Interview met Marijn Frank over Keuringsdienst van Waarde Food en haar Vleesverlangen

19 mei 2016 11:19 | sterren | Door Televizier

© NTR

In de specials Keuringsdienst van waarde food duikt Marijn Frank in de toekomst van ons eten. Haar eigen documentaire Vleesverlangen gaat over haar eigen verslaving aan vlees.

Wat hebben jullie in de eerste special onderzocht?

„De hele serie is gericht op de toekomst: hoe gaat het nu en waar gaat het naartoe? Dat is ook de hoofdvraag van de eerste aflevering. Die gaat over varkensvlees en daarvoor was ik in een van de grootste varkensstallen van Nederland; ze hebben daar 50.000 ­varkens. Het verbaasde me vooral hoe vaak je daar moet douchen op een dag.”

En waar was je voor de aflevering over groenten?

„In een enorme, moderne tomatenkwekerij. Het was een beetje alsof ik een soort bordeel in liep. Ze gebruiken van dat rode licht, dat je ook op de Wallen hebt. Daar groeien tomaten goed door. Het is een relatief nieuwe manier van kweken.”

Jullie onderzoeken ook of insecten het voedsel van de toekomst zijn. Vertel! 

„Ik heb een sprinkhaan gegeten. Daar had ik nog best moeite mee, want de kop zat er nog aan. Dus je kijkt eerst dat dier aan en dan vreet je zo zijn kop eraf. Heel onprettig, net als de structuur. Maar de smaak was wel oké, een beetje nootachtig. Maar ik denk dat we de sprinkhaan nooit als normaal voedingsmiddel gaan zien. Misschien wel als het ergens in is verwerkt, want dan herken je het niet meer als insect. Dan kan het wel een goede eiwitvervanger zijn.”

Na de eerste special wordt jouw documentaire Vleesverlangen uitgezonden, die gaat over je vleesverslaving. Hoe is daarop gereageerd?

„Heel goed. Mensen vinden het een dappere en eerlijke film. Ik ben echt een vlees­liefhebber en denk dat daarom veel mensen zich erin ­herkennen. Rationeel zijn er zo veel argumenten om geen vlees te eten, maar toch blijf ik het doen en veel mensen met mij. Waarom? Uit een hersenscan bleek dat ik verslaafd ben aan vlees. Ik houd zelfs meer van vlees dan van seks. Toen ben ik in therapie gegaan en in een slachthuis gaan werken.”

Daar zal je toch niet vrolijk van zijn geworden?

„Toen ik daar aan de slag ging, had ik veel slapeloze nachten. Het was zo veel heftiger dan
ik had bedacht. Ik vond het afschuwelijk om daarheen te gaan, maar ik moest het doen. Het zou hypocriet zijn geweest om af te haken toen het minder leuk werd. Maar ik ben wel blij dat het achter de rug is.”

Heb je al plannen voor een nieuwe documentaire?

„Ja, dat wordt een kinder­documentaire over een zoon van een slager die in de voetsporen wil treden van zijn vader. Ik heb toch een soort haat-liefdeverhouding met het slachthuis.”

Keuringsdienst van waarde food is donderdag 19 mei om 20.30 uur te zien op NPO 3

Vleesverlangen is donderdag 19 mei om 21.00 uur te zien op NPO 3

Meer over