Interview met Monic Hendrickx over de telefilm Hope

24 april 2016 12:12 | sterren | Door Televizier

Actrice Monic Hendrickx vertelt over haar rol in de telefilm Hope. Hope is de eerste in de reeks van zes telefilms die dit jaar wordt uitgezonden.

Hannah Binnekamp, hoofdpersoon in de Telefilm Hope, is een ambitieuze econome die in New York valt voor topbankier Ben Elsen (Eugène Bervoets). We spraken met haar vertolkster Monic Hendrickx (49).

Dit verhaal lijkt op de affaire rond econome Heleen Mees, die in 2013 werd opgepakt wegens stalking van haar minnaar, Citi-group topman Willem Buiter.

„Maar deze film is absoluut geen reconstructie van de gebeurtenissen rondom ­Heleen Mees, maar een eigen interpretatie. Heleen is op geen enkele manier betrokken bij het project, dus het is een fictief verhaal met ­fictieve personages. Ik speel Hannah, niet Heleen.”

Toch zijn er overeenkomsten: net als Heleen verandert ­Hannah haar achternaam en draagt ze designerkleding. 

„Maar hoe Heleen als persoon is, weten we niet. Daarom is het personage Hannah, met al haar karaktereigenschappen, bedacht. Bovendien gaat de film niet zozeer over haar als wel over een obsessieve liefde, en die kan op alle manieren ontstaan. Niemand weet wat er werkelijk is gebeurd tussen Heleen en Willem Buiter. Was het inderdaad een affaire of was er sprake van liefde? In de film is de liefde tussen Hannah en Elsen oprecht.” 

Hoe zou je Hannah omschrijven? 

‘Als een ambitieuze, levens­lustige vrouw die zich niet neerlegt bij de realiteit. Ze is behoorlijk gewaagd, een vrouw die van uitdagingen houdt en voortdurend aan het flirten is. Dat was nieuw voor mij. Het was ontzettend leuk om haar te spelen, omdat ze een grillig personage is waar je alle kanten mee op kunt.” 

Ze is ook behoorlijk manipulatief, een beetje gestoord misschien.

„Ik kan me voorstellen dat de kijker haar zo ziet, maar als acteur denk je niet in termen als normaal of gek. Ik probeer een personage altijd positief voor mezelf te houden. Als acteur vind ik het interessant om de grens op te zoeken tussen wat normaal is en wat je gek zou kunnen noemen. Die lijn is vrij dun natuurlijk. Er hoeft maar iets te gebeuren en mensen gaan erover. Dat zie je ook bij Hannah.”

Hannah is de eerste van zes nieuwe Telefilms. Had je niet l­iever gezien dat deze film voor de bioscoop werd gemaakt?

„Dat was in eerste instantie wel het idee, maar dat traject duurt zo veel langer. Toen we de kans kregen om er een Telefilm van te maken, ­hebben we die gegrepen. Iedereen had zin om eraan te beginnen. Bovendien vind ik het belangrijk dat Telefilms gemaakt blijven worden, omdat je op tv ook goede films wilt zien. ­Telefilms zijn technisch gezien wat minder omdat ze met een kleiner ­budget worden gemaakt, maar inhoudelijk doen ze niet per se onder voor bioscoopfilms.”

Telefilm: Hope is op zondag 24 april om 20.25 uur te zien bij NPO 3.

 

Meer over