen om hun verhaal te vertellen. En dat is de kick: mooie verhalen vertellen.”

Klinkt alsof je nog jaren door kunt.

„Er is nog genoeg te vertellen, maar de vraag is of de kijker het leuk blijft vinden en of de NPO door wil. Komt bij dat er enorm veel werk in zit. Naast het reizen ben ik ook betrokken bij de productie: van redactie, regie en montage tot de muziekkeuze. Na elk seizoen ben ik behoorlijk afgefakkeld, maar ik heb het leukste werk ter wereld dus je zult me nooit horen klagen.”

Floortje Naar het Einde van de Wereld 21.25 ? NPO 1

Meer over