Interview met Viktor Brand over vtwonen en Shownieuws

Viktor Brand (44) zit bij SBS 6 in ‘een lekkere flow’. Hij maakt in vtwonen mensen blij met hun gerestylede huis, en zit bij Shownieuws achter de desk.

Wat zien we allemaal in dit seizoen in vtwonen?

„De stylisten gebruiken kleuren en materialen die nu trendy zijn, maar in principe verandert er niets aan het programma. Het gaat weer om stellen die qua smaak mijlenver uit elkaar liggen. De man wil bijvoorbeeld een stoere uitstraling: strak, met beton en hout, en de vrouw alles licht en wit en romantisch. Of andersom. De vrouw wint de strijd meestal, maar mannen willen zich in huis net zo lekker voelen. Wat wij doen, is aan de slag gaan om ze allebei blij te maken. En dat lukt ons wonderbaarlijk goed. Het programma is en blijft een mooie mix van de metamor­fose, de inspiratie die je als kijker kunt opdoen voor je eigen huis en de persoonlijke verhalen. Daar ben ik dan voor.” 

Hoe belangrijk zijn die persoonlijke verhalen voor het programma? 

„Het is niet alleen een kwestie van: help ons, we komen er niet uit. De oorzaak ligt vaak op het persoonlijke vlak. Mensen hebben soms een zware periode achter de rug, waardoor de inrichting van hun huis lange tijd heeft stilgestaan. Ze hebben bijvoorbeeld een tweeling gekregen en zijn daar heel erg druk mee geweest. Na vijf jaar kijken ze om zich heen en stellen vast dat ze zich in deze situatie niet meer zo lekker voelen. Dat het niet meer past bij wie ze zijn. Op het moment dat wij komen, zijn ze klaar voor een nieuwe start. We maken geen hulpprogramma, het is geen Hart in Aktie, maar die verhalen zijn wel degelijk belangrijk voor het programma.”

Hebben jullie in vtwonen de plank weleens faliekant misgeslagen? 

„Dat is nog niet voorgekomen, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. We krijgen alleen maar hartverwarmende reacties, worden overspoeld met taarten en andere attenties. Op de een of andere manier doen we het goed. We zijn heel erg bezig om er echt een cadeau van te maken. Het ís natuurlijk ook een behoorlijk ­cadeau. Het is niet zo gek dat je daarvan geniet. Dat neemt niet weg dat een huis inrichten naar iemands persoonlijke smaak best moeilijk is. Ga maar na: wat vind je mooi? Mensen voelen zich op vakantie prettig in een Engelse cottage en zijn ook happy in een strak penthouse. Maar dat is voor één week. De kunst is om te ontdekken: waar wil ik in thuiskomen? En niet voor één week, maar elke avond.”

Is je eigen huis opgeknapt van de ervaringen die je bij vtwonen opdoet?

„Dat mag je wel zeggen. Het programma heeft ingrijpende consequenties gehad voor de inrichting van mijn huis. Ik heb de hele benedenverdieping opnieuw gedaan, met mooie kleuren en materialen die bij elkaar passen. Het betaalt zich uit. Ik weet na 23 afleveringen waar ik op moet letten en wat ik mooi vind. Het was in mijn huis ook rommelig. Dan kocht ik weer wat op een marktje om het gezelliger te maken. Overal stonden fotolijstjes. Ik heb rustige kleuren gebruikt, zoals matgroen. Dat werkt gaaf met de houten vloer. Het geeft rust, dat is veel leuker. Ik ben een pietje precies en ik heb een redelijk strakke, moderne smaak, maar het moet wel gezellig worden. De kunst is om het persoonlijk te houden. Mensen reageren na de metamorfose het eerst op de mooie foto van de kinderen of het kastje van opa dat we hebben opgeknapt.”

Hoe heb je, na drie jaar afwezigheid, je terugkeer in Shownieuws beleefd?

„Dat was een beetje vreemd, maar vooral heel bijzonder. Ik heb het programma negen jaar gepresenteerd, het ligt me na aan het hart. Shownieuws is gewoon een feestje. Het is leuk om mensen bij te praten over de ins en outs van showbizz­land. Iets anders wordt er niet van me verwacht. Ik ben geen man die iets van anderen vindt, daarvoor zit ik daar niet, daar hebben we deskundigen voor. Het is nooit mijn ambitie geweest om de Albert Verlinde van SBS 6 te worden. Ik ben een breed geïnteresseerd mens, ik lees de krant van a tot z, van de sport tot de beursberichten. Op tv ben ik ook op alle fronten actief. Ik mag niet klagen, ik heb het leukste vak van de wereld.”

Zou er een verband zijn tussen je deelname aan Wie Is de Mol? en je toegenomen populariteit? 

„Ik kan niet ontkennen dat mijn deelname aan Wie is de Mol? iets teweeg heeft gebracht. Ik ben mezelf geweest, zoals ook in alle vorige programma’s, maar het is voor de kijker toch anders als je zwetend in een nat T-shirt met je pony op half zeven door de rimboe rent. Ik zit in een lekkere flow. Een vriend zei tegen me: ‘Volgens mij ben je in vorm op dit moment.’ Daar heeft hij wel gelijk in. Maar je moet ook een beetje mazzel hebben met de programma’s die je krijgt. Schoon Genoeg, Hoeveel Ben je Waard?, vtwonen en binnenkort ook De Lijf Show: van Kop tot Teen zijn programma’s die erg goed bij me passen. Ik vind het leuk om met mensen te communiceren. Om een voordeur open te trekken en te kijken wat er aan de hand is. En dan een vertrouwensband opbouwen en een mooi verhaal halen.”

vtwonen zondag 18.30 • SBS 6/Shownieuws vrijdag 22.50 • SBS 6

Reageren