Interview: Natasja Froger over Bouwval Gezocht

Natasja Froger helpt sinds een paar weken stellen in Bouwval gezocht. Ze biedt een luisterend oor of geeft zo nodig een schop onder de kont. Televizier sprak met de presentatrice. 

In Bouwval gezocht worden mensen met een minimaal budget gevolgd tijdens de verbouwing van hun pas aangeschafte, slecht onderhouden woning. Hier komt een hoop stress en frustratie bij kijken. Na vijf jaar is het programma weer terug op de buis met Natasja Froger als presentatrice. 

Wat was je reactie toen je gevraagd werd voor het programma?
“Wat leuk, eindelijk een iets luchtiger programma. Na de adoptieshow Met open armen is het wel fijn om gewoon gezellig met mensen te kletsen, waar niet iemand heel erg ziek is, doodgaat of waar heel veel verdriet zit. Bouwval gezocht is een wat losser onderwerp, dus dat vond ik heel fijn. Daarnaast vond ik het enig dat ik ervoor gevraagd werd. Maar voor de kandidaten in het programma is het keihard werken.” 

Wat zijn de verschillen tussen Bouwval gezocht van 5 jaar geleden en het format wat jij nu presenteert?
“Er zijn geen grote verschillen, maar dat is juist de kracht van dit format. Het verhaal vertelt zichzelf. Mensen doen het helemaal zelf en Bob en ik volgen het vanaf de zijlijn. De rol van Bob en mij is kleiner vergeleken met vijf jaar geleden. Wij komen af en toe langs om te kijken hoe het gaat. 

Als je zo’n bouwval ziet, wat denk je dan?
“Wij komen aanrijden en denken: ‘Waar beginnen deze mensen aan? Mijn hemel wat een klus!’ Bij de aflevering die donderdag wordt uitgezonden, verwachtte ik dat we ieder moment een telefoontje zouden krijgen dat het dak was ingestort of dat de muren waren omgevallen. Die muren stonden op instorten, omdat de fundering zo rot was. Overal in het huis zag je scheuren, want Willem en Loes wonen in een aardbevingsgebied in Groningen. Dan vroegen we ons af hoe dit ooit nog zou goedkomen.” 

Wat voor stellen doen mee aan het programma?
“Dit seizoen hebben we een jong gezin met een baby van drie maanden. Ook hebben we stellen van in de 20, die even tussendoor gaan trouwen. Dan heb je de rest van je leven die trouwfoto waar je samen tegen die wallen aankijkt. Maar ook een ouder stel van begin 60 dat dit avontuur aangaat. Dat is misschien wel de kracht van dit seizoen, we hebben heel verschillende mensen en leeftijden.”

Je klust zelf niet mee tijdens het programma, maar hebt een ondersteunende rol voor de kandidaten. Is dat belangrijk?
“Ik denk dat een luisterend oor af en toe best wel fijn is. We verdelen het: Bob praat over het algemeen met de mannen over het technische gedeelte en ik praat vooral over wat een verbouwing met je doet, want verbouwen is relatiestress nummer 1. Af en toe merk je dat de één een schouderklopje nodig heeft en de ander juist een uitlaatklep. Ook heb ik iemand een schop onder z’n kont moeten geven. Ik wilde dat hij zijn meisje een compliment gaf voor al het werk wat ze doet. Daar wordt wel eens aan voorbijgegaan en ik vond het ook mijn taak om daar wat van te zeggen.”

Ben je zelf een klusser?
“Laat mij maar soppen, boenen en het behang eraf krabben. Ook ramen lappen, kasten in elkaar timmeren en sjouwen vind ik prima. Elektra- of loodgieterswerk is echt een beroep, dus daar waag ik me niet aan. Ik moet er toch niet aan denken dat ik help met de riolering en wanneer je dan het toilet doortrekt het via het doucheputje weer omhoog komt.” 

Wat gaan we in de toekomst nog van je zien?
“Ik ben hartstikke druk met Bouwval gezocht, dat staat er bijna helemaal op. Ik doe nu dit programma en dat vind ik genoeg, ik zet me ook nog in voor goede doelen, ben moeder en houd een huishouden draaiende. Maar wat er op m’n pad gaat komen? Ik hoop nog heel veel leuke dingen.”

 Bouwval gezocht is elke donderdag om 20:30 uur te zien op RTL4. 

Meer over:

Reageren