Interview: Nance over Familie Gezocht

Bijna twee jaar duurde de gedwongen afwezigheid van Nance Coolen op televisie. Tot RTL 4 de blondine inlijfde voor het programma Familie Gezocht. Daar zit Nance helemaal op haar plek.

De afgelopen jaren was het afzien voor Nance. Natuurlijk vond ze het heerlijk om vaak bij haar zoontje Robin te zijn, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als je sinds 1998 onafgebroken aan het werk bent geweest als presentatrice dan is een leven zonder tv-werk, nu ja, nogal wennen. 

Hernia

En dan was er ook nog die thoracale hernia vorig jaar, die zo ernstig was dat ze er een dwarslaesie aan had kunnen overhouden. Maar aan die periode wil Nance niet al te veel woorden vuil maken. „Daar ben ik inderdaad goed ziek van geweest. En nu weer door!” 

Nance

RTL 4-baas Erland Galjaard was degene die haar de kans gaf weer te doen wat ze het allerliefste doet: presenteren. En dan niet een grote show, zoals ze er vroeger zo veel maakte, maar een intiemer programma. „Ik heb de afgelopen jaren zo vaak de vraag ‘Hoe is het met je?’ gehoord, dat ik helemaal klaar was met mezelf. Ik wilde met anderen bezig zijn.” 

RTL 4

Een maand na hun kennismakingslunch kwam RTL 4 met het perfecte programma op de proppen: Familie Gezocht, oftewel het oude DNA Onbekend. „Ik mag daarin mensen helpen. Mensen in wie ik me kan inleven. Ik ben nu 41 en sta heel anders in het leven door wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik ben niet meer dat giebelende, gezellige meisje van toen. Dit programma had ik tien jaar geleden niet kunnen maken.” 

DNA Onbekend

In Familie Gezocht gaan mensen die twijfelen over hun afkomst, met behulp van DNA-onderzoek op zoek naar de waarheid. Dit programma werd jarenlang gemaakt door de NCRV, met Caroline Tensen als boegbeeld. Maar omdat de Publieke Omroep zich niet meer focust op human interest, werd het programma daar geschrapt. 

Familie Gezocht

Nance belde voor de zekerheid wel even met Caroline. „Dat vond ik wel zo netjes, want zij vond het vreselijk jammer dat ze DNA onbekend niet meer kon presenteren. Dat begrijp ik maar al te goed, ik heb tenslotte zelf met dat bijltje gehakt. Maar Caroline was heel positief en vond dat dit programma het verdiende om door te gaan. Nu ik het zelf maak, begrijp ik heel goed dat ze dat zegt. Het is zo bijzonder.” 

Bij mensen thuis

Met de overgang naar het commerciële RTL 4 is er het een en ander veranderd. De naam ging op de schop en Nance zit niet meer in de studio zoals Caroline; ze komt bij de mensen thuis. „Dat vonden we beter werken. In de eerste aflevering zat Mylene, die op een dag een geheimzinnig briefje in een kist vond van een vriend van haar moeder. Vervolgens ben ik bij haar thuis voor die kist gaan zitten om dat briefje te bekijken. Het maakt de verhalen veel tastbaarder, je leert de mensen beter kennen, omdat je bij ze thuis bent.” 

DNA

Mylene sprak uiteindelijk af met de huisvriend die haar vertelde over zijn vermoeden dat hij haar vader was. Ook voor de onthulling van de DNA-test keert Nance niet terug naar de studio. „We blijven bij de mensen thuis en ze lezen zelf de uitslag. Dat is zo persoonlijk, dat moet ik niet doen.” 

Marathon

De afgelopen periode zal Nance niet licht vergeten. „Ik heb de tijd van m’n leven. Het voelt alsof ik een paar jaar heb stilgestaan, en dan ineens de marathon loop. Nu maar hopen dat de mensen gaan kijken. Als ze dat doen, gaan ze zo’n mooi programma zien...”

Reageren