Interview met Henry Schut over Studio France

10 juni 2016 12:20 | sterren | Door Televizier

Ook al speelt het Nederlands elftal niet mee tijdens het EK Voetbal dat vanavond start, Henry Schut praat elke avond gewoon na over de gespeelde wedstrijden in NOS Studio France.

Hoe groot was de teleurstelling toen Oranje zich niet plaatste?

„Behoorlijk groot, want tot het einde ­geloofde ik erin dat het goed zou komen. Natuurlijk wist iedereen dat Oranje bij die laatste kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië een wonder nodig had om de play-offs te bereiken. Maar na afloop overheerste vooral het ongeloof. Omdat ik ook sportpresentator ben, kwam er daarna nog die professionele teleurstelling overheen. Want een EK-programma maken zonder Oranje, is natuurlijk veel minder leuk.” 

Heb je er dan wel zin in?

„Haha ja hoor, want je kunt met een veel objectievere blik naar het toernooi kijken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een andere invulling aan het programma te geven. Als Nederland erbij was geweest, hadden we exact hetzelfde kunnen doen als met Studio Brasil. Nu Oranje geen gespreksonderwerp is, zit je met een groot gat dat je elke avond moet vullen. Daarom hebben we het programma breder getrokken. In Studio France staat het EK voetbal centraal, maar besteden we ook aandacht aan andere sportevenementen in deze zomer, zoals de EK Atletiek en de Olympische Spelen. Sporters die straks in Brazilië aan de bak moeten, komen vertellen over hun voorbereidingen en hoe zij het EK voetbal beleven.” 

Je hebt twee sidekicks: Hugo Borst wordt afgewisseld door Rafael van der Vaart. Hoe hebben jullie hem zover gekregen? 

„Daar was weinig overredingskracht voor nodig. Toen we hem vroegen, reageerde hij meteen enthousiast. Mijn wens was om een voetballer van nu te hebben. Iemand die in de herfst van zijn carrière zit, maar nog steeds een groot publiek ­aanspreekt.”

Een ‘topaankoop’ dus?

„Ja! Ik denk dat hij het heel goed gaat doen als sidekick. Rafael is recht door zee, heeft altijd een mening, weet dingen duidelijk te formuleren en kent de voetbalwereld van binnenuit. Hij heeft in Duitsland, Engeland en Spanje gespeeld, waardoor hij veel EK-gangers persoonlijk kent. Wat het extra leuk maakt, is dat hij op veel fronten de tegenhanger van Hugo is. Het is Amsterdam versus Rotterdam, voetballer versus journalist. Er zit ook steeds één analist in onze huiskamer: Bert van Marwijk, Youri Mulder, Daniël de ­Ridder en Pierre van Hooijdonk. Bij de overige gasten geldt: ze moeten iets met voetbal ­hebben. Dat kunnen bekende Nederlanders uit de entertainmentwereld zijn, oud-voetballers, trainers, damesvoetballers of andere sporters. En verder is er muziek.”

Interview door Vanessa Vunderink

Studio France is elke avond vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1. Vanavond gaat de uitzending al om 19.00 uur van start.

Meer over